logo
Hovedmeny


Mesterturneringer og landslagsuttak i 2016
Av Hall Skaara, 21. Januar 2016 11:11
Sist endret 21. Januar 2016 23:47
 
Mye har vært sagt og skrevet om mesterturneringene og uttaket av landslaget i 2016. På landsrådsforumet har det foregått en forhåpentligvis siste avstemning i denne omgang relatert til dette temaet. Avstemningen ble avsluttet 20. januar.


Det har vært flere avstemninger på landsrådsforumet siden Sentralstyret lanserte sitt opprinnelige forslag om prøveordning for mesterturneringer og landslagsdrift på tampen av fjoråret. Sentralstyret sviktet i jobben med å forankre endringene skikkelig hos alle klubbene, og resultatet var, som alle sikkert har fått med seg, at Stavangers årsmøte besluttet at klubben ikke ville arrangere mesterturneringer i 2016.

Det er synd med splittelse i et såpass lite miljø som vårt, og i kulissene har Sentralstyret og styret i Stavanger hatt en god dialog om saken. Vi har i felleskap kommet frem til et forslag til løsning som styret i Stavanger føler at de kan anbefale medlemmene sine å støtte opp under. Dette forslaget ble lagt frem til avstemning på landsrådsforumet, og avstemningen ble avsluttet 20. januar. Resultatet ble at 8 klubber stemmer for, 1 stemme imot og fire klubber (Notodden, Trondheim, Tromsø og Bodø) stemte ikke. Det var Tønsbergsklubben som stemte imot forslaget. De gjorde dette da de mente at uttaksreglene for landslagspillere kanskje ikke fanger de mest kompetente spillerne. De påpekte imidlertid at de lojalt vil følge flertallet i avstemningen og vil gjennomføre sine tildelte mesterturneringer.

Gjennom avstemningen ble følgende bestemt:

Uttak av landslag

Landet deles inn i to soner for kvalifisering til landslaget. Sone 1 består av Drammen, Nesodden, Notodden, Oslo og Tønsberg. Sone 2 av Bergen, Bodø, Haugesund, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Plasser på landslaget tildeles 3 spillere fra hver sone, basert på oppnådde mesterpoeng. Den siste landslagsplassen tar Sentralstyret ut. (Kvalifisering til mestermøtet er ikke soneavhengig, men fungerer som i dag.)

Antall mesterturneringer pr klubb

Her videreføres tilleggsforslaget som allerede har fått 7 ja-stemmer i Landsrådet: Klubber mister to mesterturneringer for hver klubb som ligger innenfor 90 minutters normal reisevei fra sin egen, begrenset oppad til fire turneringer. Basert på dette vil Oslo, Nesodden og Drammen ende opp med å kunne arrangere maksimalt 12 mesterturneringer hver, mens Tønsberg og Notodden maksimalt kan arrangere 14. Resten av klubbene får arrangere 16 mesterturneringer.

Idrettspolitikk er ikke alltid enkelt. Sentralstyret takker Landsrådet for tålmodigheten med disse tilleggsforslagene og er glad for at diskusjonen rundt mesterturneringer og landslagsuttak er avsluttet i denne omgang. Så kan vi høste erfaring med konseptet i 2016 og eventuelt gjøre endringer neste år.

Artikkelen med reglene for mesterturneringene er nå oppdatert til å reflektere de nye reglene.


nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND