logo
Hovedmeny


Osloserien - Flintstones tok sitt første lagmesterskap
Av Fred Westerby, 12. September 2015 00:03
Sist endret 2. Desember 2015 13:06
 
Fred &the Flintstones tok to nye 2-1 seire sist lørdag (28.11). Med god hjelp fra Hannas Hustlers som slo Paragrafrytterne og The Underdogs som slo Torshovs nydannede bg-selskab, kunne vi juble for vårt første lagmesterskap. Sondre Rike tok to seire og ble toppscorer med 7/9. Artikkelen nedenfor er oppdatert med flere detaljer.


Spenningen var stor foran siste runde. I nest siste runde hadde Hannas Hustlers slått serielederen Paragrafrytterne. Samtidig vant Torshovs nydannede bg-selskab og Fred &the Flintstones sine kamper. Dermed stod både rytterne, Torshovs og Flintstones med 12 poeng før siste runde. The Underdogs var hektet av i kampen om seriegullet etter sitt tap for Flintstones og hadde 8 poeng på 4. plass.

Fred &the Flintstones og Paragrafrytterne skulle møtes i siste runde. Vi hadde i en viss grad hånd om egen skjebne, men var begge avhengig av The Underdogs. De var nemlig tildelt en nøkkelrolle i kampen om seriegullet, da de i siste runde skulle møte den nye serielederen Torshovs nydannede bg-selskab. Vi i Flintstones håpet at The Underdogs ikke var langsinte etter vår seier over dem tidligere på dagen.

Etter en times tid stod det 1-1 i begge nøkkelkampene. Siste par på valen i kampen mellom The Underdogs og Torshovs var Terje Pedersen og Tore Eklund Fredriksen. Samtidig kjempet Zoran Krogstad om både seriemesterskapet og toppscorertittelen mot Eirik Magne Johansen i lagkampen mellom Paragrafrytterne og Flintstones.

Terje hadde kjempet seg opp fra 0-3 til 4-4. Så slapp han Tore foran til 4-7. Men derfra og inn var det Terje for alle pengene. Han vant 13-7. Dermed hadde Torshovs tapt seriegullet, men vunnet sølvet. Det stod nå om en førsteplass eller tredjeplass for rytterne og Flintstones.

På samme måte som Terje hadde Eirik kjempet seg opp fra 0-3 (og 0-4) til 4-4. Etter neste parti stod det 8-4 til Eirik. Vi får anta at det var en doblet gammon, hvis ikke kuben hadde sittet litt løst da. Men så var det Zorans tur til å plukke ett og ett poeng fram til 7-8. Eirik plukket neste poeng og deretter to til. Han leder 11-7 og Zoran er ikke fornøyd med kastene sine. Men han tar neste poeng. 11-8 til Eirik. Zoran kuber tidlig i neste parti, trolig helt grei kube og take. Men det går ikke Zorans vei. Eirik vinner partiet, kampen, lagkampen og seriemesterskapet og blir dagens helt på Fred &the Flintstones.

Nedenfor følger nærmere detaljer om kampene.

9. runde:

Hannas Hustlers viste at de kan
Hannas Hustlers hadde ikke mye mer enn ære å spille for. Men Paragrafrytterne var serieledere og hadde desto mer å spille for, både ære, gull og glitter.

Hanna Thorsens kamp mot Henning Roschberg fikk litt av en rivstart. Etter ett parti stod det 0-8. Det var visst en 4-kube og gammon involvert. Henning tok også det neste poenget. 0-9. Men Hanna tørket snørra og kom tilbake. 4-9, 6-9, 7-9 og 9-9. Så plukket de ett poeng hver til 10-10. Da lengtet en syk Hanna så hjem til ei varm seng og pleie av ektemann Sven Erling at hun like gjerne vant udoblet gammon og kampen med 13-10. Litt av en berg-og-dalbane-kamp! 1-0 til Hannas Hustlers over Paragrafrytterne som er ute på tynn is.

I årene 2001-2004 spilte Hans Liby og Zoran Krogstad mot hverandre fem ganger. Det ble 3-2 til Hans. Så hadde Zoran en laaang spillepause. I 2013 og 2014 vant de én kamp hver. Men i år stod det 4-2 til Hans. Skulle Zorans seiersrekke denne sesongen bli brutt? Vel, det foreligger ingen detaljer fra kampen, men Hans vant. Dermed hadde Paragrafrytterne gått nedenom og hjem mot sesongens bunnlag.

Arne Vestrheims kamp mot Johnny Kurisaki Tønnessen gjaldt likevel litt mer enn bare et trøstepoeng. Score kunne fort vekk bli avgjørende denne sesongen. Og Johnny gjorde jobben for rytterne. Alltids noe. 2-1 til Hannas Hustlers over Paragrafrytterne.

Flintstones i siget
Kampen mellom Fred &the Flintstones og The Underdogs var viktig for begge lag. Underdogs måtte vinne fordi de hadde fire poeng mindre enn serieleder Paragrafrytterne og Flintstones måtte vinne pga dårlig score.

Det startet bra for Fred Westerby mot Terje Pedersen. Terje er alltid ivrig med kuben. Første kube han kom med tok Fred (undertegnede), snudde spillet og innkasserte to poeng med en rekube. Neste kube Terje dingler fram, droppet jeg. 2-1. Historien fra første parti gjentar seg. Kube, take, rekube, dropp. 4-1. Deretter dropper Terje. 5-1. Så er det bråstopp for meg. Terje plukker poeng for poeng fram til 5-5.

Men jeg tar igjen ledelsen med 7-5. Først på stillingen 7-8 er Terje forbi. Men jeg tar to poeng og spiller så på udoblet gammon i neste. Men det blir "bare" ett poeng. 10-8. Terje kommer igjen. 10-10. Det blir også 11-11. Ingenting å si på spenningen. Det drøyer litt før kuben kommer i neste. Terje står best, men jeg må ta. Får etterhvert Terje på bar. Han har anker, men jeg benytter anledningen til å løpe hjem mens han danser. Tar av og gir ingen skudd. Lanken kommer. Det gjør godt å slå Terje som jeg har slitt med i flere år. Han vinner vanligvis to av tre mot meg. Flintstones er i siget.

André Rognes hadde ikke fått det til denne seriesesongen. Men nå stod Thom Espen Brevig på menyen. Mot ham har André god statistikk. Men de to gangene de møttes i 2014, vant Espen. Det varte bare fire-fem partier før André lå under 1-7. Han vinner et poeng, men taper så to. 2-9. André reduserer to ganger. 3-9 og 4-9. Men så blir det ikke flere poeng og André taper 4-13. Det blir en jevn lagkamp denne gangen også.

Lagkampen hang nå på Eirik Magne Johansens og Grethe Welles skuldre. De siste seks kampene mellom dem har Eirik halt i land. Vi må over 10 år tilbake for å finne seier til Grethe. Det starter "oppskriftsmessig" med stor poengfangst til Eirik fram til 6-1 etter fem partier. Men så plukker Grethe poeng fram til 6-5. Eirik rykker litt fra igjen til 7-5 og 8-5. Grethe vil ikke helt gi seg. Det blir 8-6 og 8-7. Ingenting å si på spenningen for oss tilskuere. Eirik tar to poeng og 10-7. Han kommer også til 12-7 Crawford. Det brenner et blått lys for Grethe og The Underdogs. Crawfordpartiet vinner Grethe, men så er det slutt. Eirik Magne vinner 13-8 og Fred &the Flintstones vinner en viktig kamp. Og vi er spente på om Ringnes kan spenne bein på Torshovs.

Torshovs knuste Ringnes
Torshovs nydannede bg-selskab kjempet om seriemesterskapet og trengte en seier mot Ringnes med påfyll. Ringnes på sin side hadde ikke stor mer å spille om enn en hederlig plassering.

Tore Eklund Fredriksen har neppe negativ score mot mange, men Karl Frogner er en av dem. Nå var det klar for et nytt møte og helt klart mest betydningsfullt for Tore. Det ble en kube-fest. Tore kuber, Karl tar. Gammon og 4-0. I neste havner kuben på 4. 8-0 til Tore. Han kuber seg til 9-0 også. Så er det Karl sin tur. Kube, take, gammon. 9-4. Ny Karl-kube. 9-5. Det kan se ut som Karl har kubet i neste også. Men det er Tore som vinner gammon. 13-4. Torshovs nydannede bg-selskab er i rute.

Det er mulig Sondre Rike har fulgt med på kubene ved siden av og lært noe. Han tar i hvert fall to, to og fire poeng mot Anders Skjelde og leder 8-0. Anders sikrer seg et lite trøstepoeng. 8-1. Sondre plukker ett. 9-1. Anders har kanskje fått en take. Vinner i alle fall to poeng. 9-3. Sondre tar to. 11-3. Anders får sitt siste trøstepoeng. 11-4. Så er det slutt og Sondre vinner 13-4. Torshovs er definitivt i rute.

Det foreligger intet scoreskjema mellom Håkan Åkerstrand og Magnar Naustdalslid. Men det er unødvendig. Jeg skjønte tegninga underveis. Lille Oscar på mamma Kathrines trygge fang hadde fortløpende tiljublet pappa Håkan for hans flotte spill. Ingen tvil om hvem som er favoritten der i gården. Magnar hadde neppe en sjanse.

Torshovs nydannede bg-selskab har knust Ringnes med påfyll 3-0 og overtatt ledelsen etter niende serierunde. Men det er tett mellom båtene. Tre lag har 12 lagpoeng, og bare ett individuelt poeng skiller Torshovs fra Paragrafrytterne. Flintstones på tredje har en maroder score.

Toppscoreren
Zoran Krogstad lå fortsatt på topp med 6/7, selv om han tapte sin kamp. På 2. plass fulgte Sondre Rike med 6/8. Tore Eklund Fredriksen klatret til 3. plass med 5/6. Begge er invitert inn i toppscorerstriden av Zoran. Ronny Sandvik spilte ikke og hadde fortsatt 5/8.

10. runde:

Bunnoppgjøret
Ringnes med påfyll og Hannas Hustlers hadde ingenting annet å spille for enn å unngå sisteplassen. De to første kampene ble raskt feid unna. Hustlerne Jostein Flood og Arne Vestrheim slo hver sin Ringnesfyr, hhv. Magnar Naustdalslid og Karl Frogner. (Det foreligger ikke scorekort.) Dermed hadde Hannas Hustlers spurtet inn til nest siste plass med en god avslutningshelg. Mens forrige sesongs mester, Ringnes med påfyll, måtte innta den sure sisteplassen.

Men lagkampen fortsatte. Marianne Husum og Hans Liby kjempet med nebb og klør i den siste kampen. Marianne vant uten at detaljer er avslørt for meg. Dermed endte lagkampen mellom Ringnes med påfyll og Hannas Hustlers 1-2.

The Underdogs slår tilbake
The Underdogs hadde forspilt sin lille teoretiske sjanse til å ta sitt første seriemesterskap i forrige runde. Mens Torshovs nydannede bg-selskab er serieleder etter ni runder og kan kamme dette hjem.

Grethe Welle og Mariann Modalen hadde bare møtt hverandre én gang før, i en seriekamp for godt over to år siden. Da vant Mariann. Var det tid for revansj? Vel, Mariann tar første poeng, men Grethe de to neste. 2-1. Mariann utlikner. 2-2. Så er det full stopp for Mariann. Grethe plukker opp en doblet gammon. 6-2. Og to poeng til. 8-2. Hun får også dropper til 9-2 og 10-2. Det blir bare et lite trøstepoeng til til Mariann før Grethe vinner 13-3. Skal Torshovs skusle bort mesterskapet?

Thom Espen Brevig har fått en god del juling av Sondre Rike opp gjennom årene. Skjønt i fjor vant Espen to og Sondre bare en. Det starter ikke bra for Espen. Etter to partier ligger han under 0-5. Så får han sitt første poeng. 1-5. Men går på en ny smell. 1-9. Men Espen gir seg ikke uten sverdslag. 3-9 og 5-9. Så antar jeg at noen har kubet og at Sondre vinner gammon. Det blir i alle fall 5-13. Lagkampen står 1-1. Torshovs har funnet seg en sytråd å henge i.

Nå henger det hele på Terje Pedersen og Tore Eklund Fredriksen. Terje sliter litt mot Tore i de to første partiene. Men han tar en doblet gammon i tredje parti og ledelsen 4-3. Tore får så en dropp. 4-4. Og en dropp til. 4-5. Tore plukker ytterligere to poeng. 4-7. Men så er det bråstopp for Tore. Det blir 6-7, 10-7, 12-7 og til slutt vinner Terje 13-7.

The Underdogs har gjort nettopp det vi i Flintstones håpet på. De har slått Torshovs nydannede bg-selskab. Flintstones og Paragrafrytterne jubler lydløst, høflige som vi er.

Mesterskapsoppgjøret
Jeg varslet på forhånd at oppgjøret mellom Paragrafrytterne og Fred &the Flintstones kunne bli en "ren finale". Alt som trengtes var bittelite grann hjelp fra andre lag. Og den hjelpen kom. Nå var det opp til oss spillerne.

Stein Welle banket Fred Westerby (undertegnede) tre ganger i 2005. Da var jeg temmelig grønn. I årene 2008-2011 møttes vi én gang i året. (Dette vet ikke Grethe noe om.) Jeg vant de tre første, mens Stein vant i 2011. I 2012 vant Stein to av de tre oppgjørene våre. Siden 2012 har jeg ikke tapt for ham. (Forsåvidt ikke vunnet heller.)

Lørdagens kamp mellom oss var nok den viktigste vi har spilt mot hverandre. At Stein kubet meg ut i første parti og tok to i neste, bekymret meg ikke. Heller ikke at jeg måtte droppe til 4-0. At han plukket opp to til og ledet 6-0 var en smule ubehagelig. Men da han var på vei mot doblet gammon i neste, ble jeg i hvert fall litt bekymret. Og da gammon var i boks og han ledet 10-0 var jeg mer eller mindre smågretten. Så fikk jeg tak i to poeng, uvisst hvordan. 10-2. Og en dropp. 10-3. Jeg får laget golden og kuber tidlig i neste. Det er noe fram og tilbake før det ender opp i rent løp og bearoff. Stein leder solid, tenker en del og rekuber. Jeg prøver å regne på det, men har ikke brukt Neils Numbers på årevis, så det går i ball. Trenger trolig to doble på fem kast, hvis han ikke kaster veldig uheldig. Konkluderer med at sjansen fra 12-3 er for liten, så jeg tar, rekuber til 8 og taper partiet med glans. Paragrafrytterne tar første stikk. Det er før Torshovs har tapt. Vi er begge uvitende om hvor spennende det skal bli.

Både Stein Kulseth og André Rognes hadde begge tapt de få kampene de hadde spilt før denne sesongen. Nå ville én av dem få første (og eneste) seier i sesongen. Stein starter best med 1-0. Men noe seinere blir det 3-3. Stein holder seg litt foran fram til 6-5. I ellevte parti plukker André to poeng og leder for første gang siden andre parti. 6-7.

Men Stein kommer tilbake, utlikner og tar ledelsen 9-7. Så får André inn en kube som sitter i sikringsboksen. 9-11. Stein kuber til seg 10-11. Hvem som så har kubet, vites ikke. Men André vinner 13-11 og utlikner i lagkampen. André hadde spilt fire kamper før og tapt alle, samtidig som laget vant nettopp de kampene med 2-1. Derfor hadde jeg kalt ham et lykketroll. Da er det ikke mer enn rett og rimelig at lykketrollet vinner når lagkapteinen svikter.

Toppscorer Zoran Krogstad hadde tapt sin kamp i forrige runde (mot Hans Liby). Var han litt rystet og preget av stundens alvor? Nå stod Eirik Magne Johansen på programmet. Det burde ikke skremme Zoran som har slått Eirik tre ganger i år. Men den viktigste kampen - i lagseriens vårsesongen - vant Eirik. Kampen starter bra for Zoran. Han leder 1-0, 3-0 og 4-0. Så smeller det. Eirik utlikner til 4-4. Og det smeller en gang til. 4-8 med ledelse til Eirik.

Zoran sliter seg tilbake. 5-8, 6-8 og 7-8. Han er nesten oppe på siden av Eirik, men må droppe. 7-9. På dette tidspunktet er alt avklart i de andre kampene. Folket flokker seg omkring denne kampen og støynivået er høyt. Ved en anledning prøver Zoran å telle pips, går i ball og ber tynt om litt mindre støy. Turneringslederen (undertegnede) prøver å hysje, men denne gjengen er ikke lett å tøyle.

Vel, kampen fortsetter. Enten pipsen ble tellet rett, eller ikke tellet i det hele tatt, får Eirik en take og vinner to poeng. 7-11. Det brenner et blått lys for Zoran og Paragrafrytterne. Zoran kuber og får dropp. 8-11. Han får blod på tann og kuber tidlig i neste også. Eirik tar for matchen. Etter hvert havner Zoran på bar, har anker, men danser. Eirik bruker anledningen til å løpe hjem. Zoran må få og treffe et skudd. Det gjør han ikke og det er bare å gi lanken.

Eirik Magne Johansen er dagens helt hos Flintstones med sine to seire. Nå har han sikret Fred &the Flintstones sitt første seriemesterskap. Det var på tide siden vi spiller i vår 16. sesong. For fem år siden var vi bare en formalitet unna stikkamp med Hustlerne. Vi tapte på færrest 3-0 seire. Alt annet var likt. Den dumme regelen er forlengst fjernet. Men nå - endelig! All tidligere motgang er glemt.

Toppscoreren
Etter at Zoran Krogstad tapte sin kamp i dagens første runde, været Sondre Rike gull. Da er han ikke lett å stoppe, noe Thom Espen fikk merke. Med den seieren i lomma, måtte Zoran vinne sin siste kamp. Det gjorde han ikke og Sondre Rike ble sesongens toppscorer med 7/9. Zoran må ta til takke med 2. plass med 6/8. En flott prestasjon, men sånn rett etterpå er det nok bittert å ikke holde helt inn. Bakfra har Eirik Magne Johansen listet seg stilt på tå inn til 3. plass med 6/10, pinlig nok under radaren til denne skribent også.

Sluttabeller og alle detaljer om Osloserien høsten 2015 finner du her.

Forhåndsomtale av avslutningen:
Overskrift:
Osloserien - Spennende avslutning lørdag

Ingress:
Lørdag 28. november 2015 går de to siste rundene i høstens Osloserie. Det hele foregår på klubbens faste spillested Anker Hotel, Storgata 55. Rundene starter kl 15.00 og kl 18.30. Stikk innom og se på, selv om du ikke skal spille!

Hovedartikkel:
Stillingen i Osloserien pr dags dato og masse annen snacks finner du her.

Fire lag kjemper om seriegullet. Paragrafrytterne ligger best an. Men selv om de møter "bunnlaget" Hannas Hustlers i nest siste runde, blir det ingen "walk in the park". Hustlerne tørster nok etter å vise at de fortsatt er et storlag. Hvis Paragrafrytterne taper, kan det bli ren finale mot Fred &the Flintstones i siste runde. Men da må Flintstones passere hinderet The Underdogs først. Flintstones er eneste lag av de fire som kan vinne, som lørdag møter to andre lag som også kan vinne. Så de har skjebnen i sin egen hånd, for ikke å si klubber.

Torshovs nydannede bg-selskab har nesten like god score som Paragrafrytterne, men to poeng mindre. De skal møte vårens serievinner Ringnes med påfyll i nest siste runde. Der er Torshovs klare favoritter basert på tidligere møter. De nydannede har kammet hjem 12 av 17 oppgjør og har også den solide scoren 33-18 mot Ringnes. Men de tapte begge oppgjørene i vårsesongen. Skulle Torshovs tape kampen, er de helt avhengig av at også Paragrafrytterne taper i samme runde. I siste runde møter Torshovs The Underdogs. Mot dem er statistikken jevn, 6-5 på 11 oppgjør. Mye skal gå The Underdogs sin vei for at de skal vinne serien. Teoretisk er det mulig. Men i det minste kan de hindre Torshovs i å bli seriemester.

De to lagene som ikke kan vinne, Ringnes og Hannas Hustlers, er tildelt hver sin jokerrolle i nest siste runde. I siste runde møtes de og da har de bare ære og ingen berømmelse å kjempe om.

Toppscoreren
Zoran Krogstad får neppe bedre mulighet enn dette til å bli toppscorer. Det finnes en del scenarier hvor en interessant situasjon kan oppstå. Zoran leder med ett poeng og har ingen tap. Hvis han fortsatt leder med ett poeng før siste runde, kan han stå over siste runde og bli toppscorer. Hva gjør Paragrafrytterne i en slik situasjon, når de kjemper om serieseieren? Lar de Zoran hvile seg til topps - eller blir han beordret til å kjempe for konge og fedreland?

Sondre Rike, Ronny Sandvik, Tore Eklund Fredriksen og Terje Pedersen er foreløpig med i kampen om å bli toppscorer, men på Zoran nåde.

Referat fra 8. runde 12.11.2015:
Overskrift:
Osloserien - Paragrafrytterne alene i tet

Ingress:
Paragrafrytterne trakk det lengste strået mot rivalen Torshovs nydannede bg-selskab. Men det skjedde ikke uten en viss dramatikk. Nå gjenstår bare en spennende felles serieavslutning lørdag 28.11.2015 på Anker Hotel, hvor fire lag fortsatt kjemper om seriegullet.

Hovedartikkel:
Toppkamp på Tavli Cafe
Paragrafrytterne og Torshovs nydannede bg-selskab delte i praksis ledelsen i serien. Så her stod mye på spill. Vinneren ville gå i ensom tet og ha et godt tak på resten av feltet før avslutningen. Men Paragrafrytterne har slitt en god del mot Torshovs. I 2013 og halve 2014 ble det seks tap på rad. Men høsten 2014 vant de begge kampene. Nå stilte rytterne med samme lag som mot The Underdogs, det som Terje kalte "toppet". Det er vanskelig å være uenig i den karakteristikken.

Henning Roschberg og Håkan Åkerstrand har aldri møtt hverandre, i hvert fall ikke i offisiell kamp. Det er ikke så merkverdig. Henning spiller lite for tida og Håkan har bare 45 offisielle kamper i Norges ratingsystem. Henning tok dette første stikket og står dermed med 3/4 i høst. Det er vesentlig bedre enn i vårsesongen da det ble 2/5. Man kunne være fristet til å undres på om han er en tett, sterk gamp som liker tunge baner. Inntil man oppdager noen høstsesonger hvor han også har galoppert mye. Men denne gangen var travet rent til målstreken var passert. 1-0 til rytterne.

Zoran Krogstad har vært uslåelig hittil i sesongen og leder toppscorertabellen. Nå stod en vanskelig motstander på programmet. Sondre Rike har bare latt seg vippe av pinnen én gang denne sesongen og var klar for å overta toppscorerledelsen. Men at Sondre skulle gjøre det var ingen selvfølge. Zoran har vunnet de to oppgjørene de har hatt i 2014 og 2015. Før det må vi tilbake til perioden 2001-2004 for å finne kamper mellom dem. Og da ble det 6-5 til Sondre.

Zoran tok ledelsen og økte den. Kampens høydepunkt kom på stillingen 10-5. Zoran har tatt en kube, får fordel, blir for ivrig og rekuber til 4. Sondre grabber fornøyd kuben og rekuber til 8 for matchen. Det var nok ikke med i planen til Zoran som etterpå ikke var spesielt fornøyd med seg selv. I bearoff må han gi skudd. Tipper han svettet og sparket seg selv på leggen da. Men Sondre bommer, Zoran puster lettet ut og haler kampen i land. Lagkampen og fortsatt ledelse i serien var i boks. Og Zoran er fortsatt toppscorer, dog litt rystet og svett.

Johnny Kurisaki Tønnessen har spilt backgammon i et kvart århundre og er blant veteranene. Men de siste åra har han bare spilt en kamp i måneden i snitt. Unge Henrik Bechstrøm har bare spilt i fem år, og de fleste av kampene i Bodø. Han regnes som en meget lovende spiller og har kampscore på nær 60%. I år flyttet han til Oslo for å studere. Torshovs var tidlig frampå og kapret ham til sitt lag. Overgangsbeløpet til Bodø vites ikke.

Johnny og Henrik har aldri møtt hverandre før. Denne første kampen gjaldt bare ære og lite glitter ettersom Paragrafrytterne allerede hadde vunnet lagkampen. Henrik viste ingen respekt for en garvet toppspiller og tok et trøstepoeng for Torshovs. Så jevn som serien er denne høsten, kan det bli et viktig poeng. Paragrafrytterne hadde slått Torshovs nydannede bg-selskab 2-1.

Ringnes slo sin nemesis
Karl Frogner har hatt store problemer med å slå Terje Pedersen. Stort sett vinner Terje to av tre kamper. I serien vant Karl det første møtet. Siden har det blitt tre seire til Terje. Nå var det klart for nytt oppgjør. Karl kuber. Terje tar. Karl vinner. 2-0. Terje hermer. 2-2. Så kommer et par D/D til 3-3. Så begynner moroa ifølge Karl. Terje leder løpet klart og har fått skudd. Men Karl har sterkt bo, noe Terje ikke har. Terje kuber ikke. Men han treffer. Karl kommer ned på 20 uten returtreff. Terje kuber, Karl tar. Terje går hjem med en blott på 7. Han har nå bare én brikke (på 13) å komme hjem med. Karl står som en skorpion og venter. Terje kaster 53 og må spille 13/5*. Karl har elleve sjanser til å redde seg direkte og noen til hvis han danser. Men Karl treffer. Og ikke nok med det. Han lukker boet samtidig. Casher og 5-3. Trolig vil ikke Terje kalle dette "moroa".

Det blir mer moro - for en av dem. Karl sukrer til seg en udoblet backgammon. 8-3. Terje kuber, får take og vinner. 8-5. Nok en gang blir Karl too good og vinner udoblet gammon. 10-5. Terje kuber til seg poeng to ganger. 10-7. Terje kuber og Karl tar. Han holder på å tape gammon, men jokrer seg unna. 10-9. Det strammer seg til. Igjen kuber Terje og Karl tar. Og igjen holder han på å tape gammon. Men jokerne kommer igjen og i den grad at han snur spillet. 12-9 Crawford. Terje vinner gammon. 12-11. Karl bruker fridroppen. 12-12. I siste parti havner Terje på bar med tre brikker. Men Karl må gi skudd to ganger i bearoff. Det gjør ikke noe. Terje bommer begge ganger. Karl har slått sin nemesis og Ringnes med påfyll leder 1-0 over The Underdogs.

Kampen er mer fyldig omtalt av Karl selv på forumet. Hvis du er logget på, kan det hende du kommer rett dit ved å klikke her. Hvis lenken ikke virker, må du finne fram på egen hånd. Ligger under "Sludder og vås" og så kan du tolke det som du vil.

Christopher Hedberg og Ronny Sandvik har spilt nesten 29 kamper mot hverandre, med nesten like mange seire hver. Ronny hadde startet denne sesongen med 4/4, men så ble det tre strake tap. For Christopher har det vært mer opp og ned. Facit så langt var 3/7. Men én ting skal begge ha. De har stilt opp i hver bidige lagkamp denne sesongen. I denne åttende lagkampen denne sesongen trakk Ronny det lengste strået. De har nå 15 seire hver mot hverandre. I lagkampen stod det 1-1.

Det hele skulle avgjøres i en "girlfight" mellom Henriette Stensdal og Grethe Welle. Pussig nok har de ikke møtt hverandre før, i hvert fall ikke i offisiell kamp, til tross for at begge har vært med siden forrige årtusen. Henriette har hatt en skikkelig opptur denne sesongen med seire både mot Sondre Rike og Hans Liby. Grethe startet sesongen råsterkt med 3/3. Men i de siste to kampene har hun måttet gi tapt for storspillerne Sondre Rike og Johnny Kurisaki Tønnessen. I dette aller første møtet gikk Henriette av med seieren og ble helten hos Ringnes.

Ny smell for Hannas Hustlers
Hannas Hustlers har gått på smell etter smell denne sesongen og er trolig en smule oppgitte. Skulle de likevel klare å stikke kjepper i hjulene for Fred &the Flintstones som gjerne ville henge med i kampen om seriegullet? Arne Vestrheim slet lenge før han slo Hall Skåra. Hele fem tap på rad ble det før han vant en kamp. I 2014 og 2015 tok de én seier hver. Nå var det klart for det niende møtet. Hall tar føringen og vinner kampen hele 3-13. Hannas Hustlers - Fred &the Flintstones 0-1.

Omtrent samtidig har Emil Green og Eirik Magne Johansen kommet fram til 3-11. Klar fordel til Flintstones altså. Skal hustlerne gå på nok et tap? Ja, bare minuttet senere får jeg beskjed om at Eirik har vunnet. Hannas Hustlers - Fred &the Flintstones 0-2.

Hans Liby og André Rognes hadde kommet til 11-8. Først dagen etter får jeg vite at Hans har vunnet 13-9 og tatt lagets trøstepoeng. Flintstones har tatt en ny 2-1 seier.

Toppscoreren
Zoran Krogstad tok en ny seier og ligger fortsatt på topp med 6/6. På 2. og 3. plass følger Sondre Rike med 5/7 og Ronny Sandvik med 5/8. Fire spillere har fire seire. To av disse, Tore og Terje, er i teorien også med i kampen om å bli toppscorer. Men vinner Zoran én kamp til, er han toppscorer uansett hvordan de andre gjør det.

Avslutningen lørdag 28.11.2015
Hannas Hustlers - Paragrafrytterne
Fred &the Flintstones - The Underdogs
Torshovs nydannede bg-selskab - Ringnes med påfyll

The Underdogs - Torshovs nydannede bg-selskab
Ringnes med påfyll - Hannas Hustlers
Paragrafrytterne - Fred &the Flintstones

Flere detaljer om Osloserien finner du her.

Referat fra 7. runde 05.11.2015:
Overskrift:
Osloserien - Paragrafrytterne i knapp ledelse

Ingress:
For første gang denne sesongen leder ikke The Underdogs serien. Ledelsen er overtatt av Paragrafrytterne som slo dem. Torshovs nydannede bg-selskab vant brytekampen mot Hannas Hustlers og ligger i praksis på delt ledelse. Nå gjenstår bare én kamp 12.11 før vi går inn i en meget spennende felles serieavslutning lørdag 28.11.2015.

Hovedartikkel:
Toppkamp på Anker
Det tok et års tid før Paragrafrytterne greidde å slå The Underdogs. Men i 2014 gikk det på skinner med bare seire og hele tre av dem 3-0. Etterpå har det blitt seier annen hver gang og totalt temmelig jevnt. Men individuelt lå Paragrafrytterne lang foran med 21-12. I følge Terje Pedersen hadde Paragrafrytterne "toppet laget", hva nå enn de andre rytterne måtte mene om det. På den annen side vet nok Terje hva han snakker om, for han har deltatt i samtlige lagkamper mot dem.

Apropo Terje Pedersen. Sist gang skrev jeg følgende om ham: "Han hadde for noen år siden et meget tøft møte med Osloserien. På de tre første sesongene ble det bare én seier på 15 kamper. Men så ble han med på det nystartede laget The Underdogs og Terje "blomstret opp". Der har det aldri blitt under 50% score." Noe av dette er jo såre minner, men noe er positivt. Men alt er blank løgn. I hvert fall når det gjelder Terje som pussig nok ikke har protestert. Men alt stemmer hvis vi bytter ut Terje med Ronny Sandvik. Jeg har rett og slett bommet med pekefingeren og ikke lagt merke til at det var Ronnys seriestatistikk som kom opp. Sånn er det å bli gammel, skrøpelig og skjelven på hånda. Men ingen, ikke en gang Karl, har lagt merke til bommerten. Kanskje bg-miljøet begynner å bli en gjeng gamle gubber?

Så til Terjes kamp i denne matchen. Han møtte Henning Roschberg som han bare hadde møtt to ganger før (i 2012). Og begge vant Henning. I denne kampen tok Terje styringen med 4-0, som ble til 4-1 og 6-1. Så ble Terje i følge eget utsagn forsiktig og droppet et par kuber til 6-2 og 6-3. Hvem som så kubet framgår ikke. Men kuben var i spill i neste parti som Terje vant til 10-3. Så kommer på nytt forsiktighet fra Terje og det blir 10-4 og 10-5. Droppenes gehalt vites ikke. Så er det Hennings tur til å droppe. 11-5. Historien med Terjes forsiktighet gjentar seg. Dropp og dropp til 11-6 og 11-7. Så gir vi ordet direkte til Terje: "På siste spillet så fikk jeg en tidlig kube som jeg bare måtte ta og den klarte jeg å seile iland." Solid (og kanskje taktisk) seier med 13-7. 1-0 til The Underdogs over Paragrafrytterne.

I de to andre kampene kom The Underdogs bakpå og klarte aldri å ta igjen forspranget. Det gjaldt Grethe Welle som tapte for Johnny Kurisaki Tønnessen og Ronny Sandvik som tapte for Zoran Krogstad. Dermed var det Paragrafrytterne som til slutt trakk det lengste strået. Denne lagseieren førte dem opp på toppen av tabellen, mens The Underdogs mistet ledelsen for første gang denne sesongen og er nede på tredje plass.

Oppgjør mellom to storlag
Selv om Hannas Hustlers ligger sist på tabellen, er det helt på sin plass å omtale dem som et storlag. Og Torshovs nydannede bg-selskab er med i tetkampen nok en gang. For dem var kampen meget viktig, mens for Hustlerne gjaldt det mest æren (og kanskje litt såret stolthet).

Det er som det bør være når to storlag møtes at det nettopp er en trippel norgesmester som møter en dobbel norgesmester. De gode vennene og kamphanene Tore Eklund Fredriksen og Hans Liby har spilt en haug med kamper mot hverandre (offisielt 77) og det er så jevnt som det er mulig (38-39). Også i serien har det vært jevnt. Jeg vet ikke mer om denne kampen enn rapporten fra Tore. Så jeg gir ham ordet med bare litt redigering.

"Fra begynnelse til slutt så rullet jeg mer eller mindre over Hans og hadde klar fordel i de fleste spill. Etter 2-2 gikk jeg etter hvert opp til en 7-2 ledelse. Droppet en kube (som fort kan ha vært take, men jeg feiget/sukret meg til 7-3).

Da fikk jeg opp en glimrende stilling og kubet, og Hans tok motvillig. Etter litt frem og tilbake fikk han delvis snudd det og sendte kuben til 4. Det var litt gammon i stillingen, men det så ut som jeg vant mange spill så jeg tok. Han klarte imidlertid og stenge meg ute og hadde gode gammon sjanser. Jeg kom imidlertid inn med en gang han åpnet 6 punktet og reddet så vidt gammon. 7-7.

Nå kubet jeg en blitz, og Hans tok ganske kjapt. Men jeg blitzet han lett i senk og vant gammon. 11-7. På denne scoren jaktet han selvfølgelig en tidlig kube, han valgte å ikke kube ved et par anledninger, men etter hvert kubet han fra bar. Stillingen hans hadde en del potensiale, men jeg vurderte det som en lett take. Imidlertid kastet han godt og vant gammon.

11-11 og dmp. Hans hadde bare litt tid igjen på klokka, noe over 1 minutt, mens jeg hadde 8 minutter. Dette ga meg en liten edge tenkte jeg, og Hans måtte ta noen ukomfortable valg med liten tid. Stillingen svingte en del og vi kunne begge ha vunnet, men jeg dro det i land til slutt." 1-0 til Torshovs.

Sondre Rike møtte Hanna Thorsen. Det har vært temmelig jevnt mellom de to opp gjennom årene. Men i det siste har Sondre dratt litt ifra. Vi må over tre år tilbake for å finne en seier for Hanna. I serien hadde de møtt hverandre bare tre ganger før. Det har sin naturlige forklaring. Fram til høsten 2011 hadde Sondre vært en av Hannas hustlers. Men så ble en annen kvinnes magnetisme for sterk for Sondre. Han skiftet beite.

Men så til den aktuelle kampen. Den var relativt jevn til å begynne med, med Sondre litt bak. Så får han inn et par dobla gammon og tar ledelsen. "Hun evnet ikke det .. hehe", humret Sondre fornøyd i en sms. Og fortsetter: "Da Hanna var 4-2 ifra stod hun veldig bra, men fortuna hjalp til med å snu og game over." 2-0 til Torshovs og lagseier.

Lagkampen var avgjort. Skulle Mariann Modalen krone det hele fram til 3-0 seier? Motstander var Jostein Flood. Ham har Mariann hatt et godt tak på i serien med 3-1 i innbyrdes oppgjør. Og totalt ledet hun med 6-4. Denne kampen ble veldig jevn og (som vanlig) var det bare Jostein og motstander igjen i ringen. Denne gangen trakk Jostein det lengste strået og reduserte i innbyrdes oppgjør til 6-5. I lagkampen ble det også bare reduksjon til knepent tap. Torshovs nydannede bg-selskab hadde slått Hannas Hustlers 2-1.

Høy kube på Lincoln
Ringnes med påfyll hadde banket Fred &the Flintstones med 3-0 på Tordenskiold Pub i første oppgjør denne sesongen. Men da manglet vi Hall Skåra som jeg tror var utenlands. Revansjelysten var stor. Før vi andre hadde fått satt oss, hadde Karl Frogner og Hall Skåra kommet til 3-3. Det startet pent og pyntelig med seks dropper. Nok en dropp fra Karl til 3-4. I etterhånd viste det seg at bare to av syv kuber var pinlig korrekte D/D (dobbel og dropp). Hele fire var TG (for god). Men de begikk bare én feil hver å snakke om, og bare én av de feilene (Halls) var nær en blunder. En feil på syv kuber er helt klart godkjent.

Men så gikk de helt bananas. I det åttende partiet kom kampens første take, men også det var en solid dropp. Hall er heldig. Den solide droppkuben han tok, snur seg til en god stilling. Hall prøver å lirke ut av Karl om han vil ta en rekube. Karl nekter å svare. Hall rekuber. Det er også en dropp, men Karl tar. Feilen er liten, bare 0,050 ifølge parhestene Hall og XG. Men spillet snur igjen. Karl rekuber til 8 på sin sedvanlige beskjedne og stille måte ved å kunngjøre for hele Lincoln Pub at KUBEN LIGGER PÅ 8.

Hall nøler, men tar til slutt. Begge har bommet på denne kuben. Det er en tynn No-Double og en kjempedropp (0,330). Karl vinner og 3-4 er snudd til 11-4. Karl blir stående så bra i neste parti at han kuber for kampen på 11-4. Det er en megadropp, men Hall tar. Karl vinner fortjent. Ringnes leder 1-0 over Flintstones. Er de på vei mot en ny 3-0 seier?

Henriette Stensdal hadde slitt i serien noen år. Men de siste ukene har det løsnet litt med seier både over Sondre Rike og Hans Liby. Nå stod Eirik Magne Johansen for tur. De hadde møtt hverandre én gang før for tre år siden. Da vant Eirik. Skulle Henriette ta en ny, fin skalp?

Det startet med at Eirik droppet. Så var det Henriette tur til å droppe. 1-1. Neste kube ble tatt. Eirik vinner gammon. 1-5. Henriette kuber til seg et poeng og deretter vinner hun doblet gammon. 2-5 og 6-5. Ringnesbrødrene Karl og Chris er optimistiske. Men Eirik hermer etter Henriette. Han kuber til seg et poeng og vinner doblet gammon. 6-6 og 6-10. Ringnes-rusen legger seg litt.

Men Henriette slår tilbake med to og ett poeng til 9-10. Kampen og stemningen fortsetter å svinge. Det er Eiriks tur til å vinne to poeng. 9-12 og Crawford. Det blinker et blått lys for Henriette. Men hun stritter i mot og vinner Crawfordpartiet. 10-12. Autokuben som så kommer er trolig lett å ta. Spenningen stiger. Henriette vinner partiet, men ingen gammon. 12-12. Ringnesoptimismen er høy. Men det blir en kalddusj. Eirik haler i land en jevn og spennende kamp. Det står 1-1 i lagkampen.

Christopher Hedberg har hatt et godt tak på Fred Westerby (undertegnede) og vunnet to tredjedeler av kampene. I serien har jeg klart meg litt bedre med ett tap og to seire. Det starter med at jeg må droppe. 1-0 til Chris. Neste kube tar jeg. Spillet snur. Jeg får Chris på bar. Får nesten lukket boet. Men har en etternøler som trenger 4 eller 6 for å starte vandringen hjem. Valget står mellom å ta de to poengene eller å spille for gammon og risikere å krasje boet. Jeg har dårlige minner om fantastiske stillinger som har smuldret hen. Velger å rekube og innkassere to poeng - tror jeg. Men Chris tenker lenge. Til slutt dropper han med en kommentar om at han ikke vil ha kuber som gir store svingninger. Men han tror åpenbart at det kan ha vært en take. Etter kampen mener XG og Chris sin mobil at det var en ND (no-double) og klar dropp. Jeg får trøste meg med at over brettet var det ikke bare jeg som vurderte stillingen feil. Forøvrig var min beslutning mer av taktisk art. (En fugl i hånden er bedre enn ti på taket.) Vel, vel, 1-2.

Det neste poenget kuber jeg også til meg. 1-3. I neste parti tar jeg kuben. Chris vinner singel. 3-3. Så får jeg tre dropper til 3-6. Har notert at det så ble 3-10, men husker ikke hva som skjedde. Trolig doblet gammon. Stemningen hos Ringnesbrødrene er på et lavmål. Stemningen letter da jeg spiser en kube som trolig er dropp og taper gammon. Men hva gjør man ikke for spenningens skyld. 7-10.

I neste får jeg en grei dropp til 7-11. Jeg passer meg vel for ikke å kube i påfølgende parti. Chris får bakspill, men lykkes ikke å få skudd. Han må løpe med fremste anker. Får de to hjem og begynner også å løpe hjem med den nest siste bakmann. I mellomtiden har jeg tatt av uten å gi skudd. Tror jeg må gi et skudd uten at han treffer. Får 11. Setter ham på bar, redder blotten, men får bare tatt av én brikke. Han kommer ned og starter løpet hjem. Jeg teller brikker, får "hjerneblødning" og kuber. Megafeil. Har fortsatt gammonsjanser. 7-12 Crawford. Skavla går kraftig hos den ene av Ringnesbrødrene om hva som trengs i de neste partiene for å vinne kampen og lagkampen.

I Crawfordpartiet får jeg opp en svært god stilling. Chris har mange bak en god prime. Men så begynner en slik elendighet som jeg fryktet i et tidligere parti hvor jeg innkasserte to poeng og ikke spilte på gammon. Jeg havner på bar mot noe som etterhvert ble et firepunkts bo. Danser og danser. Chris får akkurat de riktige kastene for å kommer framover og så over primen og hjem med minst tre bakmenn. Det går ikke likere enn at jeg taper gammon. 9-12.

Det oppstår ingen grunn til å bruke fridroppen i neste. Spenningen holder seg lenge i et parti som bølger litt fram og tilbake. Jeg har langt ifra samme fordel som i forrige parti. Men trekker det lengste strået. 9-13 og lagseier til Fred &the Flintstones over Ringnes med påfyll. Vi (dvs Flintstones) er fortsatt ikke hektet av i kampen om seriegullet. Men scoren 8-13 gjør ikke oppgaven lett. Pussig nok er det slik at de tre første lagene på serietabellen har 13-8 i score og de tre siste har 8-13. Men Flintstones har klemt fire lagseire og åtte poeng ut av det. Det er tangering av verdensrekorden!

Toppscoreren
Zoran Krogstad tok en ny seier og ligger nå på topp med 5/5. Tett bak følger Sondre Rike med 5/6. Begge har møtt kvalifisert motstand. Det samme må sies om Terje Pedersen som har 4/4 på tredjeplass. Også Tore Eklund Fredriksen på fjerde med 4/5 har møtt gode motstandere. Det samme kan i høyeste grad sies om Ronny Sandvik, men han har nå gått på tre smeller på rad og står med 4/7. Så følger syv spillere med tre seire på varierende antall kamper.

Neste runde 12.11.2015
Ringnes med påfyll - The Underdogs
Paragrafrytterne - Torshovs nydannede bg-selskab
Hannas Hustlers - Fred &the Flintstones

Ringnes med påfyll møter sin nemesis The Underdogs. Men doggene har gått på tre strake tap og er rystet. Kan Ringnes utnytte det? For The Underdogs gjelder det å holde kampen om seriemesterskapet levende, mens Ringnes trolig må nøye seg med å gå for en hederlig plassering.

Paragrafrytterne leder serien fordi de slo Torshovs nydannede bg-selskab i første oppgjør. Nå står returoppgjøret for døren og er meget viktig for begge lag.

Fred &the Flintstones er i teorien med i kampen om seriemesterskapet, men sliter med en dårlig individuell score. Nå møter de seriegiganten Hannas Hustlers. De har ikke annet å spille for enn å stikke kjepper i hjulene for andre. Men det gjør de jo med stor glede. En vanskelig kamp for Flintstones.

Flere detaljer om Osloserien finner du her.

Referat fra 6. runde 22.10.2015:
Overskrift:
Osloserien - det spisser seg til

Ingress:
Spenningen stiger etter at The Underdogs gikk på sitt andre strake tap. Men de leder såvidt fortsatt. Fremste trusselen kommer fra Paragrafrytterne og Torshovs nydannede bg-selskab som er på vei mot gamle høyder. Førstkommende torsdag er det pause i serien. Neste runde blir torsdag 5.11.2015.

Hovedartikkel:
Hannas Hustlers brøt forbannelsen
Før runden kunne Hannas Hustlers teoretisk fortsatt bli seriemestere hvis det skjedde et mirakel eller ti. Men alle miraklene som trengtes, skjedde ikke. Hustlerne har ikke lenger teoretisk mulighet for å bli mestere. Men som jeg spådd forrige gang, kan de få avgjørende innvirkning på hvem andre som blir mestere. Første oppgave var å hjelpe de andre lagene ved å slå The Underdogs.

Hans Liby møtte Thom Espen Brevig. Hans har hatt en treg start og stod med én seier på fire kamper. Thom Espen har vært i ilden bare én gang denne sesongen og vunnet. Men Hans ble for sterk. 1-0 til Hannas Hustlers over The Underdogs. Jostein Flood har vært et flaggskip i Osloserien med hele syv! toppscorertitler. Og bare to ganger på 28 sesonger har han havnet under 50%. Men denne sesongen har det startet litt tregt med én seier og to tap. På den andre siden av brettet satt Terje Pedersen. Han hadde for noen år siden et meget tøft møte med Osloserien. På de tre første sesongene ble det bare én seier på 15 kamper. Men så ble han med på det nystartede laget The Underdogs og Terje "blomstret opp". Der har det aldri blitt under 50% score. Denne sesongen rakk Terje å ta to av to før ferden gikk til Japan. Nå var han tilbake i manesjen igjen. Kampen mellom Jostein og Terje ble jevn og gikk helt til DMP. Til slutt trakk Terje det lengste strået og står med tre av tre. Mens Jostein står med puslete én av fire så langt i sesongen. 1-1 i lagkampen.

Arne Vestrheim klarte seg bra i sine seks første sesonger for Hannas Hustlers med ca 50% score. Og faktisk ble han toppscorer i vårsesongen 2014. Denne sesongen har det blitt to av to. Motstander nå var lederen på denne sesongens toppscorerliste; Ronny Sandvik. Men Ronny som såvidt klarte å beholde toppscorerledelsen selv med tap i forrige runde, gikk på en ny smell og mistet ledelsen på lista. Men laget hans, The Underdogs, beholdt ledelsen på tabellen selv med sitt andre strake tap.

Nesten, river ingen mann av hesten
Fred &the Flintstones vant første oppgjør mot Torshovs nydannede bg-selskab på deres hjemmebane. Bl.a. gikk Tore på en smell mot Hall, da han tapte doblet backgammon i siste parti. Mens deres nyervervelse Henrik Bechstrøm måtte se på at Fred Westerby (undertegnede) fikk godkast etter godkast og til slutt avgjorde kampen med 55 i siste kast i siste parti. Torshovs møtte opp med stål i blikket og skum i munnvikene for å ta revansj.

Det var jevnt mellom Eirik Magne Johansen og Mariann Modalen fram til 5-3 til Eirik. Da fikk han inn en doblet gammon. 9-3. Hall Skåra hadde en ledelse mot Sondre Rike, kanskje hadde han kommet til 5-3 omtrent samtidig med Eirik. Oppgjøret mellom Fred Westerby og Tore Eklund Fredriksen var jevnt fram til 4-4. Totalt hadde Flintstones et hestehodes ledelse. Men så skjer det ting i feltet.

Mariann plukker poeng etter poeng mot Eirik. Hun gir seg ikke før hun har tatt ledelsen. Men Eirik tar neste poeng 10-10. Sondre ypper seg mot Hall. 5-3 blir 5-4 før Sondre får inn en doblet gammon. 5-8. Fred har kubet mot Tore. For tidlig? Gudene vet. Det utvikler seg til fordel for Tore som finner det for godt å rekube. Jeg liker det ikke, men tar. Kanskje var det greitt nok, for slutten av spillet blir jevn. Men Tore vinner. 4-8. Nå er Torshovs foran med en halv lengde.

Eirik og Marianns kamp er jevn. Det blir 11-11. Eirik kuber og Mariann tar. Eirik får en kjempestilling og er bare desimeter fra målstreken. Men så kommer en liten galopp og han må gi et indirekte 6-4 skudd. Mariann kaster 6-4, treffer og vinner. Surt tap. Ja de hoppene, de hoppene. Ikke lette å tøyle. 1-0 til Torshovs.

Hall strever mot Sondre. Det var 5-8 og det blir 5-10. Men så våkner Hall. 7-10. Sondre får et poeng. 7-11. Men nå er Hall skikkelig på hugget. 9-11, 10-11 og 12-11. Crawford. Da kommer kalddusjen. Sondre vinner udoblet gammon og kampen. Hall leverer scorekortet og vrinsker h.., h.., h... Torshovs har tatt revansj for tapet tidligere i sesongen og leder lagkampen 2-0.

Fred Westerby (undertegnede) hadde "bare" trøstepoenget å spille for mot Tore Eklund Fredriksen. Men det var viktig nok. Etter en god periode i 2008-2011 hvor jeg fikk positiv score mot Tore, var det bråstopp. Gang på gang etterpå hadde jeg snublet på målstreken. Rundt omkring ti tap på rad har det blitt, noen av dem utrolig sure. Men jeg var klar for kamp igjen. Som nevnt var det allerede blitt 4-8 med Tore et par lengder foran. Men jeg sniker meg til to poeng, pluss ett, pluss ett og plutselig står det 8-8. I neste får jeg en dropp og 9-8 til meg. Spiller på udoblet gammon i neste. Men det går i dass ved første forsøk. Men Tores lovende stilling smuldrer og jeg står igjen til klar vinst. Da tør jeg ikke lenger å spille på udoblet gammon. Casher, kacher, kæsjer?? Hva det nå enn kalles, innkasserer jeg ett poeng. 10-8. I neste parti kuber Tore tidlig. Finner ingen god grunn til å droppe. Tror det utviklet seg til et jevnt løp etter viderverdigheter. I alle fall vinner jeg det. 12-8 Crawford. Nå må jeg vel for h... greie å ta en seier igjen mot Tore!

Vel, ikke sånn med en gang. En veldig god stilling for meg blir til et jevnt løp som jeg taper. 12-9. Det blir ingen grunn til å bruke fridroppen i neste. Men selv om jeg har vunnet åpningskastet, overtar Tore styringen. Til slutt er det nesten så jeg taper gammon. 12-11. Heller ikke i neste ser jeg grunn til å bruke fridroppen. Det blir et jevnt parti hvor Tore trekker det lengste strået. Nok et tap hvor seieren "nesten var i boks".

Paragrafrytterne i full galopp
Først i det 10.ende møtet mellom Paragrafrytterne og Ringnes med påfyll klarte Ringnes å vinne. Siden da har de stort sett vunnet annenhver gang. Første møtet denne sesongen vant Paragrafrytterne. Så nå var det vel Ringnes sin tur igjen?

Veteranene Stein Welle og Marianne Husum har møtt hverandre godt over tredve ganger med omtrent like mange seire hver. Men de fleste møtene ligger 10 år og mer tilbake i tid. I de siste årene ser det ut til at de har etablert en slags tradisjon om å møtes en gang i året, dog ikke i hemmelighet. I fjor vant Stein, mens Marianne vant i forfjor og i 2011. (Ingen offisielle møter i 2012, så da var det vel i hemmelighet.) Årets møte falt ut til Steins fordel, så han reduserte til 2-3 dem imellom i de siste ti årene. 1-0 til rytterne.

Zoran Krogstad knalldebuterte for Paragrafrytterne høsten 2014 med 4/5 og seriemesterskap. Våren 2015 kom et midlertidig tilbakeslag med 0/3. Men hittil denne høsten hadde det blitt 3/3. Nå stod Christopher Hedberg i det andre hjørnet og ventet på gonggongen. Med 3/5 denne sesongen var han trolig ikke helt trygg på seg selv og holdt garden oppe. Han og Zoran hadde bare møtt hverandre to ganger før, pussig nok den siste måneden. Begge endte med knockout til Zoran. Skulle Chris holde seg på beina nå? Ja, men det ble likevel teknisk knockout til Zoran. 2-0 og poengseier for Paragrafrytterne. Skål!

Johnny Kurisaki Tønnessen trengte strengt tatt ikke å slå Magnar Naustdalslid. Men slik tenker ingen konkurransemennesker. Johnny er mestscorende for Paragrafrytterne. 64 seire på 101 kamper lar seg høre. I tillegg har han tatt 49 seire for Black & White på 11 sesonger. Selv om han syv ganger har scoret 80% eller mer, har han pussig nok aldri blitt toppscorer. At 6/8 eller 7/7 ikke holder, er ikke så merkverdig. Johnny spiller for få kamper pr sesong. Men overraskende er det at 9/11 i sesong 22 (høst 2011) ikke holdt. Da var Hanna Thorsen i det umulige hjørnet og tok 9/9. Motstanderen Magnar Naustdalslid har spilt få kamper de siste 5-6 åra. Og det har blitt bare seks tap på 25 kamper. Det blir imponerende 76% score og nesten alle 13-poengs seriekamper. Men den ene kampen før i denne sesongen hadde han tapt (mot Ronny). Det var altså klart for et møte mellom to giganter som "bare" har møtt hverandre ni ganger. Det stod 6-3 til Magnar. I dette tiende møtet trakk Johnny det lengste strået og reduserte til 6-4 i oppgjør dem i mellom. Paragrafrytterne hadde tatt en ny 3-0 seier mot Ringnes.

Toppscoreren
Ronny Sandvik har ligget på toppen siden seriestarten. Men med sitt andre tap for sesongen ble han skjøvet ned på tredje plass. Zoran Krogstad har lurt i vannskorpa en stund. Nå klatret han til topps med 4/4. På andre plass finner vi ringreven Sondre Rike med 4/5. Etter Ronny på tredjeplass med 4/6, følger syv spillere med tre seire på varierende antall kamper.

Neste runde 05.11.2015
Torshovs nydannede bg-selskab - Hannas Hustlers
Ringnes med påfyll - Fred &the Flintstones
The Underdogs - Paragrafrytterne

Referat fra 5. runde 15.10.2015:
Overskrift:
Osloserien - Første tap for Underdogs

Ingress:
The Underdogs har vært utilnærmelige denne sesongen. Men i 5. runde ble det et knepent tap for Torshovs nydannede bg-selskab. Likevel har Underdogs imponerende 11-4 i score og leder fortsatt serien.

Hovedartikkel:
Første tap, men fortsatt ledelse
I serien har Tore Eklund Fredriksen og Ronny Sandvik møtt hverandre bare to ganger før og tatt én seier hver. Men totalt har de møtt hverandre 17 ganger, med puslete fem seire til Ronny. Men etter sommeren har Tore bare scoret snautt 50%, uvant til ham å være. Nå møttes de i ny seriekamp. Var det tid for seier til Ronny? Nei, det var ikke det. Tore vant og 1-0 til Torshovs nydannede bg-selskab over The Underdogs.

For snart et år siden spilte Håkan Åkerstrand og Thom Espen Brevig sin første seriekamp mot hverandre. Håkan vant. Nå var det klart for revansj. Og revansj ble det. Thom Espen vant og utliknet lagkampen til 1-1.

Sondre Rike og Grethe Welle har møtt hverandre en haug med ganger før. Sondre har stort sett vunnet 2 av 3. Men det ligger mer enn ti år tilbake i tid. I fjor ble det 1-1 og den ene kampen i år vant Grethe. Men Sondre revansjerte seg etter det overraskende tapet for Henriette i forrige runde. Og påførte The Underdogs sesongens første tap.

Hustlerne gikk ned igjen!
De par siste årene har det vært jevnt mellom Hannas Hustlers og Ringnes med påfyll. Men totalt har Hustlerne vunnet to av tre kamper. Nå skulle de møtes igjen, og overraskende nok i et bunnoppgjør. Arne Vestrheim har slitt med å slå Karl Frogner. På seks forsøk har det blitt bare én seier og det var for tre år siden. Men i det 7. ende oppgjøret kom nok en seier. Nesten noe bibelsk over det. En god start for Hustlerne som ledet 1-0.

Emil Green og Christopher Hedberg har spilt et hav av kamper mot hverandre, særlig det siste året. Det stod 27-25 til Chris. I serien har de møtt hverandre to ganger og tatt en seier hver. Denne kvelden var Christopher best. 1-1 i lagkampen.

Henriette Stensdal har slitt i flere år med å ta en ny seier i serien. Sist uke kom en overraskende seier mot Sondre Rike. Denne gangen skulle hun møte seriegiganten og superhustleren Hans Liby. Men hvis man rister kraftig og klemmer til, kommer gjerne mye på én gang. Denne "ketchupeffekten" var undertegnede så heldig å få i NM for et par uker siden. Og nå var det Henriettes tur. Dermed ble hun helten på Ringnes sitt lag. Mens Hustlerne satt igjen og diskuterte med Elmer hva som traff dem. Karambolasj mumlet vel Elmer da.

Unngår Flintstones det syvende strake tapet mot Paragrafrytterne?
Fred &the Flintstones har fått juling av Paragrafrytterne i de seks siste kampene. Og selv om vi fortrenger de kampene, har rytterne et klart overtak. Men Flintstones er optimistiske enten det er grunn til det eller ikke. Hall Skåra tok en grei ledelse mot Stein Welle med 8-4/13. Men de to andre Flintstones hadde en tregere start og lå under 2-8 (André Rognes mot Zoran Krogstad) og 5-10 (Eirik Magne Johansen mot Stein Kulseth). Men Eirik Magne kom sterkt tilbake mot Stein K og vant 13-12. Da så det straks lysere ut.

Hall leder fortsatt mot Stein W med 10-8, mens André har sluppet Zoran fram til Crawford med 6-12. Zoran vinner også neste parti og kampen. Det står 1-1 i lagkampen mellom Flintstones og rytterne.

Som så mange ganger før er det Hall som sitter igjen til slutt og har lagkampens utfall på sine skuldre. Det er et press han ofte takler bra. Hall kommer fram til Crawford med 12-8. Men det blir spennende, Stein W reduserer til 12-10. Og enda mer spennende da det blir 12-12 og DMP. Det ender opp i et godt timet 2-4 bakspill for Hall. Han får et dobbeltskudd, men bommer. Et nytt dobbeltskudd. Hall treffer! Stein ender opp med to på bar mot lukket bo. Hall vinner og har taklet presset også denne gangen. Fred &the Flintstones har banket Paragrafrytterne 2-1. Zoran "Zorro" Krogstad vant igjen, men flint var skarpere enn vanlig stein denne kvelden!

Oppsummering
Vi er halvveis i serien. The Underdogs startet som en rakett og har fortsatt imponerende 11-4 i score. Men i siste kamp ble det tap og dermed har de tre lag jaktende bare to poeng bak. Et av dem er Fred &the Flintstones som har klemt fram tre seire og bare to tap med den puslete scoren 6-9. Den store overraskelsen, nærmest et sjokk, er at Hannas Hustlers har tapt fem kamper på rad og ligger ensom nederst. Pussig nok har de bare én mindre individuell seier enn Flintstones som har 6 lagpoeng. Verden er urettferdig - gudskjelov! Mitt tips er ar hustlerne kommer fryktelig tilbake og får avgjørende innflytelse på hvem som blir seriemestere. Men de vinner ikke selv.

Toppscoreren
Ronny Sandvik er fortsatt i tet med fire seire på fem kamper. Best av de med tre seire er Zoran Krogstad med 3/3. Det er ytterligere fire spillere med tre seire. Deretter kommer røkla.

Neste runde 22.10.2015
Hannas Hustlers - The Underdogs
Fred &the Flintstones - Torshovs nydannede bg-selskab
Paragrafrytterne - Ringnes med påfyll

Referat fra 4. runde 08.10.2015:
Overskrift:
Osloserien - The Underdogs fosser videre

Ingress:
Underdogs er utilnærmelige i øyeblikket. Etter fire runder har de fullt hus og fantastiske 10-2 i score, hvorav ett tap på wo. De ruler på toppscorerlista også med 1., 2. og delt 3. plass.

Hovedartikkel:
Helsvart for Hannas Hustlers
Roy Eikseth påstår at han rullet over Hanna Thorsen. Jeg antar det var på brettet og ikke gulvet. Roy vant 13-6 og 1-0 til Paragrafrytterne over Hannas Hustlers. (Jeg har faktisk sett at Hanna har rullet rundt på gulvet i brytekamp med en mann. Det var under et bymesterskap i Kristiansand for noen år siden. Temmelig motvillig må jeg dog avsløre at mannen var Sven Thorsen, hennes ektemann. Hensikten var trening i selvforsvar. At de valgte en hotellbar som treningsarena overrasker kanskje noen, men ikke meg.)

Zoran Krogstad møtte Jostein Flood og regelrett feide ham av banen med 13-0. 2-0 til rytterne, uten Zorro, men det var mer enn nok med Zoran. At Hannas Hustlers har tapt fire kamper på rad i starten av en serie, har aldri skjedd før.

Det påstås at Johnny Kurisaki Tønnessen hadde uflaks og tapte for Hans Liby. Men uflaks kaller vi sånt som skjedde Hans i siste parti i forrige runde. Paragrafrytterne slo Hannas Hustlers 2-1.

Damene på Underdogs gruset primitive Flintstones
Vi tjuvstartet lagkampen allerede lørdag under NM-uka. Både Ronny Sandvik og Eirik Magne Johansen led den forsmedelige skjebne å bli slått ut tidsnok til å rekke å spille en kamp i lagserien. Grunnen til at vi gjorde det sånn, var at Ronny ikke kunne spille torsdagen etter. Derfor kom han og ba på sine knær, med gråtkvalt røst, om han ikke kunne få spille kampen i helga (som var). Troskyldige som vi er, Flintstonesslekta er gjerne det, sa vi ja og sende Eirik ut i striden.

Jeg var en smule opptatt på annet hold - spilte 12 fempoengs kamper på lørdag - så hva som skjedde i kampen mellom Ronny og Eirik fikk jeg ikke med meg. Bortsett fra at de begge tyllet i seg mengder med dyrt øl. Går ut fra at ingen av dem husker noe særlig fra kampen, men Ronny husket at han vant.

Så er vi tilbake i Oslo. Grethe Welle tok det første poenget mot Hall Skåra. Men Hall slo tilbake med en doblet gammon. 1-4/13. Grethe ville dog ikke være dårligere og kvitterte med doblet gammon hun også. 5-4. Det ble også 7-4 før Hall tok to poeng. 7-6. Kampen var altså jevn - så langt. Men så ble det bråstopp. Om Hall tråkket hardt på bremsen av ren vanvare, skal være usagt. Grethe raste fra - ved hjelp av gode terninger etter eget utsagn. Hall var ikke uenig. 13-6 til Grethe og 2-0 til The Underdogs over Fred &the Flintstones.

Det ble "bare" et trøstepoeng å kjempe om for Fred Westerby (undertegnede) mot Anita Marholm. Men etter å ha tapt tre kamper mot søsteren Gulli Marholm under NM-helga i Stavanger, hadde jeg opparbeidet en smule hevntørst. Det startet bra for meg og Anita havnet under med 1-5/13 etter fire partier. Men Anita kvesset klørne og kom tilbake med 2-5 og 3-5. Så var det min tur og 3-6. Anita kommer helt opp i ryggen på meg med 5-6, men jeg rykker fra med 5-7 og 5-9.

Så dropper jeg til 6-9 og 7-9. Neste kube tar jeg, men ryker på en gammon. Etter det 13. partiet er Anita for første gang i ledelsen med 11-9. Hun øyner sin første seier i lagserien. Men jeg kuber til meg neste poeng. 11-10. Neste kube tror jeg også at hun skal droppe, men hun tar. Jeg får klart initiativ med gammonsjanser. Men Anita værer fare og løper i tide. Jeg kommer først til Crawford med 12-11. Men Crawfordpartiet vinner Anita. 12-12/13. Siste parti blir spesielt. Jeg fanger Anita med en brikke bak en sekserprime. Men gjør en brøler (tror jeg) ved å slå løst, bli truffet og selv havne bak en ekkel prime. Danser ikke lenge nok og må bruke opp mye av timingen min. Begges flotte primer går etterhvert i oppløsning og to ødelagte stillinger ender ikke opp til min fordel. Anita haler i land sin første lagserieseier og The Underdogs har slått Fred &the Flintstones med 3-0.

Ringnes og Torshovs i jevn kappestrid
Henriette Stensdal har slitt i flere år med å vinne seriekamper. Nå skulle hun møte Sondre Rike, som er en av Torshovs store poengplukkere. Men terningene er firkanta og det er aldri lett å vite hvilken vei de ruller. Henriette slo til og tok en uventet seier over Sondre. 1-0 til Ringnes med påfyll. Utsiktene for dem til å ta en av sine sjeldne seiere over Torshovs nydannede bg-selskab, så lyse ut.

Christopher Hedberg og Mariann Modalen har møtt hverandre 17 ganger før og vunnet nesten like mange kamper hver. Denne gangen trakk Mariann det lengste strået. Torshovs har utliknet til 1-1.

De siste på valen var Anders Skjelde og Tore Eklund Fredriksen. Tore har neppe negativ score mot mange, men Anders er en av dem. Likevel kom Tore best i gang med 10-8. Til slutt vant Tore over Anders og Torshovs har tatt en ny seier over Ringnes.

Toppscoreren
Ronny Sandvik er fortsatt i tet med fire seire på fire runder. Med tre av tre finner vi Grethe Welle. Begge fra The Underdogs. Deretter kommer røkla, anført av Henning, Zoran og Terje med 2/2.

Neste runde 15.10.2015
Torshovs nydannede bg-selskab - The Underdogs
Hannas Hustlers - Ringnes med påfyll
Fred &the Flintstones - Paragrafrytterne

Referat fra 3. runde 24.09.2015:
Overskrift:
Osloserien - The Underdogs utilnærmelige

Ingress:
Med overlegen seier rykket The Underdogs fra de andre. Både Paragrafrytterne og Fred &the Flintstones hadde dårlig lagstatistikk mot sine motstandere. Men begge slo til og vant. Dermed har vi fortsatt Hannas Hustlers som bunnlag på tabellen, mens det midt på tabellen er jevnt.

Hovedartikkel:
Det var ikke damenes dag
Torshovs nydannede bg-selskab har hatt et godt tak på Paragrafrytterne i tidligere oppgjør. Men statistikken lyver litt. Kampene har vært jevne, men ofte falt ut til Torshovs fordel.

Kathrine Langjord og Zoran Krogstad har aldri spilt mot hverandre (i hvert fall ikke registrert kamp). Det er ikke så merkverdig. Zoran har ingen kamper mellom 2005 og 2013, mens Kathrine har spilt lite de aller siste åra. Nå var det klart for første oppgjør. Zoran hadde en knall debutsesong for Paragrafrytterne høsten 2014. Da ble det 4/5. Men i vårsesongen 2015 gikk han på noen smeller med 0/3. Kunne han reise seg igjen? Ja, det kunne han og slo Kathrine som neppe er i sin beste bg-form.

Mariann Modalen og Henning Roschberg har stort sett bare møtt hverandre i Osloserien de siste åra. Siste oppgjør var for halvannet år siden. Da vant Mariann. Nå var det klart for nytt møte. Henning ble for sterk denne gangen. Torshovs damer-Paragrafjockeyene 0-2.

Sondre Rike hadde bare trøstepoenget å spille for mot Johnny Kurisaki Tønnessen. Sondre har stort sett bare klart å vinne hver tredje kamp mot Johnny opp gjennom åra. Sist gang de møttes i serien var for åtte år siden! Da vant Johnny. Dette ser jo tilforlatelig ut, inntil vi graver dypere. Da ser vi at Sondre spilte mange sesonger for Hannas Hustlers. Der klarte han seg bra. Men han hadde en akilleshæl. Nettopp, Johnny Kurisaki Tønnessen! Mot ham ble det fem tap på seks kamper. Og tar vi med Sondres sesong for Schlägerne i 2001, blir det ytterligere et tap mot Johnny. Men da var Sondre nybegynner. Så det får vi tilgi. Allerede året etter (2002) tok Sondre 5/9 for Die Hard 2 og slo sterke spillere som Asbjørn Arntzen og Magnar Naustdalslid.

Men dette var mange sidesprang langt tilbake i tid. I kampen sist torsdag (24.9.2015) vant Sondre lagets trøstepoeng. Torshovs nydannede bg-selskab-Paragrafrytterne 1-2. Formelt sett kjemper Paragrafrytterne i toppen og Torshovs i bunnen av tabellen. Men egentlig er det veldig jevnt.

Spektakulær avslutning i avgjørende kamp
Fred &the Flintstones har en dårlig statistikk mot Hannas Hustlers. Men vi er alltid optimistiske før start. Denne gangen stilet vi med våre to mestvinnende spillere. Hall Skåra ble trukket mot Hanna Thorsen. Før 2010 vant Hall stort sett bare en av tre kamper mot Hanna. Men de neste årene jevnet det seg ut. De siste tre årene har de møtt hverandre bare to ganger og tatt en seier hver. Totalt ledet Hanna 12-9. Nå skulle de møtes igjen. Det var grunn til å vente en jevn kamp. Men stort mer enn at Hall vant 13-9 vet jeg ikke. Flintstones-Hustlerne 1-0.

På 11 kamper har André Rognes nærmest utradert Emil Green med ti seire. Dette så greitt ut for Flintstones. Men det finnes ikke noe som er sikkert i backgammon. Emil blir stadig en sterkere spiller og nå tok han sin andre seier mot André med overbevisende 3-13. Flintstones-Hustlerne 1-1.

Nå hang det hele på kampen mellom Eirik Magne Johansen og Hans Liby. Det så ikke lyst ut for Flintstones da Eirik lå under 4-10. Og i tillegg var det gammonsjanser til Hans i det pågående partiet. Men Hans måtte gi skudd da han tok av. Eirik traff og reddet ikke bare gammon. Han kunne rekube og Hans måtte droppe. 6-10. Eirik plukket ytterligere et poeng til 7-10. Da startet dramatikken.

Eirik har kubet. Hans eier 24-punktet. Om han har flere ankere, vites ikke. Eirik er i ferd med å komme hjem. Ryktene forteller om tre høye doble fra Eirik da han tar av. Hans har minst fire brikker i Eiriks bo da det er klart for coup classic, dvs at Eirik har igjen tre brikker på 2-punktet og at Hans har én brikke på 24. Hvis Eirik kaster 1 og noe, får Hans dobbeltskudd fra bar. Eirik kaster 1. Men begge terningene lander på 1. Det hele er over. Bare for å fullføre ironien, kaster Hans et siste kast. 66 og én brikke blir stående igjen på 19. Doblet backgammon, 6 poeng til Eirik, seier med 13-10 og lagseier 2-1 for Fred &the Flintstones over Hannas Hustlers. Så brutal er backgammon!

The Underdogs briljerer
Ringnes med påfyll hadde samlet mot før de stilte opp på Anker hotell mot laget som stadig vekk har gitt dem bank. Ronny Sandvik skal opp mot Magnar Naustdalslid. Kun én gang før har de møtt hverandre. Det var i en serieavslutning for godt over tre år siden som Magnar vant. Ronny tar føringen fra start. Men Magnar utlikner til 3-3 og rykker så ifra til 3-5 og 3-7. Da får Ronny inn en firepoenger (doblet gammon?) og utlikner til 7-7. Ronny tar igjen ledelsen, men etter få partier står det 10-10.

I mellomtida har Grethe Welle tatt en klar ledelse mot Christopher Hedberg. Hun startet med 2-0 og 3-0 før Chris reduserer til 3-2. Så plukker Grethe poeng etter poeng. Først på 7-2 får Chris poeng til 7-3. Deretter blir det 8-3, 9-3 og 10-3. Det ser mørkt ut for Chris.

På tredje bord sliter kaptein Terje Pedersen mot Karl Frogner. Terje tok riktignok det første poenget, men så blir det 1-4, 1-6, 2-6 og 2-8. Helt fra starten i klubben har Terje hatt et godt tak på Karl. Han vinner stort sett to av tre kamper. Men i dag ser det ut til at han får juling.

Med to kamper hvor hvert lag er i klar ledelse, ser det ut til at Ronny og Magnars oppgjør skal bli avgjørende. Men først tilbake til kampen mellom Terje og Karl. Det stod 2-8. Terje utlikner litt med 4-8. Bare et blaff? Vel, det neste partiet blir dramatisk. Terje liker å kube tidlig og stillingen innbyr ikke til å vente, så Terje kuber. Klar take. Det går ikke likere enn at Terje får til et heidundrende angrep. Gammonfaren er stor. Det viser seg at den er mer enn stor, for Terje vinner backgammon. Kampen er snudd og det står 10-8. Nå kan alt skje.

Siden Karl ligger etter, er det han som kuber tidlig. Men Terje vinner. 12-8 og Crawford. Heller ikke i Crawford-partiet kommer Karl noe særlig til orde, i hvert fall ikke på brettet. Terje vinner og The Underdogs leder 1-0 over Ringnes.

Det ser veldig lyst ut for The Underdogs med Grethes store ledelse. Vi forlot kampen på 10-3. Det blir ikke mer poeng på Chris og The Underdogs har tatt sin 10. seier på 11 møter mot Ringnes med påfyll. Kampen mellom Ronny og Magnar gjelder nå "bare" et trøstepoeng, skjønt for Ronny gjelder den også å henge med i kampen om å bli toppscorer. Den striden har han vært i før, men uten å lykkes fullt ut.

Det stod 10-10. Magnar tar det neste stikket. 10-11. Magnar får en fordel og kuber. Det spekuleres i om kuben var riktig. Ronny og Magnar får gi sitt besyv ved anledning. I alle fall, Ronny tar og auto-rekuber. Men denne kvelden ruller terningene den veien høna sparker for Ringnes. Ronny vinner kampen. Med 3/3 er han toppscorer. The Underdogs har vunnet 3-0 og er ubestridt serieleder.

Toppscoreren
Ronny Sandvik er eneste med tre seire på tre runder. Med 2 av 2 finner vi Henning, Grethe, Sondre, Hall og Terje. Den ivrige leser finner etternavnene ovenfor.

Neste runde 8.10.2015
Paragrafrytterne - Hannas Hustlers
The Underdogs - Fred &the Flintstones
Ringnes med påfyll - Torshovs nydannede bg-selskab

Paragrafrytterne har vunnet tre av de siste fire oppgjørene mot Hannas Hustlers. Men totalt har Hustlerne vært det sterkeste laget og vunnet ca to av tre kamper. Individuelt ser det likevel ikke så galt ut for Paragrafrytterne. Hustlerne leder med "bare" 63-51. I snitt blir det 1,85-1,5 pr kamp. De som stusser på at summen ikke blir 3, får lete litt tilbake i annalene for å finne løsningen på mysteriet. Bringer du spørsmålet videre uten dobbel n, kan det være du får deg en på trynet.

The Underdogs og Fred &the Flintstones har begge banket de andre 3-0 to ganger. Men Flintstones har flest 2-1 seire. Det ligger an til en spennende kamp som kan ende i hva som helst.

I tredje kampen møtes Mariannes og Marianns disipler. Men damer er så effektive at de ikke trenger tolv, men kan greie seg med tre. Og de trår gjerne til selv om det trengs. Ringnes har vunnet de to siste oppgjørene, men Torshovs har klart best statistikk. Hele fire ganger har de vunnet 3-0, mens Ringnes ikke har noen slik brakseier. Kampen er viktig. Taperen havner i bunnstriden, mens vinneren kan "spise kirsebær" med de store.

Referat fra 2. runde 17.09.2015:
Overskrift:
Osloserien - The Underdogs i tet

Ingress:
Selv med en spiller mindre enn de andre, tok The Underdogs ledelsen i serien. Bortsett fra det litt overraskende "bunnlaget" Hannas Hustlers, er det jevnt på tabellen.

Hovedartikkel:
Torshovs trakk det lengste strået dagen derpå
Hannas Hustlers manglet et av sine flaggskip i denne viktige kampen. Da måtte man pusse støvet av "mor sjøl" Hanna Thorsen, opphavskvinnen til laget. Hanna er en glimrende lagspiller med hele 61,7% score, men spiller lite for tida. Kanskje var det grunnen til at hun i kampen mot Torshovs nydannede bg-selskab måtte strekke våpen. Landsmannen Håkan Åkerstrand ble for sterk. Det er ikke lett å skubbe seg på svensker, Hanna! 1-0 til Torshovs.

Heller ikke Kathrine Langjord på Torshovs lag spiller mye for tida. Ikke så rart, siden hun er mor til en nydelig liten gutt. Om det gjør at hun er ute av bg-modus, vet jeg ikke. Men i alle fall, motstanderen Arne Vestrheim på hjemmelaget tok hjem seieren og utlignet i lagkampen. 1-1 mellom Hustlerne og Torshovs.

Hvor mange ganger Jostein Flood har sittet igjen og spilt siste og avgjørende kamp for Hannas Hustlers, vet jeg ikke. Men det er ikke få. Årsaken er trolig at Jostein tenker seg godt om før han flytter, for å si det sånn. Andre ville kanskje ha brukt mindre diplomatiske vendinger. Denne gangen må omstendighetene dog ha vært spesielle. Kampen ble nemlig spilt dagen derpå på Lincoln, hjemmebanen til Ringnes. Motstander var Sondre Rike.

Pussig nok hadde de vunnet 29 kamper hver på 58 innbyrdes møter. Jostein står med 3-0 i finaleoppgjør dem imellom, til tross for at Sondre har omtrent dobbelt så mange pokalsymboler. Kanskje skal Sondre være glad for at Jostein ikke har vært finalemotstander i hans "pokalfinaler". Jeg har ingen detaljer om kampen. Men får jeg det, blir de flettet inn senere. Sondre Rike trakk det lengste strået, vant kampen og lagkampen for Torshovs nydannede bg-selskab og sendte hustlerne ned på bunnen av tabellen.

Alt gikk galt for Flintstones
Været var relativt trøstesløst, men med små, korte solglimt denne dagen. Vel innendørs på Tordenskiold trakk vi motstandere. Fred Westerby (undertegnede) møtte Karl Frogner. Nesten før de andre hadde fått satt seg, hadde jeg vært nødt til å droppe tre ganger. I fjerde parti fikk jeg laget noen bra punkter tidlig. Selv om jeg neppe stod særlig mye bedre enn Karl, kubet jeg pga scoren. Men Karl fortsatte å trille ut godkast. Mine gode kast hadde bare vært små solglimt. Karl ventet lenge med rekuben. Da var det hele så trøstesløst at jeg syntes jeg var nødt til å droppe. 0-5.

Trolig kunne jeg både ha flyttet bedre og behandlet kuben bedre. Men det er ikke til å komme bort fra at Karl trillet masse gullkast, mens jeg fikk rævvakast minst annen hver gang. Elendigheten stoppet ikke før på 0-9. Men det var bare fordi vi tok røyke-/tissepause. På vei forbi Morten Bjellås og Christopher Hedberg, la jeg merke til at "Chris" hadde 7 poeng. Kanskje hadde Morten null. Trøstesløst der også, foreløpig. Eirik Magne Johansen skulle møte Anders Skjelde. Men Anders hadde ikke kommet ennå. Litt før hadde Chris spurt Karl om Anders skulle spille. "Marianne sa han skulle spille", var svaret uten ytterligere tiltak. Chris viste litt mer handlekraft, og ringte Anders. Han hadde glemt hele greia.

Jeg rakk å droppe ytterligere en gang før Anders var på plass. Han slang selvfølgelig med leppa da han så at det stod 10-0 til Karl. Også de to neste kubene droppet jeg. Gidder ikke nå å regne på hvor liten vinstsjanse jeg ville trengt for å ta, ettersom jeg ikke husker stillingene. Crawfordpartiet så det lenge ut som jeg var nødt til å vinne. Typisk når kuben ikke kan brukes. Men også i det partiet kom mine antijokere og Karls gullkast. 0-13 og 1-0 til Ringnes over Flintstones.

Karl fortalte så at terningene mot meg var ingenting mot hva han hadde fått under Stavanger bymesterskap. Deretter ramset han opp storkanonene han hadde slått, hvem det nå enn var. Litt senere kunne han ikke la være å slenge med leppa med at jeg i det minste ikke hadde tapt gammon i noen partier. Ja, du verden hvor heldig jeg var i den kampen!

Kampen mellom Morten og Christopher utviklet seg ikke fullt så ensidig. Morten hadde sanket 4 da Christopher hadde 10. Jeg stod og så på spillet på stillingen 5-11. Begge hadde god prime. Akkurat da det var rett før et eller annet kritisk ville skje den ene eller andre veien, får Christopher de helt rette kastene. Han kan kube. Morten må droppe til Crawford 5-12. Også det partiet vandret Ringnes sin vei, uten at jeg husker hvordan. Været inne er fortsatt trøstesløst og 2-0 til Ringnes over Flintstones.

På det tidspunktet har kampen mellom Eirik Magne Johansen og Anders Skjelde kommet et lite stykke på vei. Strengt tatt kunne de like gjerne latt Anders være hjemme, men de er vel ikke synske heller. Og scoren kan jo få noe å si. Særlig Ringnes vet jo det. Det kommer noen solgløtt og Eirik Magne tar ledelsen 2-0. Det blir 2-1 før det tykner til. To raske, doble gammon til Anders og stillingen blir 2-9. Det er uvær inne. På 2-11 får Eirik Magne et bitte lite poeng. 3-11. Så er det slutt og fullt uvær. Ringnes med påfyll har slått Fred &the Flintstones 3-0. Det er en lei uvane de har fått, for de har vunnet 3-0 to ganger før. Men også vi har tre 3-0 seire og flest seire totalt. Neste gang ....

To mann var nok
Paragrafrytterne ledet innbyrdes oppgjør mot The Underdogs med 6-4 i lagseire, og hele 21-10 i individuell score. Likevel var "bikkjene fra Anker" så arrogante at de nøyde seg med å dukke opp med bare to spillere. Stein Welle møtte Ronny Sandvik. Pussig nok har de bare møtt hverandre én gang før. Det var i en lagkamp for to og et halvt år siden. Da vant Ronny. Nå var det klart for revansj. Men Ronny hentet hjem denne kampen også. I den andre kampen var det klart for dyst mellom Roy Eikseth og Terje Pedersen. De har møtt hverandre før, hele 17 ganger. Det sto 10-7 til Terje. Den statistikken ble forbedret til 11-7. Dermed kunne de to underdoggene reise fornøyd hjem med lagseieren i lomma. Tilbake satt Paragrafrytterne som i den siste kampen fikk et trøstepoeng på wo. Paragrafrytterne-The Underdogs 1-2.

Toppscoreren
kommer vi tilbake til etter neste runde.

Neste runde 24.9.2015
The Underdogs - Ringnes med påfyll
Torshovs nydannede bg-selskab - Paragrafrytterne
Fred &the Flintstones - Hannas Hustlers

Serieleder Underdogs skal opp mot regjerende seriemester Ringnes. Underdogs har et eventyrlig tak på Ringnes. De har vunnet 9 oppgjør på 10 møter. Individuelt har de 21 seire på 30 kamper. Ringnes må oppleve dem mer som knurrende bulldogs enn logrende pudler. Var det derfor de trengte ekstra påfyll av Karl(sberg)?

Torshovs og Paragrafrytterne ligger helt likt på tabellen og møtes. Ett av dem vil etter runden kjempe i toppen, det andre rote rundt på bunnen. Torshovs blir en naturlig favoritt i dette oppgjøret. På 16 innbyrdes møter har de slått rytterne 12 ganger. Det blir 75% score. Men den individuelle scoren til Torshovs (29 av 48=60%) er ikke like rå. Her er det små marginer mellom himmel og helvete.

Flintstones møter Hustlerne. Flintstones har stort sett vunnet bare hver fjerde lagkamp og hver tredje individuelle oppgjør mot dem. Hustlerne er derfor klare favoritter til tross for deres status i øyeblikket som seriens bunnlag. Vi liker det ikke, men dette blir et bunnoppgjør.

Referat fra 1. runde 10.09.2015:
Overskrift:
Osloserien - treg start for favorittene
Ingress:
Hannas Hustlers og Torshovs nydannede bg-selskab har tilsammen vunnet seks av de siste åtte sesongene. Men begge tapte sine åpningskamper. Det samme gjorde regjerende seriemestere Ringnes med påfyll.

Hovedartikkel:
Underdogs slo Hustlerne for fjerde gang på rad
For snart to år siden møttes Grethe Welle og Emil Green til seriekamp. Emil spilte dengang for sitt "gamle" lag No-double No trouble, som denne sesongen har tatt en pause. Nå er Emil nykommer på Hannas Hustlers. Forrige møte med Grethe ga seier til Emil. Nå var hun klar for revansj. Og revansj ble det. Grethe gjorde kort prosess med Emil. 1-0 til The Underdogs over Hannas Hustlers.

Like kort prosess gjorde et av Hannas Hustlers sine flaggskip, Jostein Flood med Anita Marholm. 1-1 i lagkampen. Nå hang det hele på den tredje kampen.

Underdoggen Ronny Sandvik skulle opp mot Hustlernes andre flaggskip, Hans Liby. Hans burde være favoritt, men de fleste av oss har erfart at Ronny kan bite fra seg. Det gjorde han denne gangen også. De byttet på å lede og langt om lenge endte det opp i den ultimate DMP, 12-12/13. Detaljer fra siste parti har jeg ikke. Men Ronny vant. Det er hans sjette seier på åtte kamper mot Hustlerne. Og The Underdogs har slått Hannas Hustlers 2-1 for fjerde gang på rad. Aner vi et aldri så lite Underdogskompleks hos Hustlerne?

Flintstones trillet over et Torshovs uten gli
Bodøs "vidunderbgbarn" Henrik Bechstrøm har begynt å studere i Oslo. Torshovs nydannede bg-selskab var tidlig utpå og sikret seg dette utvilsomme talentet i spillerstallen. Undertegnede (Fred Westerby) fikk den tvilsomme fornøyelsen å møte ham i hans debutkamp i Osloserien. Men for meg gikk det vesentlig bedre enn fryktet. Det er lenge siden jeg har fått så gode terninger gjennom en hel kamp. Det stod 0 til Henrik og 6 til Fred da Henrik fikk sine første poeng. 2-6. Så plukket vi poeng omtrent annen hver gang fram til 4-9. Da kommer et viktig parti. Henrik er i angrep og kuber. Jeg står på bar, men han har ikke et skremmende bo, foreløpig. Jeg tar. Vil ikke slippe ham fram til 8 ifra helt gratis. Og går det helt galt blir det neppe verre enn 8-9.

Men Henrik får mange dårlige kast og jeg kan slå tilbake. Det ender med lukket bo med to av hans brikker på bar. Resten av brikkene har han fått helt hjem. Det kan likevel bli gammon. Men han kommer raskt ned med en brikke og litt etterpå ned og ut i det fri med den andre brikken også. Begge løper fort og kommer faktisk helt hjem. Men da har jeg bare fire brikker igjen. 22 eller bedre vil vinne gammon og kampen. Jeg rister, lytter på koppen og ser lurt på ham. Henrik smiler tilbake. Ingen av oss tror på underet/katastrofen. Men terninggudene er ubarmhjertige. Jeg triller ut 66. "Overkill" og kampseier, forsåvidt i tråd med mesteparten av det som hadde skjedd i de foregående partiene. Torshovs 0, Flintstones 1.

Kampen på nabobrettet går mellom norgesmesterne Tore Eklund Fredriksen og Hall Skåra. Det er jevnt til å begynne med. 0-1, 2-1 og 2-3 med Tores poeng nevnt først. Så drar Hall i fra. På stillingen 3-7 skjer merkelige ting. Tore har bakspill med ankere på hhv 1 og 4 (tror jeg) - eller 24 og 21 for de pirkete. Hall har en blott på 7 og en etternøler på 23. Resten er hjemme. Tore kuber. Hall er veldig i tvil. Mange kast treffer, men Tore har bare tre-punkts bo (6, 5 og 4) enn så lenge. Hall tar. Tore bommer på alt. Hall redder brikken på 7 hjem og bakmannen starter vandringen hjemover med 23/18. Tore bommer. Hall får 33 (hvis jeg husker riktig). Bakmannen kommer til 15 og 6-feltet ryddes. Tore bommer. En dobbel bringer Hall helt hjem og han kan begynne å ta av.

I den prosessen gis skudd. Bom, bom og bom. Tore velger å bli stående med brikke på 24. Hall har bare igjen to brikker på 2. Han har "matchball" og triller ut terningene. Unngår han 1-er er kampen i boks. Matchballen sitter og Hall vinner 13-3. Temmelig spesiell avslutning. Det er nok lenge siden Tore har bommet så mange ganger på rad. Dette skjer rett etter at jeg har vunnet min kamp med 66 i siste kast.

Lagkaptein Mariann Modalen på Torshovs har vært opptatt med sin kamp mot Eirik Magne Johansen. Den har hun nettopp halt i land etter ledelse hele veien. Nå spør hun hvordan det har gått på de andre to bordene. Svaret er nedslående for henne. Flintstones har nettopp vunnet to kamper og lagkampen 2-1.

Seriemester 2015 mot seriemester 2014
Ringnes med påfyll tok imot Paragrafytterne på hjemmebane i seriestarten høsten 2015. I kampen mellom rytter Johnny Kurisaki Tønnessen og påfyll Henriette Stensdal tok Johnny en solid ledelse. Den beholdt han fra start til mål og vant 13-5. Rytterne ledet lagkampen 1-0.

Christopher Hedberg og Stein Kulseth fulgte hverandre til 9-9. Men så droppet Stein tre ganger til 9-12 og Crawford. Christopher vant også Crawfordpartiet og kampen. Det stod 1-1 mellom Ringnes og Paragrafrytterne.

Den avgjørende tredje kampen gikk mellom reservepåfyllet Asbjørn Arntzen og rytter Henning Roschberg. Asbjørn var favoritt i stillingene, men Henning snudde dem gang på gang, og ledet etter hvert hele 10-2. Så fikk Asbjørn en heldig doblet gammon, 6-10. Neste parti avgjorde nok kampen.

Asbjørn var monsterfavoritt, men Hennings fire høye doble gjorde susen. Istedenfor 8-10 og full kamp, ble Asbjørn liggende under 6-12. Crawfordpartiet vant Asbjørn. Han gjorde det han kunne og kom seg opp til 10-12. Men Henning så ut til å ha full kontroll og vant til slutt. Dermed vant Paragrafrytterne lagkampen 2-1 over Ringnes. De regjerende seriemesterne fikk en dårlig start mot seriemesterne fra høsten 2014.

Toppscoreren
kommer vi tilbake til når det er spilt et par runder til.

Neste runde 17.9.2015
Hannas Hustlers - Torshovs nydannede bg-selskab
Fred &the Flintstones - Ringnes med påfyll
Paragrafrytterne - The Underdogs

To storlag som begge tapte første runde møter hverandre. Regjerende seriemestere møter Flintstones som er i siget. Og to av topplagene etter første runde møtes. Det betyr at Rytterne eller Underdogs kommer til å ha fullt hus etter to runder. Mens ett storlag - Hustlerne eller Torshovs - vil ligge i bunnen. Vi går mot en ny, spennende serie!

Flere detaljer om Osloserien finner du her.




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND