logo
Hovedmeny


Referat og bilder fra Bodø Bymesterskap 2003
Av Arne Kristian Nordhei, 12. November 2003  
Andre helga i november ble det femte bymesterskap i backgammon arrangert i Bodø. Deltakelsen var rekordstor, med besøk fra Oslo, Stavanger og Luleå.


Lagturneringen


Fredag startet turneringhelga med lagturnering. Lagene ble trukket med tre seedinggrupper. For at alle skulle få spille og for at det egentlig ikke var så viktig hvem som vant ble det besluttet at to av lagene skulle bestå av kun to spillere. Dette var selvsagt urettferdig for de som havnet på disse lagene, men det gikk bra. Et av disse lagene kom seg faktisk til semifinalen i turneringen, som ble spilt som double elimination. Lagnavnene var svært oppfinnsomme, som: Rosenglimt, Kaunit (pluss litt til på finsk, men det har gått i glemmeboken), Hvilepuls, Violent Femmes, Kattungen og mestrene, To fat to fly og Spicegirls og Haikuken. Til slutt var det Hvilepuls (Eirik, Rune H og Lena) som vant over Spice Girls og Haikuken (Svein, Katrine og Cecilie).

Bodø Bymesterskap 2003


Lørdag møtte 24 spillere for å spille bymesterskap i Bodø. Vi var svært stolte over feltet som stilte til start. Fra Luleå hadde Hannu kjørt (55 mil), fra Stavanger kom Rune og Øystein, og fra Oslo kom Katrine, Martha, Svein, Asbjørn, Eirik og Karl. 15 Bodø-spillere møtte, og mange av våre nye spillere hadde gledet seg i ukevis. Den eneste som manglet var Kongen i Nord, og savnet var stort. Men neste år stiller han sterkere, og årets turnering levde likevel opp til forventningene. Det er en god del arbeid som skal gjøres i forkant av et mesterskap, uansett størrelse, men når man ser en så glad og fornøyd gjeng så vet man at det er verdt det. Og Bodø Backgammonklubb setter umåtelig stor pris på at det kom så mange reisende til Bodø denne helga for å spille mot og med oss. Svært spesielt er det at Eirik og Asbjørn har spilt hvert eneste bymesterskap her i Bodø. Og de som kommer ser ut til å komme tilbake hvert år.

Monrad-turnering


Turneringen ble spilt som 5 runders Monrad med kamper til 7 poeng. De fire beste gikk til semifinaler. Dette er en turneringsform som er svært populær her fordi det blir så mye spilling av det. Selv om noen taper sine første to-tre kamper fortsetter de likevel. Det ble en svært spennende turnering og ingenting var klart før siste runde var spilt. Det eneste som var klart var at man måtte ha 4 seiere for å komme seg til semifinalene. I siste runde ble flere av kampene for rene kvartfinaler å regne.

Noen bilder fra turneringen:


Hannu og Ingrid Margrethe spiller 3 runde, en kamp som Hannu tilslutt vinner 7-4.





Kristian som er i ferd med å vinne over Astrit. I etterkant av turneringen uttalte Kristian at han var veldig godt fornøyd med turneringen sett under ett, for han hadde i tillegg til å slå Astrit også vunnet over hun med de store skoene.






Anna, vår ferskeste spiller, ble med på nachspielet etterpå og er nå en ekte BBgK-spiller






Øyvind, vår nest ferskeste spiller, tapte noen kamper og kjøpte seg Modern Backgammon







Astrit sliter litt mot Svein







Da det ble klart at han ikke kalte å kvalifisere seg til semifinalen kunne Rune ikke få tylt i seg nok øl



Auksjon og semifinaler


Da det var klart at Asbjørn skulle møte Lena og Svein møte Eirik i semifinalene ble det avholdt auksjon. Tradisjonen tro var det Trond som var auksjonarius, og serverte også i år små morsomheter mens folk veddet på sine favoritter.


Trond får stemningen i taket, mens Arne Kristian hjelper litt til med plakaten.

Den første semifinalen, den mellom Asbjørn og Lena, ble en svært jevn affære. Etter å ha åpnet best, ble Asbjørn etter hvert hentet inn av Lena. Mot slutten av kampen ledet Lena 9-8 (til elleve) og hadde et godt overtak til å vinne kampen. Asbjørn viste likevel styrke og vant knepent over Bodøs håp i turneringen. Likevel var Lena strålende fornøyd over sin egen prestasjon, og skinte som en sol da Asbjørn skrøt over spillet hennes.



Tidlig i kampen mellom Asbjørn og Lena.


I den andre semifinalen var det ikke like spennende. Svein hadde en fantastisk flyt og høvlet over Eirik, 11-0. Det virket som om ingenting kunne stoppe Svein.



Svein konser mens Eirik flytter brikker.



Det andre verdensmesterskap i Bløffgammon



Da semifinalene startet ble det andre (uoffisielle) verdensmesterskap i Bløffgammon arrangert. Dette er Sveins oppfinnelse, og han vant også det første mesterskapet i fjor. I år var han derimot ikke kvalifisert i og med at han måtte spille semifinale i bymesterskapet. Reglene er for det meste likt med vanlig backgammon, men kastet skal skjules for motstander. Du har lov å kikke på terningene en gang. Du kan da velge å bruke det du har eller bløffe deg til et bedre kast. Motstanderen kan velge å tro deg, og lar deg flytte, eller han tror du bløffer, og velger å syne deg. Dersom han tar deg i en bløff får han velge kastet ditt, og velger noe skikkelig guffent. Hvis det likevel viser seg at det du sa er det samme som terningene viser under kasteboksen, ja da får du velge selv hvilket flytt du ønsker å flytte. Det kan kanskje virke litt banalt, men ikke bare er det veldig morsomt, det er relativt lærerikt også.



En spiller har nettopp kastet dobbel to. Skal han bruke dette eller ikke?




Ronny oppdager at han har kastet 4-1, og må nok tenke seg om om det ikke finnes noe bedre han kan bløffe seg til.

16 spillere meldte seg på bløffmesterskapet, som endte med at Arne Kristian slo John i finalen. Han er dermed den andre verdensmesteren i Bløffgammon gjennom tidene og skriver seg med dette inn i historiebøkene.



Finalen og seierssermoni


Årets finale ble ingen spennende affære. Svein Dybvik skulle møte fjorårets Bodømester, Gudfaren Arntzen. Sistnevnte var kanskje litt sliten etter en hard semifinale mot Lena, men ingenting utenom litt tur og enorm flytt kan forklare sluttstillingen som vises på bildet under.



To glade finalister, men Svein var nok gladest…-ikke mange 3-2 kast i denne finalen nei.

Og etterpå var det seierssermoni. Først fikk Svein Glimt-skjerfet rundet seg (det viktigste først), og deretter fikk han overrekt premiene av Arne Kristian og Trond.

Svein gikk deretter berserk i seiersrusen og sprutet om seg med champagne, og skulle kose og klemme på alle de andre. Flere synes det var litt ekkelt i og med at Svein var ganske så forkjølet. Men hva gjør vel det når man er Mester af Bodø by 2003? I sin ekstatiske takketale sa Svein noe slikt som »This is the best thing ever. It’s crazy, I’m the best in the world. This is the best thing that has ever happened to me», og i tumultene som fulgte forsvant både backgammonjakken og backgammonhanskene hans. Heldigvis var det ingen som så sitt snitt til å stikke av med backgammonhjelmen til Svein. Litt betuttet ble han riktig nok, men klarte likevel å gjennomføre seierssermonien for Bløffgammonmesterskapet. Som oppfinner har han æren å overrekke premiene. Dermed måtte han og Arne Kristian bytte plass da bildene skulle tas…


En forbløffet Arne Kristian ble ny verdensmester i Bløffgammon



Etterpåfesten, alle skandalene


Etter å ha kikket litt på den vakre måneformørkelsen gikk turen etterpåfest hos Trond. Her ble det disket opp med de fineste viner og den vakreste musikk. Alt var tilsynelatende den største idyll, men i bakgrunnen lå hele tiden tanken på konkurransen om å bli fullest og lurte. Bildet under er fra den ene fyllekvartfinalen, Trond ser ut til å ha et knapt overtak:


Ingrid og Trond, to glade og fornøyde backgammonspillere.


Ryktene hadde lenge gått om hvorvidt Tronds kanin ville delta på årets nachspiel etter at den fikk gjennomgå ganske kraftig i fjor (Presidenten skulle den gangen absolutt tuppe den bak). I år klarte ikke Gudfaren legge sine beskyttende vinger over lille kanin, og Presidenten så sitt snitt til å barbere hårballen.


»Kom ikke i ettertid og si at den ikke ba om det», sa Eirik…

Festen forsatte langt ut i morgentimene. For Hannu som ikke kjente så mange av oss, og som heller ikke kjente alle de lokale skikkene, må dette ha vært en ganske surrealistisk opplevelse. Likevel hygget han seg fælt, og Trond som den hyggelig verten han var, prøvde å være så inkluderende og sjarmerende som bare han kan være…


»Perrrrrrrkelle, du er flink at dansa, Trond!»

Det ble en lang fest for mange, de siste gikk hjem omtrent klokken 0900. Og vi skulle tidlig opp for Rosenborg skulle jo bankes i cupfinalen.

Den lange dagen etter


Ja, det ble en lang, lang søndag, som ble avsluttet med ny mesterturnering. De fleste var trøtte og slitne og hadde mest lyst til å sove, men spille måtte vi. 21 spillere møtte til turnering på Kafka. I oppsamlingen vant Hannu over Øyvind, mens finalen i hovedturneringen mellom Eirik og Rune skal spilles ved en senere anledning.

Det hadde vært en fantastisk helg mente alle, nesten som en drøm, men det var det ikke. Vi gleder oss allerede til neste år. Takk til alle som spilte, til alle som arrangerte, til alle som fløy og alle som løy (bløffet), og til alle som åpnet hjemmene sine for overnattingsgjester, dere utgjør til sammen virkelig en fantastisk flott gjeng med glade mennesker.


nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND