Tilbake til Norpunkt oversikten ">
logo
Hovedmeny


Norpunkt nr 13
Av Ole Friis Iversen, 21. Mars 2012 14:13
Sist endret 21. Mars 2012 14:14
 

Norpunkt #13 kom ut på våren 1996, og både Nordic , Oslo Open, Trondheim bymesterskap, Dockside og ratingformelen er omtalt

Tilbake til Norpunkt oversikten


Nordic Open 1996

Som vanlig i påsken ble det arrangert åpent nordisk mesterskap, det 8. i rekken. Det var denne gang hele 18 nordmenn som trosset den norske drømmen om høyfjellspåske for å prøve lykken i København.

Det ble reist med bil, fly og tog, men de fleste valgte det mest artigste alternativet, danskebåten. Alle forsøk på å arrangere oppvarmingsturnering ombord ble desverre ødelagt av den lite backgammonvennlige utforming av bordene i baren, men diverse artige kortspill ble i stedet grundig testet ut.

Det var i år 481 deltagere, fordelt på følgende klasser:

Championship: 113 spillere
Advanced Intermediate: 128 spillere
Intermediate: 188 spillere
Beginner: 52 spillere

Av de norske var det Dag Ekmark, Fredrik Dahl og Shahab Ghodsi som startet i øverste klasse, Championship. Shahab gjorde det best ved å spille seg fram til 1/8-finalen etter å ha kjøpt en 'quarter entry' for 900 kroner. Dette vil si at man spiller i en liten, 4-manns Jackpot, hvor vinneren får en full entré i hovedturneringen. Ellers stilte ti spillere i Intermediate, mens fem prøvde seg i Advanced.

Til tross for et rekordstort antall, klarte tradisjonen tro ikke de norske spillerne å forsyne seg i særlig stor grad av det velfylte premiebordet. Kun Hans Liby og Stig Eide spilte seg fram til premieplass. Hans kom til semifinalen i Advanced consolation og fikk 2.400 kroner for det, mens Stig kom til semifinalen i Intermediate og vant 2.350 kroner.

Mesterskapet ble i år dominert av spillere fra USA. De var ikke så mange, men når finalen startet opp var det to amerikanere som tok plass ved brettet: Malcolm Davis mot Mike 'Svobo' Svobodny. Begge er rangert blant verdens aller beste spillere, så det var neppe noen tilfeldighet at det ble akkurat disse to som klarte å kjempe seg gjennom det 113-manns sterke feltet fram til finalen.

Finalen ble vist på storskjerm og kommentert av Paul Magriel, som forøvrig dagen før hadde holdt et lærerikt og underholdende seminar. Ingen av de to finalistene virket til å ha særlig angst for høye kuber, og etter få partier hadde 'Svobo' skaffet seg en solid ledelse. Da han gikk opp til 24-12 Crawford var det mange som trodde matchen var avgjort, men Davis hadde ikke gitt opp. Med en kombinasjon av dristig spill og snille terninger tok han innpå poeng for poeng. Forspranget ble imidlertid litt for stort, og Mike Svobodny kunne utropes som nordisk mester 1996.

Ellers ble det hele tiden arrangert fortløpende Jackpots og Stoppots i tillegg til Team Event og Consultation Doubles. Et artig poeng var det da Malcolm Davis meldte på JellyFish i en $1.000 Jackpot, noe som førte til sterke protester fra de øvrige deltagerne. Ingen turde å stille opp, og JellyFish ble nødt til å trekke seg!


Oslo Open 1996

Vårens vakreste backgammoneventyr ble for tredje året på rad avholdt i Oslo. Deltagelsen i turneringen økte vesentlig med 47 deltagere i år mot 36 i fjor (30%!). Spesielt var en deltagelse på 34 spillere i mesterklassen gledelig.

Det gode oppmøtet skyldtes dels det gode været og dels at det er enklere for folk å rydde plass til en én-dags turnering enn til en hel helg. I tillegg fikk vi som under NM besøk av en billast svensker fra Gøteborg. Vi er litt lei oss for at vi ikke beholdt det opprinnelig fine norske navnet 'Vårkastet'. Endringen i navn fant sted fordi vi ønsket å gjøre denne turneringen internasjonal framfor NM. Dette vil trolig ligge lenger fram i tid så lenge deltageravgiften ligger under det den gjør under NM.

Den eneste fra Trondheim som møtte denne gangen var Stig Eide. Han klarte seg bra inntil han møtte Dag Ekmark, som vant kvartfinalen etter en lang og hard match.

Som vanlig var det ikke noen ulempe å være lavt ratet i hovedturneringen. Selv etter turneringen var tre av semifinalistene rated dårligere enn nr 25, det til tross for at alle vant mye på turneringen. Mest imponerende var nok Jørn Lindberg som i tur og orden slo ut Halvor Losnedal, den sterke svensken Fredrik Engel og Victor Petersen. Vinneren av oppsamlingen i NM-95, Frode Korslund, gjorde seg også bemerket da han fra forrunde kom tilbake og slo ut to svensker, deriblant vinneren av oppsamlingen Claes Dahlström.

Den klart høyest ratede av semifinalistene var Dag Ekmark og det var ikke noen stor overraskelse at han trakk det lengste strået i denne kvartetten. Jørn Lindberg ga ham imidlertid kamp helt til døren og de fleste blir svært imponert over hvor mye Jørn klarer å ta ut når det virkelig gjelder.

Dag Ekmark tok med dette sin første seier i en større turnering her i landet, men seieren blekner nok litt i forhold til seieren i hovedturneringen i Malmö i 1995 og seieren i oppsamlingen i Venezia mot Bill Robertie et par år tidligere. Dette var uten tvil en fortjent seier til en av de beste spillerne i turneringen.

Ironisk nok besto feltet i oppsamlingen av langt høyere ratede spillere. Kvartfinalene bestod av en sterk svenske samt 7 nordmenn, alle ratet blant de 15 beste her i landet. Etter mange spennende matcher var det til slutt Claes Dahlström som sto igjen som vinner etter seier i finalen mot den hjemvendte Linderud-gutten Svein Dybvik. En fortjent seier til den sympatiske svensken!

Totalt 13 spillere stilte til start i begynnerklassen. Som vanlig de siste årene delte vi inn i grupper og lot de to beste i hver gruppe gå videre til et sluttspill. Gruppevinnere ble Julio Fuentes (3/3), Ida Wennevold (2/2), Marianne Husum (2/2) og Audun Klubnes (2/2). Sluttspillet ble vunnet av Marius Waaler etter seier i finalen mot Ivar Hejer. Oppsamlingen ble vunnet av Audun Klubnes etter seier mot fjorårsvinneren Ida Wennevold.

Alt i alt en fin backgammon dag som sikkert blir gjentatt til neste år.


Trondheim Bymesterskap 27. april

For 4. år på rad ble det arrangert bymesterskap i Trondheim. I år hadde vi to klasser: 250 kroner og 50 kroner. Hele startbeløpet gikk tilbake i premier. Det deltok 10 i hver klasse, og spesielt gledelig var det at det var fem søringer som tok turen. Shahab Ghodsi, Stein Welle, Jostein Flood og Hans Liby kjørte fra Oslo, mens Frode Teigen kom fra Halden.

Kvelden før hadde vi hatt en consultation-match mellom Oslo og Trondheim, og det viste seg allerede da at de langveisfarende hadde tenkt å få valuta for timevis i bil.

Turneringen ble spilt med to innledende grupper, hvorav de to beste fra hver gruppe gikk til semifinalen. At alle fire fra Oslo kom til semifinalen sier det meste om hvor suverene de var. Etterpå var det en som regnet ut at det var bare 0.48% sjanse for at det skulle skje hvis alle hadde vært like gode. Det var Stein og Jostein som kom til finalen. Til slutt var det Stein som dro i land seieren og 1.650 kroner. Gratulerer!

-Stig Eide


Dockside

Fra oktober 1995 og ut april ble det spilt ukentlige turneringer på Dockside på Aker Brygge. Over en periode på 10 uker ble det spilt en turnering der caféen sponset med ekstra pengepremier og T-skjorter. Etter at de ti turneringene var ferdigspilt og alle hadde strøket sine fire dårligste poengsummer, fikk vi følgende resultatliste:
1. Victor Petersen 58
2. Henning Roschberg 54
3. Shahab Ghodsi 46
4. Martha Gjelseth 44
 Odd Cappelen 44
6. Johnny Tønnessen 41
7. Svein Dybvik 40
8. Hans Liby 38
 Stein Welle 38
10. Eirik M Johansen 36
 Kjell Torbergsen 36
12. Jostein Flood 35
13. Krystian Kosicki 30
14. Tore Fredriksen 29
15. Arve Bjånes 28
16. Audun Klubnes 27
17. Dag Ekmark 26
 Jan Ivar Nilsen 26
 Marianne Husum 26
20. Vemund Snartland 25
Sommeren er som vi vet en travel tid på Aker Brygge, med mye gjester og ikke altfor god plass til backgammonspillere. Vi valgte derfor å flytte til St. Hanshaugen for en stund, nærmere bestemt til Colletts Café i Colletts gate. Fra 9. september starter vi imidlertid opp på Dockside igjen.


Rating - hva er det?

Hva er rating? Hvordan beregnes ratingen? Hvorfor ligger jeg så langt nede på ratinglista? Hvor mye går jeg opp i rating dersom jeg vinner denne matchen? Denne type spørsmål dukker stadig opp, og med denne artikkelen vil vi prøve å forklare hva rating er og hvordan den beregnes. Den første delen er for de teknisk interesserte, så de fleste kan nok nøye seg med å studere tabellene på neste side.

Norges Backgammon Forbunds ratingliste, som du finner på baksiden av hvert nummer av Norpunkt, er inspirert av det danske forbundets ratinglister og basert på Elo-systemet som brukes i sjakk. Systemet ble utviklet i Gerhardsen Backgammonklubb og brukt og utprøvd der fra september 1990. Etter en del justeringer i starten så har det vist seg å fungere bra, og i skrivende stund nærmer vi oss 10.000 matcher som er registrert og ratet.

Hvordan beregnes ratingen?

Alle spillere begynner med et ratingtall på 1000 poeng. For hver kamp som spilles, får vinneren et tillegg til sitt ratingtall mens taperen får et fratrekk. Endringen beregnes ut fra tre faktorer:
- Matchlengden (ML). En lang match gir større endring enn en kort.
- Ratingforskjell (D). Denne gir grunnlag for å finne forventet resultat for høyest (FH) og lavest (FL) ratede spiller. Med dette menes hvor stor andel matcher de respektive spillere forventes å vinne. Vi har justert forventningen slik at det også tas hensyn til matchlengden - i en lang kamp vil den høyest ratede spilleren ha en høyere forventning enn i en kort.
- Erfaring (E). Antall spilte matcher. En erfaren og stabil spiller vil få mindre endring enn en nybegynner.

Sannsynligheten for at den høyest ratede spilleren skal vinne (FH) er gitt ved følgende formel:

FH = 1 - 450 / ( D * SQR( ML ) + 900 )

hvor 450 og 900 er valgte konstanter, D er differansen i rating og justeringen for matchlengde er gitt ved kvadratroten av matchlengden. Sannsynligheten for at den lavest ratede spilleren (FL) vinner er gitt ved (FL = 1 - FH). Vi ser at hvis spillerene har lik rating (D=0) så er FH=FL=0,5.

Deretter beregnes hver av spillernes matchscore, dvs resultat (1 for vinneren, 0 for taperen) minus forventning. Dersom spiller A har høyest rating og taper, får vi:

A: MS = 0 - FH
B: MS = 1 - FL
Dersom A vinner, får vi:
A: MS = 1 - FH
B: MS = 0 - FL
Utslaget i begges rating blir altså størst når favoritten (den høyest ratede spilleren) taper.

Det beregnes også en koeffisient for hver av spillerne, basert på deres erfaring. Koeffisienten beregnes ved følgende formel:

K = 5 + 200 / ( E + 20 )

Poenget med denne formelen er at utslaget i ratingen skal være størst i starten slik at spilleren så raskt som mulig skal tilpasse seg 'riktig' rating. Når E (antall spilte matcher) blir høyt vil K bevege seg mot 5, mens for nye spillere er den 15.

Den endelige beregningen av ratingen er gitt ved:

Ratingendring = MS * K * SQR( ML )

Vi ser at endringen blir negativ for tapende spiller siden MS er negativ og at utslaget i ratingen blir større for begge spillerne når favoritten taper. Som vi så av formelen over, varierer K fra 15 for de ferskeste til 5 for de mest garvede. Kvadratroten av ML er noe tilfeldig valgt og er trolig ikke en optimal justering. Hvis vi putter inn tall ser vi at mot en lik motstander så gir det samme utslag hvis man vinner en 21-poengsmatch som to 5-poengsmatcher fordi to ganger kvadratroten av 5 er omtrent lik kvadratroten av 21.

Ratingberegning ved bruk av tabell

Endring i rating finner du lettest ved bruk av den ratingtabellen vi har trykket utdrag av her. Den hjelper deg med å finne den omtrentlige endringen i ratingen din etter at du har spilt en match. Tar vi et par eksempler fra ratinglisten på baksiden av bladet ser vi at hvis André Rognes (nr 10) spiller en 7-poengsmatch mot Vegard Brekke (nr 50) og vinner får André 5 poeng, mens Vegard taper 7 poeng.
Dersom Vegard vinner får han 14 poeng, mens André taper 10 poeng. Vegards utslag er større enn Andrés fordi han kun har 49 i erfaring mot 280 for Andrés. Møtes Stig Eide og Hans Marius Eikseth til en 7-poengsmatch vil den ene vinne 7,5 poeng og den andre tape 7,5 poeng siden de har tilnærmet lik erfaring og rating.

Når man ser på tabellene ser man at det kun er ens egen erfaring og motstanderens rating som avgjør hvor stor positiv eller negativ endring ratingen får etter en match. Kjenner du din egen rating, motstanderens rating samt matchens lengde og utfall kan du beregne den omtrentlige endringen i ratingen din.

Ratingtabell

Ratingendring beregnet ut fra matchlengde (ML), erfaring (ERF) og ratingforskjell:
 Ratingforskjell
 (vinners rating minus tapers rating)
ML ERF 150 75 0 -75 -150
------------------------------------------------------------
15 0 : 17.7 22.0 29.0 36.1 40.4
 50 : 9.2 11.5 15.2 18.9 21.2
 300 : 6.6 8.2 10.9 13.6 15.2
 
9 0 : 15.0 18.0 22.5 27.0 30.0
 50 : 7.9 9.4 11.8 14.1 15.7
 300 : 5.6 6.8 8.4 10.1 11.3
 
7 0 : 13.8 16.3 19.8 23.4 25.9
 50 : 7.2 8.5 10.4 12.3 13.6
 300 : 5.2 6.1 7.4 8.8 9.7
 
 
Antatt sannsynlighet for at høyest ratede spiller skal vinne:
 
Ratingforskjell: 150 75 0
7-poeng: 65.3% 59.0% 50.0%
9-poeng: 66.7% 60.0% 50.0%
15-poeng: 69.6% 62.2% 50.0%



nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND