logo
Hovedmeny


GF 2021, sak 2, Landsrådet som vedtektsfestet beslutningsorgan i NBgF avvikles (ENDRET)
Av Marianne Husum Leder NBgF, 6. Oktober 2021 22:29
Sist endret 10. Oktober 2021 21:48
 

Flertallet i sentralstyret ønsket at landsrådet kun skulle være et rådgivende organ. Etter tilbakemeldinger, ser vi at vår opprinnelige innstilling kan fortsette å skape usikkerhet rundt tolkninger av teksten. Vi endrer derfor vår innstilling, slik at vi i fremtiden kan unngå strid om tolkning.


Vi vedtok på generalforsamlingen at sentralstyret fikk i oppgave å sette ned en komite som skulle se på hvordan makten mellom sentralstyret og landsrådet bør være. Resultatet skulle legges frem som vedtektsendring til neste års generalforsamling.

Rapport fra komite ad oppfølging av generalforsamlingssaker
I januar 2021 oppnevnte NBGFs sentralstyre en komite bestående av Hall Skåra, Dagfinn Snarheim og Hans Marius Eikseth (Leder). Vi skulle i del I av mandatet «se på rollene til sentralstyret og landsråd i organiseringen av Norges Backgammonforbund.

Dette dokumentet utgjør komiteens tilbakemelding og anbefalinger til sentralstyret. Komiteen har diskutert spørsmålene gjennom digitale møter 7.februar og 24.mai.

Komiteen anbefaler at landsrådet som vedtektsfestet beslutningsorgan i NBGF avvikles.
(Konkret vedtektsendring innebærer å stryke punkt 2 under §4 i gjeldende vedtekter, og renummerere følgende punkter tilsvarende.) Sentralstyret forvalter myndighet og ansvar innen NBGF mellom to generalforsamlinger.

Begrunnelse:

Landsrådet har en prinsippielt uavklart rolle i dag, der sentralstyret henter makt og myndighet fra generalforsamlingen og står ansvarlig overfor denne, samtidig som landsrådet er gitt beslutnings- og «vaktbikkje»-myndighet over sentralstyret - uten at landsrådet som organ står ansvarlig overfor generalforsamlingen, men utgår fra klubbene (ledelsen i disse). Saksbehandlingen i landsrådet fremstår som en obskur prosess sett med medlemsdemokratiske briller, all den tid sakskartet ikke er offentlig, og diskusjonene finner sted i et lukket nettforum. Komiteens forslag vil rendyrke beslutningsmyndigheten til sentralstyret, som står ansvarlig overfor NBGFs generalforsamling etter normale organisatoriske prinsipper. At landsrådet formelt avvikles, innebærer bare at beslutningsmyndigheten deres faller ut. Kompetansen og synspunktene som de ulike klubbene måtte ha i ulike spørsmål, vil sentralstyret stå fritt til å hente inn eller konsultere etter hvilke saker det måtte gjelde.

Vedtektkomiteens innspill: Forslaget krever 2/3 flertall. 

Hvis forslaget ikke får flertall, slik at landsrådet skal bestå, ber vi om mandat fra generalforsamlingen til å gjennomføre noen endringer i vedtektene, slik som beskrevet i komiteens forarbeid. Det er bl. a. å fjerne punkt 2a som omtaler landsrådet som forbundets nest høyeste organ, og sette sentralstyret som det i punkt 3a. Det er helt nødvendig at dette blir gjort, da det er sentralstyret som har beslutningsmyndighet etter generalforsamlingen.

Sentralstyret innstilling:

Sentralstyret støtter komiteens innstilling om at landsrådet som vedtektsfestet beslutningsorgan i NBgF avvikles. (Konkret vedtektsendring innebærer å stryke punkt 2 under §4 i gjeldende vedtekter, og renummerere følgende punkter tilsvarende.) Sentralstyret forvalter myndighet og ansvar innen NBGF mellom to generalforsamlinger.

Det er naturlig at landsrådet og landsrådstråden fortsetter å eksistere. Det kan være en god plass å lufte ideer og tanker med klubblederne og det inneholder en historikk. Kommunikasjon og informasjonsflyt mellom sentralstyret og klubblederne er viktig. Dette er selvfølgelig ikke til hinder for annen kommunikasjon mellom klubbene og sentralstyret på ulike plattformer.

Vi instiller derfor til å flytte Landsrådet til punkt §5 - Andre organer sammen med valg- og vedtektskomité  (som blir valgt av sentralstyret). 

Se forslag til endringer i vedtektene nedenfor:

4 Styrende organer

2. Sentralstyret
a. Sentralstyret er forbundets nest høyeste organ, og forvalter myndighet og ansvar innen NBGF mellom to generalforsamlinger. Styret har til hovedoppgave å ivareta alle vedtak fattet av generalforsamlingen, opprette og velge råd og utvalg, samt stå for den daglige driften av forbundet. Sentralstyret skal innstille på saker overfor generalforsamling, og har arbeidsgiveransvar og foretar ansettelser innenfor det vedtatte budsjett.

3. Revisor
Generalforsamlingen velger 1 revisor, hvis ansvar er å revidere forbundets regnskaper og budsjetter.

§ 5 Andre organer

1. Landsrådet
a. Landsrådet er et rådgivende organ som består av klubblederne, samt sentralstyrets leder og nestleder. Klubbenes nestledere fungerer som vara for klubbens leder. En klubb kan søke styret om annen vara.

b. Landsrådet er bindeleddet mellom sentralstyret og klubbene. Det er en arena for utveksling av informasjon og en plass for å lufte ideer og tanker på tvers av sentralstyret og klubbene. 

2. Valg- og vedtektskomité
Valg- og vedtektskomiteene velges av sentralstyret, som skal bestå av minst 2 personer i hver komite, samt en leder for begge. Der bør ikke sitte sentralstyremedlemmer i valgkomiteen. Deres ansvar er å nominere kandidater til sentralstyre, og revisorer, samt å lede arbeidet med å utvikle og vedlikeholde vedtekter og regelverk

Punkter i resten av vedtektene må renummereres slik at dagens §5 blir §6 osv.

 

Sentralstyret NBgF

 

 

 

 




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND