logo


Snitt, snapp, snute...
Av Hall Skaara, 21. Oktober 2016 09:42
Sist endret 22. Oktober 2016 00:34
 

Så var EM-eventyret ute. De mørke skyene som truet over EM-byen Helsingør i morges, var et omen for hva som ventet det norske EM-laget. I dagens siste runde, ble det avgjort. Norge er slått ut av EM 2016.


Oppdatering kl. 23.50:

I kveldens siste kamp spilte det norske laget mot Ungarn som allerede var sikret semifinaleplass. Det virket rart at dette laget hadde kommet så langt i turneringen, for alle de norske spillerne merket raskt at Ungarn var et lag man burde kunne slå. Og en komfortabel seier var da også det eneste som var godt nok for det norske laget.

Thorleif kom best i gang. Han gikk raskt opp i en 10-2 ledelse og seieren var snart i boks mot ungarerinnen. På de andre bordene så det også bra ut. Det var riktignok jevnt i kampen mellom Tore og ungareren, men både Hall og Rune hadde gått opp i komfortabel 7-2 ledelse. På stillingen 6-4 fikk imidlertid Tores motstander inn en kubet gammon og gikk opp i en 10-4 ledelse. Nå ble det ekstra press på Hall og Rune. Kun 3-1 seier var godt nok for videre avansement. Begge presterte imidlertid godt og hadde solide ledelser i kampene mot det som nok må ha vært letteste motstand i EM så langt. Men så begynte det å tordne fra de mørke skyene, og ungarerne hadde tydeligvis ofret mest til terninggudene. Tore måtte til slutt gi tapt mot sin motstander etter at en god mulighet til å komme ajour med ham gikk skeis. Nå hadde Hall og Rune kniven på strupen. Etter en stund jublet ungarerne hemningsløst da deres spiller jokret seg til seier mot Rune. Hvordan denne jubelen? De var jo da allerede i semifinalen. Arg - slik kan det gå. Til alt overmål snudde også Halls kamp til det verre. Han ledet 12-11 Crawford og stod til seier. Så rullet ungareren en megajoker: dobbel 6. Han unnslapp med to brikker over en prime og slo dessuten en av Halls brikker på bar. Og når nordmannen motvillig viste frem sine beste danseferdigheter, kunne ungarerne snart juble over en gammon og nok en seier. De norske guttene gikk slukøret fra bordet...

Da de fikk summet seg litt, kom lovordene. Dette hadde vært gøy! Det var femten landslag som stilte til start og det var høy stemning og intensitet i kampene. Danskene var utrolige gode til å arrangere og imponerte med mange dyktige spillere og mannsterkt støtteapparat. De nøt tydeligvis også godt av en solid sponsorstøtte og man kan ikke annet enn å beundre hvilket godt backgammonmiljø de har klart å skape. Ikke til å undre seg over at dette er verdens beste backgammonnasjon!

Til slutt en liten beskjed til de der hjemme som kjemper om landslagsplass: Kjemp hardt, for dette var gøy og virkelig en opplevelse å være med på!

Takk for denne gang. Over og ut fra Helsingør.

Oppdatering kl. 16.10:

Det ble uavgjort 2-2 mot Frankrike. Dagfinn og Karl tapte sine kamper, mens Tore og Thorleif vant. Dagfinn tok det tungt. Han ønsket å prestere, men kom aldri inn i kampen grunnet dårligere terninger. Thorleif på sin side cruiset inn til seier. Han ledet 5-4 og dro så til med en kubet 4-kube og seier! Også Tore syntes å ha full kontroll over sin franske motstander.

Karl gikk dessverre på et tap som sin dårligste motstander hittil turneringen. Irriterende. Allikevel en flott prestasjon av Karl som vant tre av sine fire kamper!

Dersom Norge vinner 4-0 i neste kamp, synes semifinalen klar. Blir det 3-1 er plassen usikker, og blir stillingen 2-2 eller dårligere er nok game over for laget. Det norske laget vil i neste kamp bestå av Hall, Rune, Thorleif og Tore. Vi kommer tilbake med mer info senere i dag.

Oppdatering kl. 13.30:

Norge trakk Tyskland i dagens første runde. Det tyske laget er regnet som et av de sterkeste lagene i turneringen og det var m.a.o. ingen ideell trekning for nordmennene. Det startet da heller ikke så godt. Dagfinns kamp ble raskt avgjort. Tyskeren vant kun to game, men det var utrolig nok tilstrekkelig til å få 13 poeng og vinne matchen! Her var det m.a.o. kuber i spill og Dagfinn tapte en gammon og en backgammon. 1-0 til Tyskland.

Karl er imidlertid skikkelig i støtet under mesterskapet og vant DMP-en mot sin tyske motstander. Han måtte riktignok gi skudd under bearoff, og tyskeren hadde lukket bo. Han klarte imidlertid ikke å treffe Karls blott og dermed fikk Karl sin tredje seier i mesterskapet. Stillingen mellom Norge og Tyskland var dermed 1-1.

Hall opparbeidet seg etter hvert en ledelse mot sin tyske motstander. Den tok han godt vare på og vant sin kamp. Det kunne riktignok gått ille under bearoff-en da han endte opp i en såkalt "coup classique" stilling. Hall trillet en éner og måtte legge to blotter mot motstanderens fulle bo. Tyskeren trillet imidlertid 4-3 og Hall fikk sin første etterlengtede seier i turneringen. 2-1 til Norge.

I siste kamp mellom Rune og hans tyske motstander, var det spenning til siste slutt. Rune lå under 11-12 Crawford, men lå godt an til å vinne gammon. Tyskeren trillet imidlertid godt i neste siste kast, og trengte kun en sekser for å unngå gammon. Det fikk han ikke, og Rune og resten av de norske tilskuerne kunne juble. 3-1 seieren mot tyskerne smakte godt! Norge har nå ni poeng og snuser på en semifinaleplass...

Neste kamp blir svært viktig. Den blir mellom to lag som begge kan komme til semifinalen. På Norges lag stiller Karl, Dagfinn, Tore og Thorleif.

Oppdatering kl. 09.30:

Det var en spennende første EM-dag i går. Det ble dessverre litt stang ut mot det danske superlaget, men når man kikker på XG-ratingen fra kampene, var 3-1 seier til danske et greit nok resultatet.

Nå er det vinn eller forsvinn som gjelder for de norske guttene i de tre kampene som venter dem i dag. Første kamp starter kl. 10.00 og det er Hall, Karl, Dagfinn og Rune som stiller opplagt og revansjelystne til kamp.

Laget får hente inspirasjon fra Karl som vant begge sine kamper i går på en uredd og overbevisende måte!

det europeiske forbundets hjemmeside finner man link til streamingen, Facebook, etc.
nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND