logo
Hovedmeny


Internasjonale symboler - forslag fra arbeidsgruppe
Av Hall Skåra, 8. September 2015 08:59
Sist endret 8. September 2015 09:55
 
En arbeidsgruppe bestående av Hall Skåra, Sondre Rike og Tore Eklund Fredriksen, har vurdert bruken av internasjonale symboler. Gruppa har laget et forslag som det skal stemmes over ved den kommende generalforsamlingen. Her kan dere lese og gjøre dere kjent med forslaget.


Bakgrunn

Rutinene for bruk av internasjonale symboler er utdatert. I utgangspunktet var det kun en seier i Oslo Open som kvalifiserte til et internasjonalt symbol, men Lotteritilsynet satte en effektiv stopper som Oslo Open som en internasjonal turnering. I tillegg gav seiere i store internasjonale turneringer intet symbol - noe man jo skulle anta at det ville gjøre. Dette illustreres klarest ved at Jon Røyset, Norges eneste verdensmester i backgammon, ikke fikk symbol for sin VM-tittel.

Forslag

Komiteen for internasjonale symboler foreslår at alle seiere i viktige internasjonale turneringer kvalifiserer til internasjonalt symbol på vår ratingliste. Vi foreslår videre at dette gis tilbakevirkende kraft, slik at man tildeler symbol til de som har oppnådd internasjonale seire også i fortiden.

Hva kvalifiserer så til betegnelsen internasjonal turnering? Vi foreslår at dette er enhver turnering med betydelig internasjonal deltagelse, et stort antall deltagere (minimum 32 personer) og deltagelse av spillere på internasjonalt høyt nivå. Eksempler på slike turneringer er VM, Nordic Open, Swedish Open, Cypress Open, London Open, etc. Seiere i sideturneringer i de gitte hovedturneringene, vil normalt ikke kvalifisere til symbol.

Komiteen anser en seier i VM og Nordic Open til å være så prestisjetung at det bør innføres et eget internasjonalt symbol for dette. Symbolet kan f.eks. være en jordklode.

Personen som anser seg kvalifisert til et internasjonalt symbol, er selv ansvarlig for å sende nødvendig dokumentasjon til NBgFs president. Dersom presidenten er usikker på om seieren kvalifiserer til symbol, rådslår han seg med sentralstyret.

Det presiseres at man tar det for gitt at man rent teknisk makter å tildele internasjonale symboler uten at ratingen til den gitte personen endres.

Komiteen foreslår dessuten at man opprettholder dagens praksis ved ikke å tildele internasjonalt symbol for seier i Oslo Open. Dette fordi turneringen har mistet sitt internasjonale tilsnitt og man bør ikke tildele internasjonalt symbol for turneringen før den eventuelt igjen oppnår tidligere status med betydelig internasjonal deltagelse. Komiteen foreslår derimot at vinnere av Oslo Open gis bymesterskapsymbol. OBgK er landets desidert største klubb og bør kunne gjennomføre to årlige turneringer med tildeling av dette symbolet. Komiteen foreslår videre at tidligere vinnerne av Oslo Open, som ikke ble tildelt et internasjonalt symbol, i stedet tildeles et symbol for vunnet bymesterskap.

Kandidater

Som tidligere nevnt, foreslår komiteen at personer som tidligere har gjort seg fortjent til internasjonalt symbol, tildeles dette. Komiteen har vurdert potensielle kandidater, og har fordelt disse inn i tre grupper basert på votering blant komiteens tre medlemmer: Bør tildeles (enstemmig), Bør kanskje tildeles (splittet), Bør ikke tildeles (enstemmig). Presidenten kan benytte denne vurderingen som guide når det skal bestemmes hvem som frem til nå har gjort seg fortjent til symbol for seier i en internasjonal turnering.

Bør tildeles

Stefan Berger - vinner av Swedish Open 2002
Katja Spillum Svendsen - vinner av European Championship 2002
Jon Kristian Røyset - vinner av VM 2003 (nytt symbol?)
Atle von der Fehr - vinner av Swedish Open 2004
Atle von der Fehr - vinner av Swedish Open 2006
Dagfinn Snarheim - vinner av Nordic Open 2015 (nytt symbol?)



Bør kanskje tildeles

Hans Liby - vinner av Rotterdam Open 2002
Shahab Ghodsi - vinner av Abu Dhabi Championship 2003
Arild Idsøe - vinner av Abu Dhabi Championship 2004
Arild Idsøe - vinner av London Open 2008
Hall Skåra - vinner av London Open 2014

Bør ikke tildeles

Hans Liby - vinner av sideturnering under VM 2013 (speedgammon)
Farzin Aarabi - vinner av sideturnering under London Open 2014 (professionals)

Det tas forbehold om at noen vinnere kanskje er uteglemt.


nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND