logo
Hovedmeny


Referat fra NM
Av Håvard Raddum, 26. September 2016 18:23
Sist endret 27. September 2016 19:25
 
Norgesmesterskapet i Backgammon gikk som kjent av stabelen i Bergen i år, i løpet av helgen 23. - 25. september.


Norgesmesterskapet i Backgammon gikk som kjent av stabelen i Bergen i år, i løpet av helgen 23. - 25. september. Stedet for begivenheten var Zachariasbryggen på Torget, og lokalene fungerte bra som ramme for en stor backgammonturnering. Det meste av bord og stoler egnet seg godt for backgammonspilling, og en av barene i lokalet var bemannet hele tiden og forsynte folk med drikke.
Selve arrangementet startet på fredagskvelden med en tradisjonell lagturnering med tre spillere per lag og enkel cup som turneringsformat. Det var 63 spillere som kom i tide til start kl. 18:30, og dermed 21 lag som deltok! Matchene var bare til 7 poeng, men likevel ble ikke finalen ferdigspilt før rundt 01:00 natt til lørdag. Stemningen var god fra start og stigende hele kvelden, slik det sømmer seg i en lagturnering. Til sist sto finalen mellom BKK, bestående av Beate Siglen, Kim Nordberg og Karl Frogner og Vestlandsfanden som inneholdt spillerne Thorleif Reisvold, Dagfinn Snarheim og Knut Kvaal Pedersen. Det ble Vestlandsfanden som dro i land seieren i finalen med 2-1 i matcher. Gratulerer!


Før lagturneringen startet ble det også gitt heder og ære til "årets nykommer" i NBGF. I forkant hadde det blitt gjort et søk i NBGFs database etter noen som hadde blitt medlem siste år og utmerket seg med gode prestasjoner. Arvid Gjerstad var den som fikk prisen, med ca 100 spilte matcher og en vinstprosent på 63.3!


Lørdagen startet med hektisk jobbing av arrangørene for å kunne starte hovedturneringene i mester- og mellomklassen i henhold til tidsskjema. Det ble spilt trippel elimination FTBG med 7-poengere i mellomklassen, og syv runder ble gjennomført på lørdagen. Av de 24 spillerne som hadde stilt til start gjensto det da kun fem: Grethe Welle, Yvonne Pasali, Lars Killingberg, Tor Sævig samt den gamle mellomklasseringreven Fred Westerby.


I mesterklassen ble det spilt double elimination frem til det gjensto fire spillere på ubeseiret side og fire spillere i fighter bracket. Med 52 deltakere ble det fire runder med 15- poengere blant de ubeseirete og 9-poengs matcher i fighter bracket unntatt første runde i fighter som kunne gå til 11 uten fare for å forsinke turneringen. Siste runde i fighter var stipulert til å bli ferdig rundt 23:30, og siste match var vel ferdig litt over midnatt. Da gjensto følgende åtte spillere til finalerundene på søndagen: Arne Vestrheim, Dagfinn Snarheim, Jostein Flood, Jyri Lammi (fra Finland), Kim H. Nordberg, Hans Liby, Elias Kritikos og Chris Hedberg.


På søndagen var det duket for tre runder med ren cup blant de åtte gjenværende spillerne i mesterklassen, med 13-poengsmatcher. Alle kampene startet kl. 10:00. Prognosen var at hver kamp skulle ta to til to og en halv time, men selv om alle kamper selvfølgelig ble spilt med klokke var ikke finalen ferdigspilt før et par minutter før 19:00, nesten ni timer etter start! 13-poengerne på søndagen tok altså vesentlig lenger tid enn 15-poengsmatchene som ble spilt på lørdagen… Lærdommen må være at det som regel er seige matcher i finalerundene i et NM, hvor spillerne typisk følger hverandre tett. For å få bedre tid til NBGFs generalforsamling som var planlagt å være etter finalene kan man i ettertid si at matchlengden burde vært justert ned. Dette er erfaringer som kommende arrangører kan dra nytte av!

Siden de fleste hadde planlagt reisen hjem søndag ettermiddag/kveld ble det besluttet å gjennomføre generalforsamlingen mens finalen i mesterklassen ble spilt. Dette er selvfølgelig uheldig på mange måter, men alternativene ville vært å ikke ha GF, eller ha en GF med nesten bare BBgC medlemmer til stede (noe som kanskje hadde vært det aller dårligste alternativet :-) )


Mellomklassen tok også sin tid, og fem runder måtte spilles på søndagen før en vinner kunne kåres. De to siste spillerne som gjensto etter 10. runde var Fred Westerby og Grethe Welle. Fred hadde bare ett tap, mens Grethe hadde to. Dermed måtte Grethe vinne to strake matcher mot Fred for å slå ham ut, noe hun da også gjorde!


Finalen i mesterklassen ble spilt mellom Dagfinn Snarheim og Chris Hedberg. Dagfinn kunne bli historisk ved å bli den første til å kapre 4 norgesmestertitler! Som i de tidligere rundene fulgte spillerne hverandre tett opp til 7-7. Da dro Dagfinn i fra og ledet etter hvert 12-7 slik at Chris måtte vinne flere spill på rad for å ta seieren. Chris viste dog hvorfor han var kommet til finalen og hentet opp ledelsen inntil det ble DMP. Da var Chris også en smule bekymret for å rekke flyet sitt, men siste spill ble spilt og det hele utviklet seg til slutt til å bli et relativt jevnt løp etter at begge spillerne hadde skiftet på å være store favoritter. I løpet var det Chris som kastet best, og dermed klarte han kunststykket å vinne 13-12 etter å ha ligget under 7-12! Hele finalen ble streamet via Facebook, og det var over 200 visninger foruten de i NM-lokalet som kunne følge matchen på storskjerm.


Til sist må vi ikke glemme å nevne Last Chance. Denne turneringen var som tradisjonen tro åpen for alle som var utslått av hovedturneringene (dvs. de aller fleste) og ble spilt som 4-dobbel elimination med 1-poengs kamper. 38 spillere ville prøve lykken, og Ismail Saberi utmerket seg tidlig ved å vinne sine 7 første matcher! Etter hvert ble det noen tap, men til slutt hadde alle andre pådratt seg fire tap og dermed sto Ismail igjen som last man standing in Last Chance etter 14 runder.


Vi håper alle de 76 som deltok hadde en hyggelig helg, og at de føler de fikk valuta for både tiden og pengene de brukte på å tilbringe en helg med backgammon i Bergen. En stor takk rettes til turneringsleder Vemund Snartland som førte alle resultater ved hjelp av Challonge og FTBG på en prikkfri måte, og store gratulasjoner sendes til Chris Hedberg og Grethe Welle som de nye norgesmestrene!nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND