logo
Hovedmeny


Frode Bull Jæger - vinner av Tromsø Open 2000!
Av Samson, 11. Desember 2000  
Tromsø Open år 2000 ble en svært spennende turnering hvor de lokale heltene til slutt tok de gjeveste prisene!


Årets Tromsø Open ble en triller av de sjeldne. Det var samlet rundt 25 backgammonspillere til turneringen. Det ble spillt i to klasser - folkeklassen og mesterklassen. I folkeklassen klarte vår kjære Ingvill Husum, utvandret østlending som har sjønt at det er best å bo i nord, å vinne den gjeve førstepremien! Folkeklassen ble besatt utelukkende av damer, hvilket medførte at denne klassen fikk forholdsmessig høye tilskuertall - både under spillingen og etterpå!

I mesterklassen var det oppmøtt 18 spillere, hvorav de fleste var av lokal tilhørighet. Det var dog en stor glede å se at Karl Frogner, Halvor Losnedal, Kim Nordberg og Bjørn Erik Hansen fra henholdsvis Oslo, Bergen, Kristiansand og Hammerfest, var møtt opp til denne historiske begivenheten! Det er lite tvil om at det krever stort mot å reise til store mesterskap, så som Tromsø Open og World Championship, og siden å stille i den tøffeste klassen, og jeg vil derfor berømme de tilreisende for stort mot og eventyrlyst! Det er slike gutter moder Norge er stolt av å eie - gutter som tørr reise ut og søke etter "the truth", med en visjon og en drøm om å kunne "make things better for the future". Når det er sagt og en formell takk til de tilreisende er rettet er det kansje på tide å komme med en trøstens appell fra backgammonverdens iskalde maktborg. Så som Rocky Balboa i det historiske verket "Rocky 4" måtte gjennomgå en forvandling - en indre renselse - før han til slutt kunne beseire supermennesket Ivan Drago, må også dere nå gjennom en reise dypt inn sjelens innerste for å finne styrke til å imøtegå "The incredible task that is Tromsø"! For så som det står skrevet i den hellige skrift: "Go out and make all people to my diciples" har også dere fått ett kall som vil lede dere "into the new and holy dimension. Then and only then can you venture the narrow path - where the truth is to be found"!

Hovedturneringen i mesterklassen viste tidlig ett, kansje for noen, uventet forløp i og med at "Prodigies from the new era" med Karl Frogner og Frode Berntsen i spissen i første runde slo ut henholdsvis årets norgesmester Jon Kristian Røyset og tidligere norgesmester Halvor Losnedal! At Halvor siden i første runde av oppsamlingen måtte se seg beseiret av Trond Vegard Henriksen vidner om "power play". Karl Frogner viste stor "winning spirit" og klarte etter en liten glipp i hovedturneringen med glimrende spill å gå helt til finalen i oppsamlingsturneringen!

I hovedturneringen besto semifinalistene utelukkende av Tromsø-spillere. Undertegnede gikk ned for Eirik Svendsen, som begynner å finne tilbake "The force", i en særdeles velspilt og spennende match (med forbehold for beskjedenhet). På dobbel matchpoint ledet undertegnede klart i ett rent løpespill. Det som skjedde siden var at "the master of yoga" Geir Diceman Pedersen ble tilkaldt for å mane frem de påkrevde dobbelkastene for at Eirik skulle kunne vinne. Geir kom og Eirik kastet dobbel 6 etterfulgt av dobbel 5 og dobbel 4. All is fair in love and power play .-) Den andre semifinalen ble spillt mellom Frode Bull Jæger og André Larsen (som noen sørpå kansje husker fra en mandagsturnering for ikke så alt for lenge siden). Frode fikk tidlig ett overtak og forseglet etterhvert Andrés skjebne. Finalen ble særdeles spennede - Frode klarte å få overtaket tidlig og ledet på ett tidspunkt 9-3 til 15. Eirik kom tilbake med typisk "Tromsø Power Play" og matchen ble mere jevn mot slutten. På stillingen 11-9 til Frode tok Frode en tøff og gammonkritisk kube og det så lenge ut til at han skulle gå gammon med renter. Frode manet frem joker på joker uten at stillingen hans så ut til å skulle bli noe mindre dårlig av den grunn. Etter omtrennt en halv time med mirakler fra Frodes side begynnte stillingen hans å se litt lysere ut og han trengte etterhvert bare en 4-5 jokers fra bar for å unngå gammon. Frode kastet elegant en kontinuerlig serie med "lifesaving jokers" og ungikk ikke bare gammon, men vannt like gjerne spillet og siden etterhvert også matchen og den svært store æren av å bli årets Tromsømester!

I oppsamlingen spilte Karl Frogner mot "ferskingen" Sven Wizzard Nilssen, som på en eller annen ukjent måte har klart å oppnå en viss spillestryrke uten å måtte bestille faglig kompetanse fra pionerpalasset i byen Palletten. Ryktene flommer i backgammonhøyborgen om at ferskingen har ligget i hypertrening i cyperspace i en årrekke. Om ryktene har noe med virkeligheten å gjøre er i seg selv ikke så interessant, men å oppnå såpass høyt spillenivå uten å gå innom pionerskolen på Palletten gjør Sven til intet mindre enn ett unikum i backgammonverden. Dette har medført at mange spillere, ikke bare i Norge, men også rundt kloden, er begynnt å valfarte til Backgammonhøyborgen. Journalister og spillere som tidligere har fått trening på Pionerpallasset (Her kan vi nevne at noen av de mere kjennte mellomklassespillerne så som Grandell, Magriell og Shahab) har tatt turen til byen. Det foregår i skrivende stund en slags seremoni utenfor Pionerpallasset hvor spillere driver og brenner gamle backgammonbøker skrevet av forfattere fra den gamle skolen. Og i dette virvaret av spillere og journalister som nå begynner å invadere Pionerpallasset med brennende backgammonbøker, dataprogrammer og blitzkameraer kan det til slutt nevnes at Sven slo Karl i finalen av oppsamlingen.

Til slutt må redaktøren nevne Tromsø Open ble en suksess og at festen på lørdagskvelden og søndagsmorgenen ble vunnet av Geir Diceman Pedersen, som akkurat nå står utenfor vinduet her på Pionerpallasset og brenner en bok med innskriften "The black and evil book of Shahab". Jeg får akkurat nå melding om at Pionerpallasset må evakueres umiddelbart og jeg vil derfor sende ut ett nødråp til de som evntuellt måtte læse dette innlegg. Hjelp!!!!



nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND