logo
Hovedmeny


Referat NM i Backgammon 2018
Av Lene Thuseth, 23. Juni 2018 15:40
Sist endret 25. Juni 2018 11:29
 

NM 2018 gikk av stabelen i Trondheim 15. - 17. juni 2018, med totalt 69 spillere! Det var første gang NM ble arrangert i Trondheim, og første gang den nåværende Trondheim-klubben har arrangert en turnering av denne størrelsen.


Æ e trønder æ...

NM 2018 ble avholdt på Den Gode Nabo på Bakklandet i Trondheim. Naboen stilte hele lokalet sitt til rådighet på dagtid lørdag og søndag, og lot andre trøndere mingle med de tilreisende for en ekte trønder-stemning resten av tiden. Til tross for litt skeive bord og litt mørkt lokale, tror jeg de fleste fikk spilt uten for store vanskeligheter. Naboen er en pub med sjarm, og veldig hjelpsomt personale som hjalp oss å sørge for at ikke bare hadde vi et sted å spille, men det var også gratis kaffe og snacks tilgjengelig gjennom hele helga, og god drikke nok til alle som måtte ønske det. Det var ikke en spesielt varm helg, men lekteren ble godt brukt likevel!

 
Naboens interiør
Naboens interiør
Naboens interiør
Naboens interiør

Fredag, generalforsamling og lagturnering

I år ble det bestemt at generalforsamlingen skulle unnagjøres før NM startet, derfor hadde vi leid en kinosal på Nova Kinosenter der generalforsamlingen ble avholdt. Med litt tekniske startproblemer, og langdryge diskusjoner, ble en time ikke nok, så starten på lagturneringen ble utsatt med en halvtime, men alle tok dette med veldig godt humør.

Til lagturneringen hadde vi det perfekte nummeret på 16 påmeldte lag, som spilte single-cup til 5 poeng. Etter de innledende rundene var spilt sto vi igjen med laget “Hans, Dagfinn og jeg”, bestående av (sjokkerende nok) Hans Liby, Dagfinn Snarheim og Sondre Rike, og laget “Salig Mix”, bestående av August Kvan Welle, Alf Henning Bekkevik og Bjørnar Kristoffersen. Når finalen var ferdigspilt var det Salig Mix som sto igjen som vinnere av lagturneringen etter en spennende 2-1 seier.

 
Salig Mix

Salig Mix

Hans, Dagfinn og jeg

Hans, Dagfinn og jeg

Lørdag, hovedturnering og stress

Grytidlig lørdag morgen var en veldig stresset NM-komité på plass for å gjøre klar de siste småtingene før dørene åpnet klokka 09:00. Vi hadde planlagt et ganske tett program med åpningstale klokka 09:45, og start av mesterklassen klokka 10:00. Vi hadde også gjort klar “startpakker” til alle spillerne, med program, matbonger og scorecards, men ikke tatt med i beregningen at folk flest dukket opp rett før 09:45, og dannet en lang kø foran oss som både satt i sekretariatet og skulle holde åpningstale.

Litt før klokka 10 fikk vi somlet oss til å starte åpningstalen, men folk var heldigvis veldig overbærende med oss og forsinkelsen! Nasim og Lene, NM-komité og turneringsledere, ønsket velkommen og prøvde formidle mest mulig praktisk informasjon uten for mye snubling i armer og bein. Vi hadde lyst å dele ut noen påskjønnelser, og startet med en liten takk for hjelpen til Karl Frogner, Yvonne Pasali og Vidar Osen, hvis hjelp i forbindelse med arrangementet har vært helt uvurderlig. Premier i år inkluderte NM 2018-koppen som kun finnes i 25 opplag, så denne er sjelden vare til de som var så heldig å få med seg en hjem!

Vi hadde også en pris vi kalte årets ildsjel, som ble tildelt Kjell Arne Borge fra Arendal, for hans engasjement med å starte Arendal-klubben, og iver, entusiasme og positive innstilling i backgammon-miljøet i Norge. Deretter ble det trukket en premie blant de 10 første som meldte seg på til NM, med den heldige vinneren Helge Iversen! Helge hadde også skrevet en flott NM-sang vi hadde lovt han skulle få fremføre etter åpningstalen som i alt stresset ble helt bortglemt, men som vi heldigvis fikk med oss under premieutdelingen på søndag. Vi trakk til slutt en siste premie blant alle som hadde meldt seg på før 8. juni, og her ble den heldige uttrukne Cathrine Fosse!

 
Naboens interiør
Naboens interiør

Litt forsinket gjorde vi oss klar til å trekke mesterklassen, og enda litt mer forsinket pga litt tekniske ting vi ikke hadde rukket å forberede oss på, trakk vi mesterklassen! I år var det 48 påmeldte til mesterklassen. Denne ble spilt som en dobbel cup, med 15-poengskamper i hovedturnering og 9-poengskamper i fighter, hvor til slutt 8 stykker gikk videre til sluttspillet dagen etter. Hvis noen er nysgjerrige på hvordan de første rundene gikk så kan man titte på det her: https://drawboss.com/Cup/Show/2f9a60a6-59ca-4cfa-b18d-b33a9b60515d. Tidskjemaet ble fulgt relativt greit, og den siste kampen var vel ferdig før vi passerte midnatt.

De 8 som gikk videre til sluttspillet på søndag var Rune Halvorsen, Håkon Tannæs, Eirik Magne Johansen, Hans Liby, Karl Frogner, Torkel Haugødegård, Hall Skåra og Zoran Krogstad.

En liten time senere trakk vi (med litt mindre stress) mellomklassen. Her var det 21 påmeldte, og det ble spilt 5-poengskamper kvadruppel eliminasjon. Vi greide spille alle 10 rundene som var planlagt, og etter dag 1 hadde vi en trondhjemmer som var helt ubeseiret! Etter dag 1 var det bare 3 spillere igjen i mellomklassen; vår ubeseirede Tore Rognes, Gulli Marholm og Monica Unoesen.

Det gikk litt fort i svingene, og ca halvveis inn i turneringen ble det oppdaget en feil i runde 2. Etter hjelp fra hjelpeturneringslederne og turneringskomitéen bestemte vi oss for å sette opp turneringen på nytt, men med korrekt antall tap til alle som fremdeles var med. Dette førte til at noen måtte spille mot de samme motstanderne igjen, og at noen fikk bye mer enn en gang, men det var den beste løsningen i den situasjonen vi var i. Greit å få prøve seg på litt brannslukking også... Alle rundene i mesterklassen ligger på disse to lenkene, hvor kamp 6 i del 1 ikke er gjeldende.

Del 1: (Runde 6 er ikke gjeldende) https://www.ftbgsystem.com/t/3904

Del 2: https://www.ftbgsystem.com/t/3921

Søndag, finaler og mesterturnering

Om mulig enda trøttere var vi på plass i lokalet søndag klokka 08:30. Det var ikke altfor mange som tok seg turen til klokka 10 når finalerundene startet, men spillerne var heldigvis alle der! I mesterklassen hadde vi en klassisk cup i sluttspillet, med kvartfinaler, semifinaler og finale. Alle kampene her ble spilt til 13 poeng. Etter kvartfinalene møttes Rune Halvorsen og Eirik Magne Johansen i en semifinale, og Torkel Haugødegård og Zoran Krogstad i den andre. Til slutt ble det Rune og Zoran som møttes i finalen, hvor Rune dro i land seieren 13-4.

Denne kampen kan ses i sin helhet her: https://www.youtube.com/watch?v=Zk-1OflixY8&index=2&list=PLu3XUQAXTeuQSguhdlxYwYhhfVH6VYvI0

Resultatet av finalerundene kan ses her: https://drawboss.com/Cup/Show/441f28e1-1c00-44ee-bce9-05b04f2f3379

I mellomklassen ble det litt mer uforutsigbart. Ubeseirede Tore fikk bye i første runde dag to, og Monica ble slått ut av Gulli. Gulli hadde da kun et tap. Dermed måtte de to siste bare sette i gang å prøve slå ut hverandre. I runde 12 slo Gulli Tore, og de hadde dermed et tap hver. I runde 13 slo Gulli Tore igjen, og var dermed på god glid mot seieren. Det ville ikke Tore ha noe av, og i de tre neste rundene tok han tre strake seire, og finalen ble dermed runde 16. Tore Rognes ble vinneren av mellomklassen, med kun 2 tap på 14 kamper! Veldig imponerende, og kjempemorsomt med en trøndersk norgesmester på hjemmebane!

Vi gratulerer alle vinnerne og finalistene av NM 2018!

Finalen i mesterklassen

Finalen i mesterklassen

Finalen i mesterklassen

Finalen i mesterklassen

Finalen i mesterklassen

Norgesmester 2018 - Rune Halvorsen (Stavanger)

Finalen i mesterklassen

Finalist 2018 - Zoran Krogstad (Oslo)

Finalen i mesterklassen

Norgesmester mellomklassen 2018 - Tore Rognes (Trondheim)

Finalen i mesterklassen

Finalist mellomklassen 2018 - Gulli Marholm (Oslo)

 

På søndag ble det også avholdt en mesterturnering for alle som var slått ut. Hele 48 spillere meldte seg på denne! Denne ble spilt som en trippel trippel, altså trippel eliminasjon, 3-poengskamper. I ettertid ser vi at vi burde holdt denne som dobbel eliminasjon for å redusere tiden den tok, men alle rakk å spille ferdig før de måtte dra hjem, så vidt ;)

Etter 11 runder satt vi igjen med to finalister; Karl Frogner fra Oslo, og Amir Harivandi fra Trondheim. Til slutt var det Amir som dro seieren og mesterpoeng i land! Begge var veldig verdige vinnere, men vi syns det var litt stas at en trondhjems-spiller tok hjem seieren også her!

Siste ord, bilder og takk

Vi har allerede nevnt noen som fortjente en stor takk og en stor del av æren for at NM i Trondheim ble noe av, men der er flere! Vi ønsker å rette en takk til Håvard Raddum og Yvonne Pasali for at de stilte som hjelpeturneringsledere for oss som var helt nye i gamet, og en takk til Hall Skåra, Thorleif Reisvold og Rune Halvorsen som stilte som turneringskomité, og også Chris Hedberg som steppet inn som stedfortreder for Thorleif. Tusen takk også til Karl Frogner som hjalp oss med programvare og resultatføring.

I tillegg rettes en stor takk til Vidar, Dag Olav og Jon Terje som stilte som teknisk ansvarlige, klokkehjelp, ryddehjelp, lunsjhjelp og generell hjelp gjennom hele NM, vi hadde ikke greid det uten dere! Takk også til Den Gode Nabo som lot oss få låne lokalene deres for et slikk og ingenting, og Trondheim Sjakkforening som lot oss låne masse klokker.

Helt til slutt vil vi gjerne takke alle dere som kom, var blide, hyggelige og medgjørlige, og gjorde Trondheim-NM til en suksess! Dette kan nok gjentas, men ikke helt med det første ;)

Nå gleder vi oss enormt til NM i Oslo til neste år!

 

Alle kampene som ble streamet kan finnes her: https://www.youtube.com/playlist?list=PLu3XUQAXTeuQSguhdlxYwYhhfVH6VYvI0

Noen bilder fra NM kan ses her: https://photos.google.com/share/AF1QipOwjBpo1xhUCyne4p60nvx3HLp92ctvODz9cIPd6F3G3eTKh6FbKzu_hT9SiBGfFg?key=X00zaU5XZS1UOExHSi1FaktWV2U5eHVvRzduSG1n (Om noen ønsker bilder av seg fjernet, si bare ifra, så gjør vi det)

 

Takk for i år!

 nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND