logo
Hovedmeny


Asbjørn vant Bodø Bymesterskap 2002
Av Arne Kristian Nordhei, 4. Desember 2002  
Lørdag 9.november ble det fjerde Bodø Bymesterskap arrangert. For tredje år på rad nådde Asbjørn Arntzen finalen, og denne gangen klarte han å vinne. Dermed vant han også sin første bymesterskap-tittel noen sinne, og alle hjerter gledet seg. For å finne ut hvem som vant det første (uoffisielle) VM i Bløffgammon, og hvem som vant nachspielet må du lese hele artikkelen.


Reutgivelse av gammel nyhet.

Etter en morsom fredag med oppvarming og lagturnering braket Bymesterskapet løs klokken 1400 lørdag. Det var 20 forventningsfulle spillere som møtte opp, 8 av spillerne var utenbys spillere, 5 fra Oslo, 2 fra Helgeland og en fra Tromsø. Dette er svært artig for Bodømiljøet, som har mange spillere som aldri har spilt utenfor byens grenser. Spesielt gledelig er det at Asbjørn Arntzen og Eirik Milch Pedersen også i år fant det bryet verdet å komme til Bodø. De har spilt i hvert eneste bymesterskap siden Bodø Backgammonklubb ble etablert, og skal ha sin del av æren for at klubben er så aktiv som den faktisk er. Karl Frogner møtte opp for andre året på rad, noe vi også synes er skikkelig artig. Nye av året var Martha Gjelseth, Svein Dybvik, Frode Bull Jæger og Trude Langås.

Turneringen ble spilt som Monrad-turnering, 5 runder med kamper til 7, hvor de 4 beste går til semifinaler. Dette er det faste turneringsoppsettet for større turneringer arrangert av BBgK, først og fremst for å sikre at alle spilleren får spilt et minimum av kamper. Målet er ikke bare å vinne, men også å få spilt mest mulig. Dette blir ivaretatt av Monrad-systemet. Og selv om man taper første kampen har man likevel sjansen til å nå en semifinale.

Også denne gangen ble det hard kamp om semifinaleplassene. Asbjørn gikk nok en gang ubeseiret gjennom innledningen, mens Martha og John hadde fire seire hver etter spennende kamper mot hhv. Rune og Henning i siste og femte runde. Hele 7 spillere hadde 3 seire hver. Klart best av disse på innbyrdes oppgjør var Rune med +3, og fikk den fjerde semifinaleplassen, på bekostning av forhåndsfavoritter som Eirik, Frode, Trond, Terje og Arne Kristian. Dette er nok den beste prestasjonen Rune noen sinne har hatt, og en fin fjær i hatten for en av klubbens mest aktive spillere som har vært med siden klubben ble etablert. Dessverre ble semifinalemotstanden for hard, og han tapte ganske klart for Asbjørn. Martha fortsatte råkjøret, og vant sin semifinale mot John. Dermed var det klart for finale mellom Asbjørn og Martha, en finale med dimensjoner utover selv spillet. Det at Asbjørn vant kampen kan ikke ha gjort ubotelig skade på forholdet mellom dem. Selv om Martha nok var veldig skuffet, så fant vi da vi ryddet lokalet dagen etter et ark påtegnet mange hjerter med A+M inni. Bodø Backgammonklubb gratulerer Asbjørn med seier i Bymesterskapet, veldig artig at det var nettopp du som vant.

Samtidig som semifinalene startet, så ble også det første (uoffisielle) verdensmesterskapet i Bløffgammon arrangert. Reglene for spillet er offentliggjort på diskusjonsforumet på nbgf.no, og er utarbeidet av Svein Dybvik. Det er ikke å legge skjul på at dette ble en høydare denne kvelden. Det tar litt lengre tid å spille bløffgammon enn vanlig backgammon, derfor ble mesterskapet arrangert med ett-poengskamper. Nye dimensjoner av spillet ble oppdaget i løpet av helga, og vi tror sammen med Svein at dette er et konsept vi kan arbeide videre med. Undertegnede har spilt mye bløffgammon forut for mesterskapet, blant annet for å gjøre BBgKs medlemmer kjent med spillet. Det tar litt tid å bli kjent med spillet, og man må følge en litt annen strategi enn i vanlig backgammon. 13 spillere meldte seg på mesterskapet, og til finalen møttes Karl og, ja, nettopp Svein. Det gikk rykter om at Karl hadde nådd finalen uten å bløffe, men vi vet alle at Karl er en slu mann, og han hadde slått ut både Terje og Eirik i de innledende rundene. Likevel ble motstanden for hard i finalen, og Svein vant. Onde tunger mente at det var litt muffens at Svein hadde blitt (uoffisiell) verdensmester i et spill han hadde funnet opp selv, men seieren var fortjent. Det tar tid å bli god i bløffgammon, og man må bløffe godt mot en god bløffer for å vinne bløffgammon. Gratulerer Svein! Premien var diplom, tegneserie med dristig dobling av Rune Borvik (dessverre ikke signert) og Pondus Årskalender (for å merke av neste års Bodø Bymesterskap).

Klokka var 0130 da alle kampene var ferdig, og derfra gikk turen (for de fleste) til den tradisjonelle etterpåfesten hos Trond. I år utartet det seg til et skikkelig godt gammeldags nachspiel med break dance (ja, det stemmer!), mulitklining, kanin-lobbing, gin and tonic vs vodka/battery stafett og Iggy Pop – line dance. Det var også noen som tok seg tid til å diskutere backgammon-litteratur, som seg hør og bør. De fleste gikk hjem ca klokken 0600 søndag morgen, og det var nok Tronds naboer fornøyde med. Alle var enige om at Trond og Eirik hadde vunnet nackspielet.

De fleste var trøtt da. Trond og Svein satte seg likevel ned for å spille mer backgammon, men med litt nye regler: man hadde bare lov å flytte det nest beste flyttet. Spillet ble avsluttet da Svein sovnet av midt mellom et kast og et flytt. Det hadde vært en lang dag for verdensmesteren. Dagen etter ble det frokost i solnedgang og kino på kvelden. Det hadde nok ikke blitt nok søvn på stakkars Svein, for midt i filmen måtte vi dunke litt i Svein fordi rekka bak klaget litt på snorkingen.

Mandag 11.november var det ny mesterturnering (15 deltakere). Her slo Svein Dybvik Arne Kristian Nordhei...


nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND