logo
Hovedmeny


Dramatisk avslutning i Osloserien (oppdatert m/bilder)
Av Fred Westerby, 14. Mai 2017 21:44
Sist endret 17. Mai 2017 16:37
 
Avslutningen på Osloserien våren 2017 ble meget jevn og spennende. For andre gang i historien måtte det omkamp til for å kåre vinneren. Men toppscoreren ble til slutt suveren.


Etter 11. runde av Osloserien ledet The Underdogs med 14 lagpoeng. Lite ante vi da at 14 lagpoeng skulle holde til å vinne serien våren 2017. Den oppmerksomme leser vil vel da skjønne at Underdogs skulle tape resten av sesongens kamper. Men ville noen av utfordrerne tre fram og forbedre scoren (resultatene av enkeltkampene) tilstrekkelig?

Etter 12. runde ledet Underdogs fortsatt med to poeng. Men tre utfordrere hadde nå 12 lagpoeng og ett av dem, Hannas Hustlers, hadde like god score (19-11) som Underdogs. Hva skjedde så i de to siste fellesrundene?

13. og nest siste runde
Den farligste utfordreren, Hustlerne, gikk på en kjempesmell og tapte 0-3 mot Paragrafrytterne. Det var dårlig nytt for Underdogs som hadde to tap mot nettopp rytterne. Men Underdogs hadde muligheter for å sette inn matcballer selv mot en annen av utfordrerne, Ringnes med påfyll.

I kampen mellom Terje Pedersen og Karl Frogner må det ha skjedd et eller annet jeg ikke oppfattet. Karl ble oppbrakt over at Terje fikk ham på bar og fikk store sjanser til doblet gammon. Slikt skjer jo hele tida, men en kommentar fra en ikkespillende Underdogs hørtes ut til å ha noe med saken å gjøre i følge Karl. Terje fikk sin gammon og gikk opp til 11-7, tror jeg. Oppmuntring fra lagkameratene roet Karl ned. Karl plukket så noen poeng og stillingen ble 9-11. Og så gikk det ikke likere enn at Karl ga en sjansekube (som trolig måtte tas), vant gammon og kampen. Terje satt betuttet tilbake og så ut som han hadde solgt smør, men ingen penger fått. Fullt forståelig etter en slik sjokkartet snuoperasjon fra en motstanderen som kort tid før var nede for telling til 8.

Deretter vant både Anders (over Thom Espen som hadde ledet stort tidlig i kampen) og Christopher (over Grethe). Dermed vant også Ringnes 3-0 og gikk til topps på tabellen før siste runde. Det hører med til historien at kampen mellom to lag som ikke kunne bli seriemestere også endte 3-0. Det gis ikke ved dørene i lagkamper.

14. og siste runde
Tre lag hadde 14 lagpoeng før siste runde. Ringnes ledet (som nevnt) på grunn av 20-13 i score. Tre lag hadde 19-14 i score, men av dem hadde Hustlerne "bare" 12 lagpoeng. To av vinnerkandidatene, Ringnes og Hustlerne, møttes. I de to andre oppgjørene blandet to lag uten sjanser til selv å bli seriemestere, seg inn. Det ble relativt raskt klart at Torshovs nydannede bg-selskab slo Paragrafrytterne. Seieren ble til slutt hele 3-0. Dermed var rytterne ute av dansen rundt gullmedaljen, uansett resultat i de andre kampene.

Det neste som skjedde var at Hustlerne tok ledelsen 2-0 over Ringnes. Det åpnet døra på vidt gap for Underdogs. Deres motstander Flintstones stilte for anledningen med seriens eldste, yngste og mestscorende. Leserne kan jo finne ut på egen hånd hvem disse er. Toppscorer Eirik Magne Johansen avsluttet sesongen med nok en seier og formidable 10/12. Bare en gang før har en toppscorer fått like god score. Offeret var Terje Pedersen som dermed tapte begge sine kamper for kvelden og endte på 4. plass blant toppscorerne. Etter strålende resultater tidligere i sesongen kan man vel trygt si at han møtte veggen denne lørdagskvelden. Men slik er det h... spillet backgammon.

På bord to (i kampen mellom Flintstones og Underdogs) tok Ronny Sandvik ledelsen mot den aller nyeste (og yngste) Flintstonen, bare 11 år gamle August Kvan Welle. August hadde i runden før satt seg i respekt da han vant sin kamp mot Einherjene. Nå begynte han å ta innpå Ronny. Men det holdt ikke helt inn for August og Ronny kunne til slutt juble over utligning i lagkampen med seier 13-8.

Hvorvidt Underdogs skulle bli seriemestere, hang nå på kampen mellom Gaute Andersen og undertegnede (Fred Westerby). Det ble en jevn affære med bl.a. 3-3, 6-6 og 8-8. På stillingen 9-8 til meg, tror jeg Gaute tok en kube som var litt for giftig. Det ga meg ledelsen 11-8. Men så måtte jeg droppe to ganger og stillingen ble 11-10 til meg. I neste ble jeg stående så bra at jeg gjerne ville spille om kampen. Men Gaute droppet. 12-10. Crawfordpartiet ble et spennende prime versus prime-parti. Jeg tror Gaute lenge stod best. Men primen hans smuldret opp. Jeg kunne jogge hjem med etterhengende brikker. Etter hvert fikk Gaute mange "pipstomme" kast fordi en etterlengtet 5-er ikke kom. Jeg tok ham igjen i et løp hvor jeg hadde ligget langt bak. I det hele tatt, terningene trillet min vei og Gaute tapte, men jeg husker ikke findetaljer på slutten.

Underdogs var hektet av i kampen om serietittelen. Så nær har de aldri vært. Selv hadde jeg unnet dem en tittel, ettersom de aldri har vunnet serien. Men man spiller jo så godt man kan til enhver tid. I hvert fall undertegnede som har hatt det som motto gjennom 50 år med bl.a. sjakk, bridge og backgammon.

I kampen mellom Ringnes og Hustlerne kjempet ikke lenger Christopher Hedberg for et trøstepoeng mot Hans Liby. Nå som Underdogs hadde tapt, gjaldt kampen mellom Chris og "Lucky Liby" seriemesterskap til Hustlerne eller omkamp. Dessverre kan jeg ikke referere noe særlig fra kampen, men Hans hadde neppe mest luck i kampen som Christopher vant. 2-1 til Hustlerne. Det var nok for Hustlerne til å komme ajour med Ringnes, men ikke forbi. Datainnleggingen av resultatene fusket litt en stund. Men en manuell finregning viste at alt mellom de to lagene, Hannas Hustlers og Ringnes med påfyll, var likt. Det var klart for omkamp. Det var historiens andre omkamp i Osloserien. Og ikke nok med det. Første omkamp gikk for nesten nøyaktig to år siden mellom de to samme lagene.

Omkampen
Seriekomitéen og de to lagenes kapteiner ble enige om at omkampen skulle spilles samme kveld, med tre på hvert lag og kamper til 7 poeng. Hannas Hustlers stilt med samme lag som i omkampen for to år siden. På Ringnes sitt lag spilte Marianne Husum den gang, men nå Karl Frogner. Anders Skjelde og Arne Vestrheim møttes dengang og på nytt igjen nå. Etter en halvtime eller så fikk Anders inn en doblet gammon mot Arne på stillingen 3-2. Anders hadde ikke helt fulgt med i timen og ble overrasket, men lykkelig da Arne takket for kampen. 1-0 til Ringnes.

Kampen mellom Karl Frogner og Jostein Flood foregikk stort sett slik; Karl ruller terningene og flytter. Jostein ruller terningene og tenker. Begge metoder funket forsåvidt ettersom kampen lirket seg fram til 5-5. Det ble kubet og tatt og avgjørelsen skulle falle. Lagkamerater og tilskuere luktet en mulig avgjørelse av mesterskap da Karl begynte en takeoff mot Josteins anker på 24. Allerede etter fire brikker av får Jostein et firerskudd. Treff er trolig avgjørende. Karl og de andre Ringneserne holder pusten. Jostein kaster 52. Stemningen hos Ringnes steg så i takt med hver brikke Karl tok av og i iveren med begge hender. Jeg tror ikke det kom flere skudd, men tvert i mot noen hendige doble. Til slutt kunne Ringnes nok en gang juble for et nytt seriemesterskap. Man må nesten kalle dem eksperter på omkamper.

Christopher Hedberg og Hans Liby hadde et revansjeoppgjør som nå viste seg å være uten betydning. Revansj ble det på Hans, men her var det snakk om et ekte trøstepoeng.

Gratulerer til Ringnes med påfyll som tok sitt andre seriemesterskap. Og gratulere til Eirik Magne Johansen som toppscorer med den fabelaktige scoren 10/12.

Alle detaljer om Osloserien finner du her.

 Alle på Ringnes og Underdogs er optimister her

Alle på Ringnes og Underdogs er optimister her

 

Paragrafrytterne forbereder et sjokk

 

Underdogs leder kampen - foreløpig

 

Seriens yngste deltaker herjer med Einherjene

 

Flintsones stiller med både med beste, yngste og eldste deltaker

 

Sondre følger med på omkampen

 

Christopher og Hans i jevn kamp

 

Karl må gi skudd på stillingen 5-5/7. Anders holder pusten.

 

Her er det rett før. Anders (i hvitt) forbereder het omfavnelse.

 

Men endelig var seieren i boks for Ringnes




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND