Tilbake til Norpunkt oversikten">
logo
Hovedmeny


Norpunkt nr 9
Av Ole Friis Iversen, 13. Mars 2012 12:08
Sist endret 16. Mars 2012 09:48
 

Norpunkt nr 9 kom ut på våren 1995, og Nordic Open, Oslo Open, klubbkveld på Tordenskiold og miljøet i Trondheim ble alle omtalt her. JellyFish holder ennå stand som det eneste og beste hjelpemiddelet på PC, og mange av navnene i artiklene er ennå godt gående i miljøet.

Tilbake til Norpunkt oversikten


Nordic "Wide" Open 1995

Det syvende Nordic Open i backgammon ble tradisjonen tro avholdt i København i påsken. Turneringen har vokst for hvert år siden starten i 1989, og med årets 485 deltagere var det den største noensinne arrangert i Europa! Elleve norske spillere reiste nedover, noe som også er ny rekord.

I år ble det spilt i fire klasser, med norsk deltagelse i de tre øverste. I mesterklassen spilte Fredrik Dahl og Dag Ekmark, mens Sigmund Barøy, Odd Cappelen, Hans Marius Eikseth, Shahab Ghodsi og Roar Nakken deltok i Advanced Intermediate. Klassen Intermediate var den største i turneringen, og blant 183 spillere stilte Stig Eide, Hans Liby, Jørn Lindberg og Stein Welle. I tillegg var det en begynnerklasse, først og fremst for de tallrike lokale danske spillerne.

Norske spillere har aldri vært blant dem som har hevdet seg i fremste rekke i Nordisk, og heller ikke i år ble det noen norsk mester. Da første turneringsdag var over var ti av elleve nordmenn slått ut, og også i consolation (oppsamlingsturneringene) ble det et raskt farvel for de fleste. Den eneste som overlevde første dag var Hans Marius, men i 1/8-finalen måtte også han melde pass.

Finalen i mesterklassen ble til slutt et oppgjør mellom Rolf Schreuder fra Nederland og tyskeren Matthias Körner, der førstnevnte tidlig skaffet seg et solid forsprang som han beholdt gjennom hele matchen. For dette kunne han senere på kvelden hente ut 126 000 danske kroner i premie - ikke dårlig for en helgs backgammonspilling! Finalen ble forøvrig vist på storskjerm og kommentert av Kent Goulding, med et etterhvert ikke ukjent backgammonprogram ved navn JellyFish som sidekommentator!

En norsk seier ble det likevel, nemlig til Dag og Fredrik i "Consultation Doubles". Dette er en artig side-turnering for par, hvor man spiller sammen mot to andre og kan diskutere brikkeflytt og kubeavgjørelser fritt seg imellom. Dag måtte riktignok spille de to siste matchene alene, da Fredrik var dratt tidlig hjem - visstnok for å trene opp en ny versjon av JellyFish. I semifinalen ble det et norsk oppgjør mot Shahab og Hans, som ifølge tilskuerne til tider spilte mer mot hverandre enn mot Dag.

Nære på å gå helt til topps var også Roar og Stig i Last Chance turneringene. Stig kom til semifinalen i Intermediate, mens Roar kom ett hakk lenger i Advanced og kunne motta pokal og en 3000 kr for sin andreplass. I "Team Event", lagkonkurransen for tremannslag, stilte Sigmund, Stig og Stein på "Team Norvége" i konkurranse med 45 andre lag. Innsatsen var upåklagelig i tre runder, men i semifinalen ble det danske laget "Kilroys" for sterke og gikk til finalen med knappeste margin.

Som nevnt deltok hele elleve norske spillere, noe som faktisk plasserte oss på en 5. plass blant 17 nasjoner! Størst var selvsagt arrangørlandet med 337, og videre fulgte Sverige med 41, Tyskland 38, England 14 og altså Norge 11. Neste år bør det være et realistisk mål å avansere en plass eller to på denne lista! For oss som var med i år ga det i alle fall mersmak, og kan på det sterkeste anbefales - vi har tross alt Europas største backgammonturnering rett utenfor stuedøra.

SW


Oslo Open 1995

I fjor kalte vi turneringen 'Vårkastet', i år valgte vi det mer pretensiøse navnet 'Oslo Open' fordi vi ønsker å gjøre denne turneringen internasjonal. Turneringen ble holdt på det flotte leilighets-hotellet Slottsparken Appartement og lokalene var vesentlig bedre i år enn i fjor. Spesielt hyggelig og velsmakende var middagen som ble holdt i spisesalen i hotellet. Alt i alt ble det et veldig fint arrangement og alle virket svært fornøyd. Med en vekst i antall deltagere fra 30 til 36 (20%) er også vi i forbundet fornøyd. Det er viktig å huske på at det møter opp vesentlig færre deltagere i begynnerklassen enn i NM, 12 i Oslo Open mot 42 i NM. Dette er helt vanlig.

Kl. 13.00 på lørdag 1. april var 36 spillere, 24 i mesterklassen og 12 i begynnerklassen, samlet til en relativt uformell turnering. Stemningen var helt klart mer avslappet enn under NM, hvor mange nok føler at alvoret tynger. I begynnerklassen hadde vi kvalifiseringsgrupper (3 spillere i hver) hvor alle spilte mot alle og vanlig cup med progressiv oppsamling etterpå. I mesterklassen var det cup med progressiv oppsamling.

NBgF's styre har fått et nytt medlem, Helge Skogstad, som er sponsoransvarlig. Helge tok et par telefoner og skaffet to backgammonbrett fra Biljardexperten og en tur for 2 personer med DFDS til København. Båtturen var ekstra fin med utvendig lugar og fri avreise/returdato. Brettene gikk til vinnerne av hovedturneringen og oppsamlingen i begynnerklassen. Båtturen gikk til vinneren av hovedturneringen i mesterklassen. Vi takker DFDS og Biljardexperten for de fine premiene!

Finalen i begynnerklassen ble vunnet av Ida Wennevold som slo up-and-coming Arve Bjånes i finalen. Ida har sittet og sett på spillere som Shahab Ghodsi, Hans Liby og Espen Anfinsen spille i puben på Blindern. Nylig begynte hun å kaste terningene selv og resultatet ble seier i hennes første turnering, et nytt brett og noen hundrelapper. Gratulerer, Ida! Oppsamlingen i begynnerklassen ble vunnet av Morten Norvang som sammen med Arve Bjånes ligger i hardtrening for tiden. Med seieren sikret også han seg ett nytt brett.

Mesterklassen samlet de fleste av landets sterkeste spillere for tiden, med unntak av Svein Dybvik og Hans Eikseth fra Trondheim, Roar Nakken fra Ålesund, Kjetil Prestesæter i Volda, og Fredrik Dahl. Svein er ferdig med studiene sine på NTH i Trondheim og flytter tilbake til Oslo i løpet av sommeren. Se derfor opp for nye ansikter som forsiktig spør deg om du vil spille, de kan være sterkere enn du tror.

Ha det helt klart, dette ble ikke favorittenes turnering. Av de 30 høyest ratede spillerene i landet pr. 28. februar var Victor Petersen eneste semifinalist. I oppsamlingen klarte ingen av de 10 høyest ratede å komme til semifinalen.

Finalen ble et rent eks-NTH'er oppgjør mellom Frode Teigen, nå bosatt i Halden, og Arild Idsøe som for tiden er i Garden i Oslo. Frode vant fortjent og for det fikk han 1400 kr + båtturen fra DFDS. Arild fikk 1200 kr for annenplassen og var fornøyd med det. I oppsamlingen viste vinneren av begynnerklassen i NM i fjor, Bernt Rekstad seg igjen som en svært sterk turneringsspiller. Med seier over blant andre Dag Ekmark og Arve Heggem før han slo Mikkel Orheim i finalen var Bernt en verdig vinner. Mikkel Orheim har spilt backgammon i mange år og har deltatt sporadisk i turneringer. Både han og mange andre var overrasket da han kom til finalen og var nær seier i en jevn match.

Alt i alt en flott backgammon dag som vi helt sikkert vil ha neste vår også. Til neste år kommer vi til å legge turneringen slik at den ikke kolliderer med Gøteborgs-mesterskapet som i år, samt heve innsatsen i mesterklassen.


Tordenskiold

Tordenskiold

I alt 60 spillere fant veien til Tordenskiold Pub i Rosenkrantz gate i perioden 10/1 til 30/5 i år. Med et snitt på 16 spillere pr kveld, må turneringen kunne sies å ha vært en stor suksess. Etter en utrolig spennende avslutning, hvor 3 forskjellige spillere kunne vinne avhengig av resultatet den siste spillekvelden, var det iskalde Dag Ekmark som til slutt sto igjen med flest poeng. Dag skrapet sammen 118.5 poeng, 1.5 mer enn Arve Heggem og 6.5 mer enn Shahab Ghodsi.

Sammenlagtpremiene på Tordenskiold fikk en gruppe på 8 spillere til å møte opp nesten hver kveld. Shahab Ghodsi og Hans Liby var med på alle de tellende turneringene, de andre 6 var borte 1 eller 2 ganger hver. Med en startavgift på 100 kr og ingen registreringavgift var det en god deal å være med selv om man ikke kunne være med ofte nok til å vinne noen av de fine sammenlagtpremiene. Gjennomsnittlig fikk vinneren 800 kr, taperen av finalen 400 kr og vinneren av oppsamlingen 400 kr.

Av sammenlagtpremiene fikk spesielt de nye flotte brettene til Dag Ekmark øynene til å blinke hos mange. Kofferten er førsteklasses med kodelåser og forsterkninger i hjørnene. Innvendig er spillet elegant. Dag kunne fortelle at da han var hos produsenten av filt, hadde selgeren bedt ham tenne på en sigarett å legge den på filten (tettvevd ull). Sammen så de den brenne opp uten at filten hadde fått noen skader. Et førsteklasses produkt i en prisklasse på ca. 4000 kroner. Backgammonprogrammet JellyFish' har allerede høstet stor internasjonal anerkjennelse - et perfekt hjelpemiddel for dem som ønsker å komme i verdensklasse uten å spille daglig i 20 år. En flott 2. premie gitt av EFFECT Software og Fredrik Dahl.

Turneringene på Tordenskiold utspant seg i en avslappet atmosfære, kanskje med unntak av sluttrunden. Mange sto og spilte på fotballspillet, 'bébé-foot', eller koste seg med noen halvlitere etter at de var slått ut av turneringen.

Avslutningen ble ulidelig spennende. Arve Heggem lå best an, men etter å ha tapt første runde i hovedturneringen måtte han vinne to runder i oppsamlingsturneringen for å holde seg foran Shahab Ghodsi hvis Shahab vant hovedturneringen. Arve vant den første matchen, men tapte den andre. Dette åpnet også muligheten for Dag Ekmark, som skulle møte nettopp Shahab i semifinalen i hovedturneringen. På dette tidspunktet hadde Arve tapt sin match og det var klart at både Dag og Shahab kunne vinne sammenlagt med seier i turneringen. I løpet av matchen ble det klart at vinneren skulle møte Martha Gjelseth i finalen. Punktum ble satt med seier i finalen mot Martha og med det også sammenlagtseier. En stor prestasjon! Dag lå 16.5 poeng bak Arve da to turneringer gjensto, han vant begge turneringene og sikret seg med hele 24 poeng, mens Arve måtte nøye seg med 6 poeng på de to siste rundene. Redaksjonens tips om at Arve ikke ville holde helt til mål holdt derfor stikk. Dag var imidlertid høflig nok til ikke å beholde brettet selv, så Arve fikk mer enn plaster på såret med overrekkelsen av den flotte 1. premien. Stillingen over viser at Shahab i høyeste grad har behov for hjelp til forbedring av kubebehandlingen sin. Litt trening med JellyFish, som ble hans 2. premie kan gjøre underverker.

Turneringene på Tordenskiold kommer til å fortsette utover sommeren. Møt opp tirsdager kl. 19.00!

Sluttstilling:

Dag Ekmark             118,5
Arve Heggem            117
Shahab Ghodsi          112
Victor Petersen        102
Hans Liby              93
Johnny Tønnessen       91
Stein Welle            86
Jostein Flood          83
Sigmund Barøy          55
Pål Fladsrud           44
Fredrik Dahl           42
Ylva Johnson           42
Jørn Lindberg          36
Arve Bjånes            35
Arild Idsøe            34
Morten Norvang         29
Audun Klubnes          24,5
Halvor Lervik          24
Turid Stensdal         24
Helge Stjernvang       21
Martha Gjelseth        19
Odd Cappelen           19
Bernt Rekstad          16
Frode Teigen           15
Helge Skogstad         15
Johannes Mårlöv        15
Tor Arne Ranghus       14
Tore Fredriksen        12

Trondheim Backgammon Klubb

Etter at flere spillere fra Trondheim gjorde det skarpt under NM, var det flere som mente det var flaks. Men disse stilnet etter at spillere som er fostret opp av miljøet i Trondheim tok de tre beste plasseringene under Oslo Open i april. Og det uten at de beste var med!

Antall spillere i Trondheim har økt kaftig de siste månedene. På klubbkveldene har vi vært rundt 16 spillere. Lav turneringsavgift (10 kroner) og et hyggelig miljø på byens studentkafe har nok bidratt til det. På grunn av det økende antall spillere har vi måtte forandre turneringsformat. Fra snilt puljespill til kynisk cup med consolation. Mannen som har tatt hjem flest vinflasker det siste semestret er Hans Marius Eikseth. Han leder også klubbens ratingliste foran Svein Dybvik.

I mars arrangerte vi byturnering. Til tross for at det i Adresseavisas forhåndsomtale sto feil dato, og turneringsavgiften var på avskrekkende 50 kroner var det 20 spillere som kjempet om pengepremiene. I finalen var det Eirik Milch Pedersen som slo Mehran Emadipour.

Målet vårt er at det blir arrangert "Trondheim Open". Med sponsormidler kan det bli realitet. Da spørs det hvor mange søringer som tar turen nordover?

God sommer! Stig Eide




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND