logo
Hovedmeny


Osloserien - Hannas Hustlers spurtet inn til seier
Av Fred Westerby, 26. Mai 2016 12:17
Sist endret 26. Mai 2016 14:13
 
Første runde i serieavslutningen lørdag 21. mai (13. serierunde) endte med at nesten alle lag havnet på 12 poeng. Og til alt overmål hadde fire lag lik score også og delte 1. plassen før siste runde. Men toppscoreren var allerede klar.


13. SERIERUNDE

Paragrafrytterne med sola i ansiktet
Paragrafrytterne hadde nok en sjanse til å rykke fra de andre da de møtte en av de sterkeste utfordrerne; Torshovs nydannede bg-selskab. Det var fint vær og Sondre Rike rigget til kampen ute i bakgården på Memphis. Han (og Tore) sørget for at de hadde sola i ryggen. Laglederen på Paragrafrytterne, Roy Eikseth, var mest opptatt av å lure Sondre og Tore med at han manglet en mann (Zoran) og la ikke merke til Sondres sleipe opplegg. Og i motsetning til i fotball, bytter man ikke banehalvdel halvveis. Så ulempen med sola i ansiktet varte kampen ut.

Tore Eklund Fredriksen møtte Zoran Krogstad (som kom likevel). Zoran startet med å ta fire poeng i første parti. Men han droppet i neste (1-4) før det ble Tore som tok ledelsen 5-4. Det ble også 7-4 til Tore før Zoran kom i gang igjen med 7-5, 7-9 og 7-11. To dropper ga Tore 8-11 og 9-11. Tore avsluttet med en doblet gammon og vant kampen 13-11. Zoran har visstnok vært i bedre humør.

Og da Sondre slo Roy, hadde Paragrafrytterne gått på en ny smell. Johnny Kurisaki Tønnessen tok rytternes trøstepoeng med solid seier over Håvard Hafskjold. Håvard kom ikke på papiret før Johnny hadde 10-0. Og det ble bare ett poeng til før Johnny vant 13-2.

Siste sjanse for The Underdogs
The Underdogs hadde kommet opp på siden av Paragrafrytterne etter forrige runde og nå fått sjansen til å rykke fra. Noe de sårt trengte ettersom de hadde spillefri i siste runde. Motstander var Ringnes med påfyll med toppscoreren i spissen. Det hadde ikke startet så bra for The Underdogs som hadde spilt en av enkeltkampene på forhånd. Ronny Sandvik var over 99% favoritt til å vinne en bearoff-stilling mot Christopher Hedberg i DMP, men fikk smake terninggudenes aller verste vrede. På lørdag hørte jeg dette bare med et halvt øre. Jeg var jo opptatt med mitt, dvs å lede bølingen av bg-spillere inn på sine respektive innhegninger, få dem til å starte kampene, få dem til å føre scorekort, skaffe kulepenner osv. Sist tirsdag fikk jeg vite av Chris at han hadde åtte brikker igjen i bearoffen og trengte 66, 55 eller 33 i første kast for å holde håpet i live. (Ronny har to på 1 og en på 3.) Chris kastet 55 og deretter 44 og vant kampen!

Men tilbake til lørdagens kamper. Terje Pedersen har hatt et overraskende godt tak på Karl Frogner, særlig i de årene da Terje må betegnes som "grønn". Men i fjor vant Terje "bare" 9 mot 8 kamper til Karl. Nå var det klart for årets første (pussig nok) møte mellom dem. I første parti er Terje raskt ute med kuben. Han kuber jo "alltid" tidlig. Karl tar, snur partiet, rekuber og får en dropp. 0-2. I neste parti er Terje utpå med kuben igjen. Det går vesentlig bedre enn i første. Han vinner gammon og tar ledelsen 4-2. Og hvem tror du kubet først i 3. parti. Joda, Terje. Men Karl rekuber. Dropp og 4-4. Så, til en avveksling, kuber Terje og vinner singel. 6-4. Det har dannet seg et mønster i denne kampen. Så da gjetter du vel hva som skjedde i 5. parti? Joda, helt riktig. Som i første og tredje parti, Terje kuber, Karl rekuber og Terje dropper. 6-6. Noen burde hviske til Terje at det også er lov til å ta imot kuben, ikke bare å gi den.

I sjette, sjuende og åttende parti er Karl raskere enn lynet og rekker å kube først. Terje har fortsatt ikke fått med seg at det er lov å ta. 6-7, 6-8 og 6-9. I niende parti skal ikke Terje ha noe tull. Han snapper kuben foran Karl. Karl blir så forvirret at han for første gang i kampen dropper. 7-9. I neste parti er Karl på høyden igjen og tar når Terje kuber. Men det er Karl som vinner to poeng. 7-11. Vi er framme ved 11. parti. Terje kuber (gjesp), men Karl dropper (hææ?). 8-11. I 12. parti kuber Terje (gjeeesp), Karl tar (gjesp) og Terje vinner gammon. (Jeg er lys våken igjen.) Nå svinger det! Plutselig er det 12-11 og Crawford. Det er blitt 13. parti. Hvem av dem er mest overtroisk? Trolig ingen, for de aner ikke at det er 13. parti. Så for Terje kommer det som et sjokk at Karl vinner udoblet gammon, vinner kampen 12-13, avgjør toppscorerstriden og avgjør lagkampen for Ringnes i samme slengen (for ikke å si i samme kastet).

Bare sånn for å stille skapet ordentlig på plass, vinner Ringnes siste kamp også da Anders Skjelde slår Gaute Andersen. The Underdogs bøyer hodet og reiser hjem. Mens Ringnes med påfyll og Karl er høyt oppe og planlegger hvordan de skal vinne seriemesterskapet.




Avgjørende kamp mellom Hustlerne og Flintstones
To av lagene som lå på 10 poeng før avslutningen, hadde nå fått en gylden sjanse ved at begge lederlagene på 12-poeng hadde tapt. Best score hadde Hannas Hustlers, men ikke verre enn at Fred &the Flintstones kunne ta dem igjen. Men først gjaldt det jo å vinne kampen. Jostein Flood startet best mot Fred Westerby (undertegnede). Såvidt jeg husker var det jeg som kubet, men må droppe rekuben. 2-0 til Jostein. I neste kubet jeg igjen. Fikk etter hvert en rekube som jeg tok under tvil. Det ble rent løp og bearoff. Jostein var uheldig og kastet 3 og lavt to ganger på rad i en stilling hvor han hadde to brikker på 4, men hull på 3. Plutselig var jeg i kast med fem på 2 og tre på 1. Jostein har syv igjen, pyntelig plassert på 2 og 1. Jeg rekubet til 8. Jostein ville ikke leke mer. 2-4. Han droppet også i neste. 2-5. Så var det jeg som droppet. 5-3. Jeg droppet ytterligere to ganger. 5-4 og 5-5.

Vi tok en kort pause. I et av disse første partiene fikk jeg min verste antijoker-sekvens noensinne. Jeg hadde valgt å beholde anker på 20 og midtpunktet (13), men kostnaden var at jeg hadde fire på 3 og to på 2 (og de opprinnelige fem på 6). Jostein eier mitt 10-pkt og eget 8-pkt. I denne stillingen fikk jeg 33 som ikke kunne flyttes annerledes enn 6/3 (4). Stillingen ble så spesiell at til og med Jostein med sine over 3400 kamper sa at han aldri hadde sett en lignende stilling før. Ikke jeg heller på mine over 2100 kamper.

I de to neste partiene tapte jeg hhv to og ett poeng. 7-5 og 8-5. Så gikk det spesielt dårlig i neste parti. Jeg tapte doblet gammon, men husker ikke en dritt av partiet. 12-5 og Crawford. I crawfordpartiet pekte skjebnen litt nese av meg ved å gi meg gudeterninger i nettopp det partiet hvor jeg ikke kunne vinne doblet gammon. Men jeg vant en viktig gammon (12-7) og fikk en fridropp til 8-12 på kjøpet.

I det neste tar Jostein (selvfølgelig) kuben. Det utvikler seg til en kjempestilling for meg. Jostein er på bar med et par brikker og jeg har bare én bakmann som skal hjem. Men den kommer bare avgårde med 5-er(e). Siden 6-ere ikke kan flyttes og 5-ere løper ut, ser det lyst ut. Men jeg må åpne boet, ikke bare 6, men 5 også. Jostein baler fortsatt med minst en på bar, hvis jeg ikke husker feil. Men nå kan hverken 6, 5 eller 4 ødelegge mer. Men det vil seg ikke. Må åpne også 4. I det øyeblikket overtar Jostein med 44. Han har allerede kommet ned med én brikke og kommer nå ned med siste, slår meg på bar og har samtidig ytterligere to 4-ere å flytte. På bar kaster jeg selvfølgelig både 5 og noe og 55. Terninggudenes ironi er fullkommen. Jeg har vært en hårsbredd fra å vinne doblet gammon og få 12-12. Nå bygger Jostein etter hver opp en sekserprime og ruller partiet og kampen hjem. Jeg har vært i bedre humør.

Hans Liby og Eirik Magne Johansen har vunnet omtrent like mange kamper innbyrdes de siste 20 åra. Eirik starter best med 1-0 og 3-0, før Hans reduserer til 3-2. Det er ikke umulig at kuber har vært involvert. Og mye tyder på at Hans har droppet to ganger til hhv 4-2 og 5-2. Så har det nok kommet dropper til 5-3, 6-3, 7-3 og 8-3. Det er Eirik som leder i tilfelle noen har falt av lasset her. Så har nok en eller annen kubet ettersom Hans reduserer med to poeng til 8-5.




På dette tidspunkt i kampen var jeg bortom bordet deres. Jeg stusset over at Eirik hadde sluttet å skrive poeng og begynt å tegne kruseduller, men ville ikke forstyrre dem midt i et pågående parti. Nå i ettertid når jeg leser scorekortet, skjønner jeg at Eirik skriver 8 på samme måte som barn tegner snømenn. Vel, vel, etter at jeg har gått fra bordet blir det også 10-5 til Eirik før Hans slår til med formodentlig en doblet gammon. 10-9 og kampen er helt åpen. Eirik rykker litt fra med 11-9, men Hans utlikner til 11-11. For første gang i kampen ligger ikke Hans etter. Men det blir også siste gang, for Eirik vinner 13-11. Det står 1-1 i lagkampen.

Emil Green har ikke helt lykkes i seriekampene i tidligere sesonger. Det har blitt 9 seire på 36 kamper. Men denne sesongen hadde det blitt 2/4. Nå satt Hall Skåra på den andre siden av brettet. Mot ham har Emil nesten 50%. På et nesten mystisk vis utvikler kampen seg nøyaktig likt med kampen mellom Hans og Eirik Magne. Emil får Eiriks score og Hall får Hans sin score. Og da skjønner dere hvordan det gikk. Emil vinner 13-11 mot Hall. Men på Hall sitt scorekort står det at Hall har vunnet 13-11. Det viser seg å være ønsketenkning, og det er ikke så rart. Hall var favoritt i bearoffen, men Emil kastet 55 i siste kast. Hustlerne vinner kampen 2-1 og går i delt ledelse med tre andre lag. Flintstones må nøye seg med en beskjeden 6. plass på tabellen.




I pausen ble det holdt et lagkapteinmøte. Et par begrensninger om valg av hjemmebane ble strøket fra reglementet.

14. SERIERUNDE

Hannas Hustlers i storform
I kampen mellom Ringnes med påfyll og Hannas Hustlers sliter Ringnes med å komme i gang. Magnar Naustdalslid kommer ikke på papiret før Arne Vestrheim leder 9-0. Da får Magnar to poeng. Men det blir med det. Et noe ufullstendig scorekort kan tyde på at Arne avsluttet med doblet gammon. Hustlerne har tatt første stikk.

Et par scorekort merket hhv J-krusedulle og J-A har jeg tolket til å være fra kampen mellom Anders Skjelde og Jostein Flood. Jostein er oppe i 5-0 før Anders, alias krusedulle (kanskje C for Carlos) får sine første to poeng (med hjerte rundt). Anders kommer også opp i tre poeng, før Jostein suser ifra til 12-3. Anders vinner Crawfordpartiet (12-4) og reduserer også til 12-6 og 12-10 før alle spor på scorekortet slutter. Men ryktene vil ha det til at Jostein vant.

Fra kampen mellom Karl Frogner og Hans Liby foreligger det (ikke overraskende) intet scorekort. Men ville rykter vil ha det til at Hans vant og at Hustlerne vant lagkampen overlegent 3-0.




Viktig kamp for Torshovs
Fred &the Flintstones kunne ikke lenger bli seriemestere. Men motstanderen Torshovs nydannede bg-selskab hadde alt å spille for. Så på hugget var de at Sondre protesterte da jeg spurte Eirik Magne om han kunne tenke seg å spille med klokke. Bakgrunnen for det var en forespørsel fra (hjemmeværende) lagkaptein Mariann Modalen om vi hadde en på laget som ville spille med klokke mot Tore. Selv var jeg ikke videre innstilt på klokke fordi jeg var arrangør og hadde mitt fulle hyre med å få lagene til å sette igang siste runde. For ikke å snakke om å føre scorekort. Vel, vel, selvfølgelig trakk vi motstandere slik Sondre ville. Hall Skåra trakk Tore Eklund Fredriksen og for Hall var det greitt med klokke. Sondre Rike virket å være fornøyd med å få Eirik Magne Johansen som motstander, uvisst av hvilken grunn. Kanskje dårlig hukommelse eller fortrengning, for Sondre har vunnet bare én kamp mot Eirik Magne de siste seks åra (på syv forsøk). Fred Westerby (undertegnede) trakk Håvard Hafskjold.

Jeg startet best mot Håvard med 1-0, 2-0 og 4-0. Så droppet jeg et par ganger, før jeg fikk en dropp. 4-1, 4-2 og 5-2. Så rykket jeg ytterligere i fra til 7-2. I neste stod jeg såpass bra at jeg kubet, selv om jeg ledet kampen greitt. Tror jeg hadde i gang et angrep. Håvard tar og får meg etter hvert på bar (jeg slo vel løst i eget bo, tror jeg). Jeg danser såpass lenge at han kommer hjemover med baktroppen. Da får jeg en rekube til 4. Siden hans 5- og 4-felt er åpent og angriperne ikke er så mange, tror jeg at taken kan rettferdiggjøres. Jeg kommer ned, men spiller elendig ved å løpe for tidlig med siste brikke. Håvard kan dermed gå inn i boet med de fire siste på en effektiv måte uten å bekymre seg for skudd. Jeg taper løpet fortjent. 7-6. Deretter er det Håvard for alle penga og han kommer seg fram til 7-12. Crawfordpartiet vinner jeg, men er sjanseløs i siste. I et rent løp avslutter han for ordens skyld med 55, 66, 44 og 22. Det er overkill ettersom normale kast trolig holder i lange baner, så sant ikke jeg får en dobbel eller to.

Jeg husker nærmest ingenting fra partiene etter 7-6 og fram til Håvards fire siste kast i siste parti. Det tyder på at jeg, uten å oppdage det selv, har gått tom for energi. Dette skjer meg stadig vekk. Det er ikke lett å ta pauser tidsnok i kampens hete. Fenomenet er mye mer kjent og påaktet innen en annen aktivitet. Bilførere kjører for lenge om gangen, blir slitne uten å merke det, sovner eller dupper av, med noen ganger fatale konsekvenser. Derfor er yrkessjåfører lovpålagt å ta pauser.

Konsekvensene for en sølle backgammonspiller er ikke fatale. Men det sliter på humøret å stadig tape lange kamper - særlig når man har ledet stort - fordi man spiller masse elendig flytt i slike tilfeller. Ja, ja, shit happens og det er selvfølgelig mitt eget ansvar å administrer meg selv til å ta nødvendige pauser.

De to neste kumpanene, Eirik Magne Johansen og Sondre Rike er i sin beste alder og har neppe problemer med energinivået i en 13 poengs kamp. Sondre tar det første poenget, men Eirik slår straks tilbake med to og to poeng. 0-1 er blitt til 4-1. Eirik dropper før han tar to nye poeng. 4-2 og 6-2. Eirik dropper igjen, men så forspiser han seg. Ikke bare én gang, men to. 6-3, 6-7 og 6-11. Kampen er snudd. Sondre øyner målsnøret og strammer brystkassa. Men Eirik gir seg ikke uten sverdslag. Han får to dropper til 7-11 og 8-11. Så er det trolig Sondre som forspiser seg på en kube. Eirik vinner gammon. 12-11 Crawford. Dermed er scorekortføreren såre fornøyd, eventuelt misfornøyd, med tingenes tilstand og avslutter jobben. Eirik Magne Johansen slår Sondre Rike, men det er uklart om de var innom 12-12 også. Det står 1-1 i lagkampen.

Hall Skåra er heldigvis mye bedre enn meg til å passe på energinivået. I kampen mot Tore Eklund Fredriksen tar han ledelsen 4-0 og 6-0. Så plukker Tore fire poeng og for moro skyld kaller vi det doblet gammon. 6-4. Så dropper Tore to ganger, men tar den tredje kuben. 7-4, 8-4 og 10-4. Hall dropper i syvende parti til 10-5. Men så tar Tore først to poeng og deretter fire. 10-7 og 10-11. Energinivået, Hall? Vel, vel, Tore dropper til 11-11. En eller annen av dem har nok kubet i neste. Eller ble det udoblet gammon? I alle fall trekker Hall det lengste strået, vinner kampen 13-11 og lagkampen 2-1.

Paragrafrytterne snublet også på siste hekk
Etter å ha snublet gang på gang, hadde Paragrafrytterne fortsatt en sjanse til å bli seriemestere ved å slå Valkyriene. Men det ville seg ikke denne gangen heller. Jeg sitter med noen scorekort som trolig er fra kampen. Men når de er merket med M-S og H-M uten at det engang er påført hvilke lag M/S/H spilt for, blir det for mye gjetting å bruke dem ukritisk. Jeg nøyer meg med å slå fast at Henning Roschberg tapte for Mikkel Alm, Stein Kulseth slo Monica Unosen og Roy Eikseth tapte for Halvor Krog Lervik. Valkyriene vant altså 2-1.

Suveren toppscorer
Karl Frogner avgjorde toppscorerstriden allerede i første runde lørdag da han slo Terje Pedersen. Kamputviklingen er beskrevet ovenfor. Siste runde tapte Karl og endte på 9/12. Johnny Kurisaki Tønnessen tok en sterk 2. plass med 7/8 og 88% score. Hans Liby og Gaute Andersen delte 3. plass med 7/11. Eirik Magne gikk glipp av de første fire serierundene, men fikk flotte 6/7, 86% score og 5. plass. Den snappet han fra Sondre Rike ved å slå ham i siste runde. Sondre endte dermed på 6/8 og var altså nær ved å dele 2. plassen med Johnny.

Alle foto: Hall Skåra

Alle detaljer om Osloserien finner du her.

Referat fra 1. og 2. runde (13.2) kan du lese her.

Referat fra 3. runde (18.2) kan du lese her.

Referat fra 4. runde (25.2) kan du lese her.

Referat fra 5. runde (3.3) kan du lese her.

Referat fra 6. runde (10.3) kan du lese her.

Referat fra 7. runde (17.3) kan du lese her.

Referat fra 8. runde (7.4) kan du lese her.

Referat fra 9. runde (14.4) kan du lese her.

Referat fra 10. runde (21.4) kan du lese her.

Referat fra 11. runde (28.4) kan du lese her.

Referat fra 12. runde (12.5) kan du lese her.




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND