logo
1994-2019 - 25 år er gått siden stiftelsen av NBgF
Av Sentralstyret v/ YP , 27. Februar 2019 08:53.
Sist endret 3. Mars 2019 22:29
 

I forbindelse med vår nylansering av websiden og feiring av 25 års Jubileum iår, vil vi fremover presentere både gamle nyhetssaker og gode historier fra tiden 1994 og frem til nå.
Denne nyheten vil bli oppdatert i løpet av 2019 og tilslutt ende som en fast informasjonsside.


Backgammonspilling i Norge begynte allerede på 1980-tallet -rundt i studentmiljøer- mens organisert spilling i klubber startet rundt 1989/90. Det ble også arrangert et NM hvert år fra 1991. Med stiftelsen av NBgF i 1994, ble således det første offisielle NM i regi av forbundet gjennomført i 1994. De tre første NM (1991-93) har i etterkant fått status som offisielle NM. Her er oversikten av alle NM siden 1991.

Drivkraften dengang -vår gudfar- Kjetil Prestesæter, forteller selv om tiden før 1994. 

"Gerhardsen ble stiftet høsten 90 og var den første ordentlige backgammonklubben i Norge. Ordentlig i den forstand at klubben hadde ukentlige turneringer og et eget sesongmesterskap med medalje til vinnerne. I tillegg benyttet man de offisielle reglene, som nesten uforandret er i bruk i dag. Sist, men ikke minst, hadde klubben et eget ratingsystem. Dette var det jeg som satte opp etter modell fra sjakk,. I et anfall av beskjedenhet gav jeg André Rognes spiller nummer 1, mens jeg selv ble nummer nummer 3, noe jeg angrer på i dag" (les hele intervjuet lenger nede i reportasjen)

Klubben Gerhardsen var det som senere skulle bli forbundet NBgF slik vi kjenner det idag.

"Etterhvert merket jeg at all organiseringen ble litt for mye for en person alene. I tillegg begynte jeg å gå lei og merket at min interesse for backgammon var begynt å dale. Jeg fikk derfor blant annet hjelp av Stein Welle som tok over ratingsystemet, og andre som arrangere turneringene på Gerhardsen. Til slutt skulle jeg flytte vekk fra Oslo og skjønte derfor at mine oppgaver måtte delegeres bort til nye krefter om ikke det organiserte backgammonmiljøet skulle dø ut. I den forbindelse ble Norges Backgammonforbund stiftet i januar 94, med Chris Snellingen, Victor Petersen og Stein Welle i ledelsen." (red anm: på stiftelsesmøtet var også Henning Rochberg og Kjetil tilstede)

Ratingsystemet fra 1990 (her med oversikt fra 1999)

Sitat Victor Petersen fra den spede start:

"Alt begynte med Kjetil Prestesæter, han hadde høyt nivå og jobbet hardt med spillet sitt. Han hadde vært i Danmark og sett hvordan turneringer ble arrangert og hvordan DBgF var organisert. Han var en type med både vilje og evne til å skape et miljø. Problemet var at han lå litt for langt foran resten, slik at det var prematurt å starte opp NBgF på slutten av 80-tallet. Det han fikk startet var et stort organisert bg-miljø på UiO. Når dette miljøet tidlig på 90-tallet ble mer modent, hadde nok Kjetil begynt å miste interessen. Selv om NBgF ikke var formelt stiftet, så hadde Kjetil ned hjelp av flere arrangert NM fra 1991, hadde en ratingliste og hadde utgitt noen sporadiske medlemsblader."

"Nordberg 21.01.94, middag hos Chris, Stein W., Kjetil P., Henning og jeg var tilstede, muligens var det en person til der. Jeg har en kjempekveld i chouetten og vinner 140 poeng mot sterk motstand. Innsatsen er lav, så en propp som oppstår i kjølvannet av chouetten hvor jeg i løpet av halvannen time vinner 63 poeng, blir mer innbringende. Jeg tar på meg å være redaktør for Norpunkt og skal få hjelp av Stein W.. Således blir NBgF de neste årene styrt av redaktøren og ratingssjefen. I realiteten blir vi sittende med ansvaret for et ikke-fungerende forbund og en klubb uten noen fungerende klubbkvelder. Med hjelp fra Henning og Dag får vi etter hvert i gang klubbkvelder først på Tordenskjold i Rosenkrantzgt i Oslo, og senere på Dockside på Aker Brygge. Dette blir starten på et nytt backgammonmiljø som er helt løsrevet fra Blindern." (les hele intervjuet lenger nede)

Sitat Stein Welle:

"Startavgiften på Gerhardsen-turneringene var et par tiere, som ble brukt til fine premier: En flaske whisky til vinneren og en flaske vin til vinner av consolation (eller oppsamlingen som det ble kalt på norsk). Dette gjorde at klubben fikk litt egenkapital, men den gikk desverre med under et NM der vi først i etterkant fikk vite at vi måtte betale(!) for de mangfoldige liter med kaffe som var konsumert i løpet av helga."

Min første tanke: hva p...! kostet en whisky og vin dengang? "Jo, ca 200,- og 60,-"

Når jeg ringte Chris Snellingen i forbindelse med denne reportasjen -satt han på en kafe og spilte backgammon- men var likevel mer opptatt av "når skal vi ha en skikkelig reunionfest!?" enn å prate om gamle dager. Jeg ga et løfte om at det måtte vi få til i forbindelse med NM i Oslo. "Bra! :-)" Henning Roshberg var også helt enig i det.

 

Bladet Norpunkt var den eneste medlemskontakten man hadde og ble sendt til alle som stilte på NM i 1991 og senere. Medlemskontigenten var en del av summen man betalte når man meldte seg på NM. Det ser ut som om de første utgivelsene er gått tapt, men Stein er på saken i skrivende stund.

De gamle medlemsbladene Norpunkt

I min lesing -var dette morsomt- og kan fint gjelde den dag i dag :-)

 

 

Det første offisielle NM i NBgF's regi ble således i 1994 og Stein Welle la ut følgende informasjon:

De første websidene kom i 1994, Disse inneholdt primært ratinglista som var bygd opp av matcher spilt siden 6. september 1990. Websidene var det Stein som lagde med inspirasjon og god hjelp av Pål Fladsrud. Versjon fra 1999.

Det mange mener er den egentlige oppbyggingen av NBgF som organisasjon, er i tidsrommet 2001-2004.

Sitat Victor P:

"Stein og jeg kan vel trygt kalles grunnleggerne av forbundet, mens Vemund S, Eirik MP, Ole Friis og Arne Kristian var de som utviklet NBgF til å bli en organisasjon. Hvorfor jeg kaller Stein og meg for grunnleggerne av NBgF? Fordi vi var de som skapte et grunnlag for den jobben Vemund, Eirik, Ole og Arne Kristian gjorde de neste 5-6 årene og som kulminerte med et NM med nesten 130 deltagere tidlig på 2000-tallet. Kommunikasjon var viktig og så de første årene var Norpunkt viktig. I 1995 var jeg ferdig på UiO og over i full jobb og hadde kjøpt en leilighet som var et oppussingsobjekt, så i 1996 begynte arbeidet med å finne et nytt styre. Vi fikk valgt styre bestående av flinke folk som ville utvikle NBgF og det ga etter hvert veldig gode resultater. NBgF har alltid vært som et barn for meg, man er opptatt av at det går bra med det, men samtidig har jeg alltid følt meg mye mer som en spiller enn som en organisator i bg, så knappe tre år var nok for meg."

Beklager virkelig få bilder av personene i denne reportasjen. Ingen brukbare bilder er å oppdrive. Noen ble lagret på vår gamle server, men er gått tapt. Alle oppfordres til å lete i skuffer og gamle arkiver og sende meg.

 

******

Fortsettelsen av denne reportasjen vil være om perioden 2001-2004. 

Brønnøysund fikk den formelle stiftelsen av NBgF i 2001 av Arne Kristian Nordhei og Eirik Milch Pedersen.

Ole Friis Iversen -som kom fra Tromsø til Oslo i -99- er den som sammen med Eirik videreutviklet websiden vår og gjorde den til det vi har idag. En ufattelig organiseringsjobb ble gjort i disse årene av de allerede nevnte + Vemund Snartland. Jeg gleder meg til å skrive deres historier fra denne tiden.

 

I tillegg skal vi se på de første 100 medlemmene av NBgF, hvem er aktiv ennå?

Der ble laget noen intervjuer i forbindelse med 10 års Jubileumet:

Publisert 21 januar 2004, intervju med Andre Rognes, medlnr 1

Publisert 21 mai 2004, intervju med Kjetil Prestesæter, medlemsnr 3

Publisert 21 februar 2004, intervju med Victor Petersen, medlemsnr 12

 

Når startet klubbene opp? Her følger noen historier publisert i 2004:

Oppstart 1991: historien om Trondheim

Vi utfordrer herved både Oslo (1991 eller 2001? Litt uklart, siden Oslo fungerte under forbundet i lang tid)

og Bergen (1997) til å få skrevet deres stiftelseshistorie!

Oppstart 1999: historien om Bodø

Oppstart 1999: historien om Tromsø

Oppstart 2000: historien om Stavanger

Vi utfordrer herved både Arendal (2017), Drammen (2005), Haugesund (2006), Nesodden (2009), Notodden (2010), Sandnes (2018), Horten og Tønsberg (2006) til å få skrevet deres oppstartshistorie!

 

Gratulerer alle med 25 års Jubileum!

Yvonne Pasali
Leder NBgF

 

 

 

 
nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND