logo
Hovedmeny


Osloserien - Hustlerne sikler etter revansj
Av Fred Westerby, 16. Februar 2016 16:43
Sist endret 17. Februar 2016 00:28
 
Hannas Hustlers slet i forrige sesong. Det var bare så vidt de unngikk sisteplassen. Men i seriestarten lørdag (13.2.2016) satte de inn matchball etter matchball og leder serien alene. Toppscorerlista domineres av to kvinner som tross sin unge alder, er veteraner.


Hannas Hustlers
I forrige sesong fikk ikke Hannas Hustlers til noen ting. Men i seriestarten lørdag (13.2.2016) viste de igjen klør, anført av Hanna "Green Witch" Thorsen. Hustlerne leder serien alene allerede etter to runder.

Startkampen kunne neppe ha vært vanskeligere. Torshovs nydannede bg-selskab har to norgesmestere på laget og meget gode spillere ellers. Men mot Hustlerne var det bare Kathrine Langjord som klarte brasene da hun slo Jostein Flood 13-4. Men så hadde hun god hjelp av Oscar. I de andre kampene vant Hanna Thorsen knepent over Håvard Hafskjold (13-11), mens Hans Liby slo Håkan Åkerstrand 13-4.

Kveldens andre kamp opplevde nok Hustlerne som "a walk in the park" da de møtte nykommerne Valkyriene. Hanna Thorsen slo Arve Heggem 13-6, mens Jostein Flood ledet hele 10-0 innen Mikkel Alm kom på papiret. Det endte 13-2. Arne Vestrheim kom foran 6-0 mot Monica Unosen. I resten av kampen fikk de 7 poeng hver. Men det hjalp ikke Monica stort som dermed tapte 7-13. Lagkampen endte 3-0 til Hannas Hustlers og klar serieledelse.

En kamp var nok
Både Paragrafrytterne og Ringnes med påfyll hadde spillefri i en av rundene i serieåpningen. Men én kamp var nok til å innta en delt 2. plass på tabellen.

Paragrafrytterne møtte The Underdogs i første runde. Familien Welle vant begge sine kamper. Men siden de spiller på hvert sitt lag, ble ikke lagkampen avgjort med det. Første kamp som ble avgjort gikk mellom rytter Zoran Krogstad og Gaute Andersen som er ny på The Underdogs. Skriftlige kilder har jeg ikke kommet over, men Zoran vant. Trolig falt avgjørelsen i et parti/en stilling som Gaute var ivrig etter å få analysert. XG på Gautes mobil var ikke samarbeidsvillig og holdt på sine hemmeligheter. Men mange storspillere ble trukket inn i diskusjonen om stillingen utover kvelden. Kanskje dukker den opp i et forum nær deg. Hvem vet?

Grethe Welles seierskamp (for The Underdogs) var mot Roy Eikseth. Roy tok ledelsen 1-0, men så var Grethe i føringen fram til 4-4. Roy tok igjen ledelsen og satt på den gyldne gren i fem-seks partier før det ble 9-9. Etter det 13. partiet ledet Roy 10-9, før det ble 10-10. Så kom Grethe foran med 11-10. Det ble også 11-11. Der stoppet de skriftlige kildene da Grethe leverte lappen. Jeg leverte lappen tilbake med spørsmål om hvem som vant. Med et skjevt (og søtt) smil førte hun opp 13-11 til seg selv. 1-1 i lagkampen.

Rytteren Stein Welle møtte "husverten" Ronny Sandvik. Stein fikk best start med 1-0, 2-0 og 4-0. Men kampen ble jevn. Underveis stod det både 4-4, 6-6, 8-8 og 10-10. Lappen jeg har fått tak i slutter på 11-10 til Stein. Jeg antar at han vant 13-10 og dermed rodde i land 2-1 til Paragrafrytterne over The Underdogs.

Ringnes med påfyll møtte Fred &the Flintstones i sin kamp. Hvis man ser litt stort på det, kan man kalle det et "toppoppgjør". Her møttes nemlig begge seriemesterne fra 2015. Men jeg følte det ikke helt sånn. Vi (Flintstones) hadde allerede fått oss en tupp i baken i første runde av nykommerne Valkyriene. Mer om den elendigheten kommer senere. Men på slutten av første runde ble jeg klar over at det hadde oppstått en misforståelse med en av mine spillere. Mye energi gikk med til å kontakte mulige reserver. Ingen kunne. Men så oppdaget jeg at Paragrafryttersønn August likevel ikke skulle reise hjem sammen med pappa Stein Welle. Jeg spurte først foreldrene om han fikk lov til å spille. Det fikk han og August stilte villig opp.

Jeg (Fred Westerby) møtte Christopher Hedberg og Gulli Marholm møtte Karl Frogner. August Welle skulle egentlig møte Magnar Naustdalslid, men han var litt forsinket. Den myndige kapteinen på Ringnes, Marianne Husum, besluttet derfor at hun skulle spille mot August.

Hva som egentlig skjedde i kampen mellom Gulli Marholm og Karl Frogner vet jeg ikke, bortsett fra at de ble først ferdig og at Karl vant.

August vant det første partiet mot Marianne. Men Marianne får inn en doblet gammon og vinner også neste poeng. 1-0, 1-4 og 1-5. Så reduserer August et par ganger før Marianne plukker et poeng. 3-6. Herfra butter det skikkelig imot for August. Elendigheten stopper ikke før det står 3-11. Det er muligvis i løpet av den perioden at mamma Grethe synes hun må komme med litt trøst/oppmuntring og sier omtrent noe slikt; Det er ikke så rart at det er vanskelig å spille mot henne (Marianne), for hun har spilt backgammon i 40 år! Marianne mumler "40 år" med masse spørsmålstegn etter. Grethe er en klok kvinne og skjønner når det er på tide å ro. Hun modererer seg raskt til "ja, ja, 20 år i hvert fall". Trøsten kan ha motivert August. Han reduserer til 5-11, 6-11 og 7-11. Men så vinner Marianne de nødvendige to poengene og det ender med tap 7-13 for August. Takk for innsatsen, August! Godt kjempet.

Dermed har Ringnes med påfyll vunnet lagkampen. Men min kamp mot Christopher Hedberg startet lenge før det. Chris merket ikke at jeg lurte de fleste drittkastene jeg hadde fått i første kampen ned i begeret hans. For å gjøre det litt tilforlatelig lot jeg ham vinne det første partiet og et og annet poeng utover i kampen. Således stod det 3-1 til meg da han fikk 3-2. Og han reduserte til 6-3, 9-4 og 9-6. Da synes jeg det var tid for å avslutte det hele med en doblet gammon og 13-6. Det er ingen ting å si på at Chris himlet litt med øynene underveis. For ut av mitt beger trillet mange gudekast i helt rette øyeblikk. Men det ble altså bare et trøstepoeng ut av det. 2-1 til Ringnes med påfyll over Fred &the Flintstones. Det holdt overraskende til delt 2. plass på serietabellen for Ringnes sammen med Paragrafrytterne.

The Underdogs reiste seg mesterlig
De hadde fått seg en smell i første runde da de tapte for Paragrafrytterne. Oppgaven i andre runde var ikke lettere. De skulle møte Torshovs nydannede bg-selskab med to norgesmestere på laget. Men The Underdogs har vært ute en vinterdag før. Nykommeren på Underdogs, Gaute Andersen møtte Sondre Rike og fikk det tøft denne gangen også. Gaute var i ledelsen med 2-1 etter andre parti. Men så overtok Sondre styringen. Han plukket systematisk to og to poeng fram til 2-9. Men Gaute yppet seg med ett poeng (3-9) før han fikk inn en doblet gammon. 7-9 og full kamp igjen. Så dropper de annen hver gang. 7-10, 8-10 og 8-11. Om Sondres to siste poeng er en udoblet gammon eller kube og vinst, vet jeg ikke. Men det blir 8-13 og seier til Sondre.

En annen nykommer, Håvard Hafskjold på Torshovs er i sving mot Underdoggen Thom Espen Brevig. Jeg har ikke kommet over skriftlige (eller muntlige) kilder om kamputviklingen. Så referatet får bli det korte og fyndige; Thom Espen vant!

I den tredje kampen møttes to veteraner, Grethe Welle på Underdogs og Tore Eklund Fredriksen på Torshovs. Kuben har tydeligvis vært flittig i bruk og i tide. Jeg kan ikke se en eneste singeldropp på scoringsskjemaet. Tore vinner de første to poengene. Deretter doblet gammon til Grethe. Tore vinner to og det står 4-4. Så blir det 6-4 og 8-4 til Grethe. Tore reduserer til 8-6. Grethe rykker igjen fra til 10-6. Hva som skjer i siste parti vet jeg ikke. Det står 13-10 til Grethe. I prinsippet kan det være udoblet backgammon, men mer sannsynlig en doblet gammon. Grethes seier er hennes femtiende seier i Osloserien! Og hun var meget fornøyd med at den kom mot en trippel norgesmester.

Dermed har The Underdogs revansjert seg fra første runde og inntar 4. plass på serietabellen. Mens Torshovs nydannede bg-selskab har gått på to tap i serieåpningen.

Pangåpning for Valkyriene
Et nytt lag har entret scenen i Osloserien. Det består av to veteraner, Arve Heggem og Jan Ivar Nilsen, en erfaren spiller som har vært med noen år, Mikkel Alm og ferskingen Monica Unosen som har spilt i omtrent halvannet år. En flott blanding. I debutkampen skulle de opp mot regjerende seriemestere. Valkyriene stilte med Arve, Mikkel og Monica. Fred &the Flintstones stilte med Hall Skåra, André Rognes og Fred Westerby.Trekningen ga Arve mot Fred, Mikkel mot Hall og Monica mot André.

I første parti ga undertegnede en kube som jeg trodde jeg kanskje var for sein med og at Arve ville droppe. Men Arve pleier å ta dypt, så også denne gangen. Det bar straka vegen mot gammon. Arve har anker på 4. Jeg får tatt ut fire før det drar seg litt til. Jeg har to på 6 og to på 5. Neste kast kan gi skudd. Men jeg får 61. Tar ut den femte og spiller 6/5. Jeg slapp unna å gi skudd så langt, men tre på 5 er ikke ideelt. Neste kast er 64. Tar av den sjette og må spille 5/1. Han trenger 1-er, men glemmer å be om "snake eyes". Likevel er jo 31 bra nok. Han har hull på 6 og 4 i boet, så det er ikke over. Men jeg danser og han får laget 6. Kommer hjem med alle, men uten å lage 4. Han tar av og tar av, mens jeg danser og danser. Til slutt har han tatt av fem, men fått en blott på 3 i tillegg til det åpne 4-feltet. De ti brikkene hans står slik fra 6 og innover: 2-2-0-1-2-3. Han rekuber til 4. Det er trolig et kast for seint. Jeg har 13 crossover og han 10. Vanligvis en megadropp. Men jeg funderer lenge på om blotten og det åpne feltet kan gi meg nok ekstrasjanser. Det er forsmedelig å gå fra en potensiell 4-0 til 0-2. Tar under stor tvil. Det er nok en stor blunder. Arve gir ingen skudd. Jeg danser litt til og taper med bravur. Dermed har det svingt fra 4-0 til 0-4, men jeg har jo skylda for to av poengene selv.

Jeg kuber tidlig i neste parti - etter å ha fått laget golden. Men historien gjentar seg. Når han rekuber er det umulig å ta. 6-0 til Arve. Neste kube fra meg går bedre, men han redder gammon med et nødskrik. 6-2. Arve fortsetter å kaste supersonisk. Skulle nesten tro at fyren hadde vært jagerflyver! Jeg får et trøstepoeng til 9-3. I det siste partiet er det kanskje jeg som har kubet. Men det triller bare ut drittkast. Han triller hjem gammon og det kommer litt overraskende på ham også. "Jeg hadde fantastiske terninger", sier han da jeg gir lanken. Vanskelig å være uenig. For ordens skyld, jeg har tidligere hatt minst like mye flaks mot Arve som han nå hadde mot meg.

Min kamp er nesten ferdig, og Halls kamp mot Mikkel godt igang før André kommer. Men når han først har kommet, plukker han poeng til den store gullmedalje. Han leder 9-0 før Monica får sagt kake. For meg ser det ut til at ett av partiene ender med udoblet backgammon. (Fra 5-0 til 8-0 direkte kan vel ikke være noe annet?) Så kommer Monica på papiret med 9-1, 9-2 og 9-3. André øker til 10-3 før Monica reduserer til 10-5. Derfra er André ustoppelig med 12-5 og 13-5. Det står 1-1 i lagkampen. Nå henger det på vår bymester, mestermøtevinner, norgesmester og nybakte europamester (for å nevne noe) Hall Skåra.

Hall kom best igang mot Mikkel Alm. Men Mikkel tar ledelsen på 4-3. Det veksler litt på, men Hall holder seg et hestehode foran fra 8-6 til 10-8. Da blir det 12-8 og Crawford. Utsiktene er lyse for Flintstones. Men Mikkel vinner Crawfordpartiet. Han kuber og vinner neste også. 12-11. Hall bruker fridroppen. 12-12. Nå er det ingen vei tilbake. Mikkels stilling ser død ut flere ganger underveis. Men den var bare skinndød, til Halls store frustrasjon. Jeg skal ikke gjenta hvilke gloser Hall kom med etter at Mikkel hadde vunnet. Men de er nok mer vanlig i en barnehage enn fra en prekestol. Debutanten Valkyriene hadde slått regjerende seriemester Fred &the Flintstones med 2-1.

I neste runde møtte Valkyriene storlaget Hannas Hustlers og fikk smake pisken med 0-3. Kampen er omtalt ovenfor. Selv om de rykket ned fra delt serieledelse til 5. plass på tabellen, kunne Valkyriene gå hjem med løftet hode. En fin debut!

Bunnplassene
Denne gangen har jeg valgt å omtale kampene i den rekkefølge som lagene har plassert seg på tabellen. Og nå har vi kommet fram til bunnlagene. Det ble en tung start på serien for regjerende seriemestere Fred &the Flintstones og for Torshovs nydannede bg-selskab. Lagene har fire norgesmestere i stallen med tilsammen syv norgesmesterskap. En av dem er også nybakt europamester. Men det hjalp ingen ting. Elendigheten er omtalt ovenfor, så den skal vi ikke dvele mer med.

Selv trøstet jeg mine spilllere med at det var framgang fra forrige sesong. Da ble alle våre tapskamper 0-3. Nå ble det "bare" 1-2. Hva slags peptalk Mariann stiller opp med, vet jeg ikke. Får håpe hun slipper å tørke snørr og tårer.

Skumle saker
Stein Welle jubilerte lørdag da han tok sin hundrede seier i lagserien. Det er ikke skummelt, men bare et hyggelig jubileum. Men når fruen Grethe Welle tar sin femtiende seier i lagserien samme dag, dog i runden etter, drar det seg til. "Scary, alt er skjebnebestemt", sa Sondre. Det blir ikke mindre scary når vi undersøker saken nærmere.

Hvis du ikke har dårlig hjerte og heller ikke er mørkeredd, kan du lese videre. Men det viser seg at begge (Wellene) tidligere har spilt på samme lag, med det lett uskyldige navnet Black & White. Men ikke la deg lure. I aller første sesong deltok også Hanna Thorsen med det megetsigende tilnavnet "Green Witch" på Black & White. Samtidig deltok også et lag ved navn Valka dengang. Aner du sammenhengen? Nå, 15 år seinere deltar et lag ved navn Valkyriene og det med samme hjemmebane som Valka i 2001! I samme sesong som ekteparet Welle tar sin serieseier nr 100 og 50 på samme dag. Tilfeldig? Neppe. Dette mysterium går tv-serien Mammon en høy gang. Jeg kommer til å fortsette min granskning.

Dobbelt kvinnelig på toppscorertabellen
Kun to spillere har 2/2, Hanna Thorsen og Grethe Welle. Ti spillere er ubeseiret med 1/1.

Neste runde 18.2.2016
Valkyriene - Torshovs nydannede bg-selskab
Fred &the Flintstones - The Underdogs
Ringnes med påfyll - Paragrafrytterne
Hannas Hustlers har spillefri.

Flere detaljer om Osloserien finner du her.

En liten bruksanvisning for hvordan du finner fram på Osloseriens sider finner du i dette referatet.




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND