Hovedmeny

Dagfinn Snarheim norgesmester 2012!
Av Hall Skåra, 8. Oktober 2012 00:17
Sist endret 11. Oktober 2012 18:18

I en spennende finale var det Dagfinn Snarheim (t.h.) som gikk av med seieren over finalemotstander Rune Færevåg. Det måtte tre 7-poengskamper til før Dagfinn kunne sikre seg sin tredje NM-tittel etter at det stod uavgjort 1-1 etter 2 spennende finalekamper.

67 personer stilte til start i norgesmesterskapet i backgammon 2012. Hele 63 av dem var forhåndspåmeldt, og fire stk ble registrert ved ankomst. At så mange forhåndspåmeldte seg, gjorde det lettere både for arrangørene og hotellet å gjennomføre mesterskapet. Oppfordringene til forhåndspåmelding hjalp nok, men det spørs om det ikke var lotteriet med iPad som premie som telte mest for de 63 forhåndspåmeldte. Trekningen av nettbrettet ble foretatt like i forkant av spillestart. Den heldige vinner ble Arne Vestrheim fra BBgC. Han var siste person som ble påmeldt av dem som fikk tildelt ti lodd. Det lønte seg m.a.o. å være tidlig ute med påmeldingen.

Før turneringsstart ble det dessuten utlovet skuddpremie på noen dyktige bg-spillere: Dagfinn Snarheim, Sondre Rike, Hanna Thorsen, Torkel Haugødegård, Hans Liby og Tore Eklund Fredriksen. Den personen som slo ut en av disse fra mesterskapet, fikk utbetalt dusøren. Alle dusører ble, naturlig nok, delt ut bortsett fra dusøren til Dagfinn. Han fikk ingen has på, og dusøren tilfalt dermed ham selv. Vi kommer tilbake med en egen artikkel om dusørjakten senere.

Cup-treet var nytt denne gang. Selve mesterskapet startet på fredagen, og det ble spilt én runde denne kvelden. (To for de få som ikke fikk »bye» i siste 128.) De første fire kampene i NM var lange (17, 17, 15 og 15 poeng). I semifinalene og finalen ble det imidlertid spilt best av tre 7-poengskamper. Dette for å gjøre sluttkampene mest mulig publikumsvennlige.

De fire spillerne som nådde semifinalene var Dagfinn Snarheim, Bjørnar Bugge, Rune Færevåg og Christopher Hedberg. Det ble to spennende semifinaler som Dagfinn og Rune gikk seirende ut av. Det var nok verken uventet eller urettferdig, vil enkelt hevde, at nettopp disse to skulle nå finalen. Dette siden disse to spillerne var de høyest ratede spillerne i NM-feltet.

Det måtte tre kamper til for å kåre norgesmesteren: Dagfinn Snarheim. Det er intet mindre enn imponerende at han vant tittelen. Dagfinn har dermed vunnet tre av fire NM-titler de siste årene! Det året han ikke vant finaletittelen, vant han til alt overmål oppsamlingsfinalen. Dette viser med all tydelighet at backgammon er langt mer enn et sjansespill. Dagfinn fikk etter sin tredje NM-tittel vandrepokalen til odel og eie.

For første gang i NM-historien ble kamper fra mesterskapet streamet. Turneringsledelsen valgte kamper fra hver runde som man antok ville bli spennende samt holde et høyt nivå. Dette ble en stor suksess idet opp til 80 personer rundt om i verden var pålogget samtidig og fulgte vårt mesterskap live på nettet. Kampene ligger nå tilgjengelig via Peters hjemmeside, og vil kunne ses av alle. Vi kommer tilbake med mer informasjon om dette i egen artikkel senere.

Nytt dette NM var også speedgammon. Som navnet tilsier spilles kampene med klokke der man har mindre tenketid enn vanlig. Dette syntes å være en populær form for cup, og 64-cuptreet ble raskt fullt opp. Dermed ble det opprettet et nytt 64-cuptree slik at alle som ønsket det kunne spille speed-kamper. I det ordinære cuptreet ble det spilt kamper til syv poeng, og første NM-mester i speedgammon ble Bjørnar Pettersen fra BBgC. Han slo Dagfinn Snarheim i finalen.

På søndag var det oppsamlingsturnering for dem som var slått ut av hovedturneringen. 42 av potensielt 63 spillere stilte til start. Her var det Hans Liby som gikk av med seieren etter finalekamp mot Kathrine Langjord. Han vant dermed NM-oppsamlingen for tredje gang.

OBgK ønsker med dette å takke alle som bidro til å gjøre NM i backgammon 2012 til en suksess. Mesterskapet viste at bg-miljøet i Norge både er både stort, aktivt og består av spillere som spiller på et høyt internasjonalt nivå.