logo
Hovedmeny


Hodetelefoner
Av , 1. April 2016 07:07
Sist endret 1. April 2016 07:19
 

Stadig flere av NBgFs medlemmer velger å benytte støydempende hodetelefoner når de spiller backgammon. Enkelte mener dette er en uting, mens andre er positive til bruken. Sentralstyret har diskutert saken og har laget retningslinjer.


«Jeg har benyttet støydempende hodetelefon i flere år nå,» forteller Hall Skåra, leder av NBgF. «Det begynte med at det var vanskelig å konsentrere seg under klubbturneringene i OBgK. Etter hvert som kvelden og turneringene skred frem, ble fyllevrøvlet stadig mer sjenerende,» smiler avholdsmannen Hall. «Dessuten er det jo en kjent sak at det er mange forståsegpåere i klubben. Ikke bare er de ivrige på å fortelle deg hva du gjør galt og hva som er beste trekk, de flytter også gjerne brikkene for deg!» Hall forteller videre at han lett mistet konsentrasjonen under kampene og behovet for å stenge ute støyen meldte seg. «Nå hører jeg gjerne på Mozart mens jeg spiller,» forteller han. «Med støydempingen på, ser jeg kun munnene bevege seg hos motstanderen og tilskuerne, men jeg slipper å høre søppelet de spyr ut og hører i stedet kun avslappende musikk. Dermed får jeg konsentrert meg 100 % om spillet.»

Hall argumenterte sterkt for innføring på bruk av hodetelefoner i viktige turneringer i det nylig avholdte møtet i Sentralstyret. Han argumenterte bl.a. for at det ville redusere konfliktnivået under turneringene siden man ikke ville kunne høre «skittkastingen» fra motstanderen. Og Sentralstyret lot seg overbevise. Allerede under kommende NM i Bergen til høsten vil hodetelefoner prøves ut.

«I første omgang pålegger vi at kvartfinalene, semifinalene og finalen spilles med støydempende hodetelefoner,» forteller Hall. «Det er også et sikkerhetsaspekt i dette. Vi sikrer oss at spillerne ikke hører kommentarer fra publikum som ellers ville ha kunnet påvirke kube- og brikkeflyttbeslutninger.»

NBgF vil m.a.o. foreta innkjøp av 8 støydempende hodetelefoner i forkant av NM. Foruten at hodetelefonene vil benyttes under sluttspillet, vil de også kunne benyttes under de innledende rundene. «Vi tilbyr hodetelefonene til spillere som vi ser har trukket motstandere som er beryktet for å være spesielt løskjeftet.» Hall nevner ingen navn, men viser til at alle nok har en god formening om hvem dette er.

«Erfaringene fra NM vil vise om vi også bør gå ett skritt videre: å påby bruk av hodetelefoner i samtlige kamper,» forteller Hall. Sentralstyret har ellers konkludert med at påbudet på bruk av hodetelefoner kun gjelder for mesterklassen. «I mellomklassen deltar, som kjent, de fleste av våre kvinnelige spillerne. Her er heldigvis ofte konfliktnivået lavere,» forklarer Hall, «og dermed er ikke behovet for hodetelefoner like stort.» Sentralstyret konkluderte også med at man i mellomklassen trolig ikke foretar like dype spillanalyser som i mesterklassen og at behovet for å konsentrere seg dermed er lavere.

«Gode støydempende hodetelefoner koster i overkant av kr. 3000 pr stk. Totalkostnadene for de 8 hodetelefonene som skal benyttes under NM blir dermed i underkant av kr. 25.000,» forteller Hall. «Vi diskuterte flittig hvor disse pengene skal hentes fra og en økning i mesterturneringsavgiften var jo et naturlig førstevalg. Imidlertid var vi redde for at enkelte klubber da ville avlyse samtlige mesterturneringer i protest, og dermed landet vi på at vi benytter oppsparte midler som NBgF rår over for å kjøpe inn hodetelefonene.»

Sentralstyret håper og tror at alle klubbene vil støtte solidarisk opp om beslutningen slik at vi slipper nye langdryge diskusjoner og avstemninger i Landsrådet.

Mvh
Hall Skåra
Leder NBgF og Sentralstyret



nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND