logo
Hovedmeny


Espen Sandal ble årets bymester
Av Trond Dalhaug, 12. November 2001  
Endelig, på det tredje forsøket, skulle Bodø backgammonklubb få en bymester fra egne rekker. Etter at utenbys spillere har vunnet de to gangene bymesterskapet har vært arrangert, var det vel mange som trodde at en av de fem tilreisende spillerne ville stikke av med seieren også i år. Men Espen "askeladd" ville det annerledes.


En lang og begivenhetsrik turneringshelg startet allerede fredag, da 16 spillere stilte til oppvarmingen på Windjammer. Det ble bestemt at det skulle spilles lagturnering med 8 to-mannslag. Det ble spilt gruppespill i to grupper, med påfølgende semifinaler og finale. Ingen hadde tenkt på hvordan en skulle håndtere uavgjort (1-1) i semifinaler/finaler, men "omkamper" til 3 og deretter ett poengs matcher løste det. Artig var det nå, og stemningen var fin hele kvelden gjennom.
Etter harde dyster i gruppespillet mellom "Moroklumpan", "Krølltang Team", "Pervo", "Karl & Co" (med Terje som Co.), "Hæst***an", "The King and I" (Arne kristian og Ole krangler fortsatt om hvem som er hvem), "Killer Bees" og de noe sent ankomne "Late arrivals" (også kjent som "Lost luggage") ble det klart at semifinalene skulle stå mellom de 4 sistnevnte. I den ene semifinalen, måtte "Hæst***an" (sensur bare pga at dette leses også av søringer, her oppe er dette en hedersbetegnelse), anført av Eirik Milch Pederen, strekke våpen mot "Late arrivals", mens "The King and I" slo ut "Killer Bees" (som hadde mistet sin dødelige kraft). Etter et par "ekstraomganger" ble det til slutt Kongen og han andre som stakk av med seieren i denne noe uhøytidelige seansen.

Lørdag var det klart for selve bymesterskapet. I leide lokaler stilte tilsammen 17 deltagere til start. Dette var hyggelig, for det betydde at hele 4 spillere ville få mesterpoeng, og de som ligger og vaker litt under topp 16 hadde en gylden mulighet for noen sårt tiltrengte poeng.
Turneringen ble spilt som Monrad, med 5 runder og 7 poengs matcher. Da siste runde var ferdigspilt var to av favorittene, Eirik Milch Pedersen og Asbjørn Arntzen klar for semifinaler. De skulle ut mot Bodøspillerne Espen Sandal og Ingrid M Nilsen. Så det var enda håp om "lokal" seier for første gang i bymesterkapets historie, selv om mange vel regnet med at Asbjørn eller Eirik ville dra sørover med pokalen.
Semifinalene ble spilt til 9 poeng, Eirik mot Espen og Asbjørn mot Ingrid. Espen Sandal er en rimelig fersk spiller som ligger et godt stykke nede på ratinglista, og overraskelsen var stor da han tok seg til finalen på bekostning av Eirik. Den andre semifinalen ble en kjapp affære, to doble gammons og seier 9-1 til Asbjørn, som nå var klar for sin andre bymesterskapsfinale på rad.
Finalen ble en publikumsvennlig affære (trolig også publikumsrekord på en backgammonkamp i Bodø), avgjort på DMP, og hvor Espen askeladd til slutt stakk av med seieren. Damene flokket seg rundt den glade vinneren, som feiret med å styrte nok et glass whisky (bra for han at kampen ikke varte til lengre enn 15 poeng...). Men prinsessa og halve kongeriket fulgte dessverre ikke med denne gangen, men han leter nok videre. Arrangementet ble til slutt avlsuttet med en liten bytur, og litt nattlig chouettespilling til langt utpå morrakvisten.

...og alle var enige om at det hadde vært en fin turnering!



nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND