logo


Sentralstyrets beretning 2019-2020
Av Sentralstyret , 4. September 2020 07:26.
Sist endret 5. September 2020 02:36
 
Sentralstyret har siden 18.10.2019 bestått av: Leder: Yvonne Pasali, nestleder: Marianne Husum, webansvarlig: Vidar Osen, informasjonsansvarlig: Karl Frogner, styremedlem/kasserer: Christine Schilling (frem til 11.04.2020)


Sentralstyrets beretning 2019 – 04.09.2020

Sentralstyret har siden 18.10.2019 bestått av:

Leder: Yvonne Pasali, nestleder: Marianne Husum, webansvarlig: Vidar Osen, informasjonsansvarlig: Karl Frogner, styremedlem/kasserer: Christine Schilling (frem til 11.04.2020)

Sentralstyret har hatt flere chat- og telefonmøter, i tillegg til aktiv e-postkorrespondanse og noen møter under arrangementer. Disse finner man under "Om NBgF"

WEB: Høsten 2019 ble det startet en jobb med å tilpasse nettsidene på nbgf.no bedre for mobil og nettbrett. Resultatet av dette ble lansert 9. mars 2020. Tekst og bilder skalerer seg nå bedre til skjermstørrelsen og på små skjermer blir menyene gjort om til en knapp som åpner menyene igjen når man trykker på den. Det er fortsatt en del som gjenstår for å få sidene til å fungere virkelig bra på mobil; blant annet har under-menyene for klubbene blitt litt for bortgjemt og man må trykke noen ekstra ganger for å få den fram igjen.

Generalforsamlingen vedtok i oktober 2019 at det skal deles ut symbol for vinnere av mellomklassen i NM. Dette ble implementert og satt i drift 25. mai 2020.

Utover disse to større endringene, har det blitt gjort noe vanlig vedlikehold og små-forbedringer hist og her på nbgf.no.

Medlemstallene: Det er nå totalt 221 aktivt registrerte medlemmer.

 

Covid-19: Som en konsekvens av Covid-19 har mye av spillingen blitt flyttet online. Det er gledelig å se at mange klubber nå etter en lokal vurdering velger å spille over brettet. Turneringer på internett har vært en suksess, og sentralstyret ønsker å utvikle denne turneringsformen.

 

Mesterpoeng og ekstraturnering: På grunn av høyt deltakerantall, blir det arrangert en ekstra turnering for nr. 17-32 på poenglisten. Denne spilles på nett i forbindelse med Mestermøtet 2020 - https://nbgf.no/index.php?newsId=3506

 

Turneringer i regi av Norges Backgammonforbund: Vi avholder/har ansvar for NM og Mestermøtet + Nettligaen som er online. Vi vil se på muligheten til å utvikle online-omfanget.

 

NBgF feiret 25 år: Som en markering av 25-årsjubileet ble det arrangert en liten fest og turnering for de som var medlem ved stiftelsen av NBgF i 1994. Under NM ble 25-års jubileet markert. I tillegg skrev Stein Welle en fin oppsummering av norsk backgammonhistore, «NBgF minutt for minutt» https://nbgf.no/index.php?newsId=3442.

 

NM 2019: Arrangørklubb Oslo (ObgK).

Norgesmester 2019: Rune Færevåg, Finalist 2019: Kjell Torbergsen.

Vinner Mellomklassen 2019: Morten Bjellås, Finalist 2019: Kjetil Schrumpf.

Mestermøtet 2019 (januar 2020): Vinner: Farzin Aarabi, Finalist: Dagfinn Snarheim.

FTBG-lisensen: NBgF har fornyet FTBG-lisensen i 2020. Dette programmet er til stor hjelp for turneringslederene i klubben. Ellers brukes -gratisvariantene- Drawboss og Challonge også flittig på klubbkveldene.

WBGF: Norge er representert i styret av Elias Kritikos Internasjonalt i World Backgammon Federation og World Backgammon Internet Federation(WBGF/WBIF).

 

BMAB-turnering ble arrangert for første gang i Norge: Dette er en såkalt PR-turnering der man tar sikte på å kartlegge nivået til noen av landets mest aktive og erfarne spillere. Turneringen kårer og premierer en PR-vinner, det vil si den med lavest error-rate, samt spilleren med flest seire. Samtlige kamper filmes, transkriberes og analyseres av analyseprogrammet XG. Resultatene samles i BMAB-systemet og er tilgjengelig på deres nettsider (http://bgmastersab.com/). Turneringen er et ledd i promoteringen av backgammon som tenkesport. I forbindelse med BMAB-turneringen i Bergen ble det kjøpt inn utstyr for å kunne filme kamper, og dette er nå for det meste distribuert blant klubbene.

 
BMAB#1 Bergen: Elias Kritikos hadde lavest feilrate av samtlige (PR-kategori) og Hans Marius Eikseth flest seire (tradisjonell turneringsvinner). 

BMAB#2 Trondheim: Elias Kritikos var igjen den med lavest feilrate og samtidig den med flest seire. 

Gjennom BMAB-systemet har vi fått fem Grandmaster-titler. Elias Kritikos og Dagfinn Snarheim har oppnådd GM2. Tore Fredriksen, Geir Pedersen og Hans Liby har oppnådd GM3.

UBC (ULTIMATE BACKGAMMON CHALLENGE): Dette er en turnering der man får ett poeng for å vinne og ett poeng for å spille på lavest PR. I forbindelse med Gibraltar Open ble det for første gang avholdt en UBC-turnering(live). Flere norske spillere deltok. Hans Liby gjorde en svært god prestasjon og kom på delt tredjeplass i dette sterke feltet. Han tapte mot Hideaki Ueda (Japan), som vant UBC mot sin landsmann Michihito Kageyama.

Norwegian Galaxy Champion 2020: For første gang ble det spilt en UBC-turnering i Norge på nett. Turneringen ble arrangert av Marc Brockmann Olsen og Elias Kritikos på Backgammon Galaxy. Vinner: Dagfinn Snarheim, finalist: Sven Wisløff-Nilssen.

Landslaget: VM for nasjoner ble avholdt i Frankrike januar 2020. Det norske laget besto av Elias Kritkos (kaptein), Dagfinn Snarheim, Geir Pedersen, Jon Kristian Røyseth og Rune Færevåg.

World Backgammon Internet Federation (WBIF) Online Team Championship 2019: Det norske laget besto av Hans Marius Eikseth (kaptein), Asbjørn Arntzen, Rune Halvorsen, Sven Wisløff-Nielsen og Jørn Inge Nesdal.

 

Nettligaen: I 2019 gikk vi over til at vi kunne spille på GridGammon eller Heroes backgammonstudio.com (eller en annen site om begge spillerne enes om det). Takk til Anita Marholm og Rune Færstad som styrer oss alle sammen.

Sesong 7 – Geir Pedersen, Tromsø - (divisjon 1), Jon Kristian Røyset, Tromsø - (divisjon 2), Bjørnar Bugge, Drammen - (divisjon 3), Martha Gjelseth, Oslo - (divisjon 4)

Sesong 6 - Svein Wang Dybvik , Oslo - (divisjon 1), Kathrine Langjord, Oslo - (divisjon 2), Lars Killingberg , Bergen - (divisjon 3), Alf Henning Bekkevik, Horten og Tønsberg - (divisjon 4)

 

Jubileum for Osloserien: Lørdag 29. august 2020 markerte Oslo et aldri så lite jubileum for Osloserien - det var sesong nr. 40 som ble sparket i gang! Gøy at spillere fra «old times» Gerhardsen, ikke bare stablet et lag på banen i sesong 39, men de vant også vårserien med sine «gamle travere».  For de av dere som ikke kjenner historien bak dette laget se; NBgF minutt for minutt  https://nbgf.no/index.php?newsId=3442 og Kjempen er fortsatt sulten! https://nbgf.no/index.php?newsId=3496&club=obgk

 

Internasjonale Prestasjoner i sesongen 2019/2020:

Shahab Ghodsi nummer 3 i Merit Open (Kypros, live)

Dagfinn Snarheim vant superjackpoten under VM for nasjoner 2019 (Frankrike, live)

Dagfinn Snarheim vant Gibraltar Open (live)

Hans Liby kom på delt tredjeplass i UBC (ULTIMATE BACKGAMMON CHALLENGE) (Gibraltar, live)

Elias Kritikos vant finalene i MindSkillz Summer Legends Invitational #1 (online)

Geir "Jedi" Pedersen vant Backgammon Chronicles edition #1 (online)

Atle von der Fehr var finalist i European Cup 2020 (online)

Diverse annet: Sentralstyret har revidert mesterturneringsreglene, utarbeidet retningslinjer for valgkomiteen og fulgt opp klubbene aktivt. I tillegg har det blitt laget flyers for alle klubbene. Det har dessverre også i år vært noen person-saker som styret har måttet jobbet mye med.

Sentralstyret ønsker å rette en spesiell takk til Anita Marholm for all korrektur-hjelp, Hall Skåra, Elias Kritikos og Stein Welle for NM-innspill, og ikke minst Stein Welle med sin formidable innsats som journalist av NBgF minutt for minutt.

 

Sentralstyret Norges Backgammonforbund (NBgF)
nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND