Tilbake til Norpunkt oversikten">
logo
Hovedmeny


Norpunkt nr 4
Av Ole Friis Iversen, 9. Mars 2012 13:26
Sist endret 16. Mars 2012 09:47
 

I serien om gamle Norpunkt er vi her ved Norpunkt nr 4, utgitt januar 1994. Her er NM1993 viet full oppmerksomhet.

Tilbake til Norpunkt oversikten


Norgesmesterskapet 1993

Geir Høybakk - Ny Norgesmester!!!

Geir Høybakk ble den nye norgesmester i Backgammon i Oktober etter han slo ut den ukjente Helge Stjernvang på Savoy Hotell i oktober. I år som i fjor ble alle storfavorittene slått ut en etter en og Høybakk ble sittende igjen som sjefen. Ingrid Dahl dominerte igjen nybegynner klassen med seier i warm-up og hovedturneringen..

Det tredje åpne norgesmesterskapet i backgammon ble avholdt på Savoy Hotell i Oslo 15.-17. oktober. Ny deltagerrekord ble satt i år med 80 deltagere fordelt på begynnerklasse og mesterklasse. I tillegg til dette begynner NM å bli virkelig nasjonal, med deltakere i år fra Bergen Trondheim,Stavanger,Ålesund, og selvfølgelig hele østlandsområdet. Spillere fra Tromsøområdet,som visst nok er meget aktive,var desverre ikke representert i år. Vi håper at det er en selvfølge at dette ikke vil gjenta seg ved senere NM.

Begynnerklassen ble i år,som i fjor,dominert av Ingrid Dahl som hittil har vunnet 18 av 20 matcher i løpet av hennes deltagelse i NBgF. En utrolig prestasjon som vitner om viljestyrke, konkurranselyst,is i magen samt en del gode terninger. (Hennes naturlige forståelse for,og glede av backgammon,tar vi for gitt!!) Hun seilte gjennom oppvarmingsturneringen til førsteplass mot en tapper Inger Hansen , som ble nummer to. I hovedturneringen var Ingrid ikke mindre nådeløs i sin jakt på første-plassen. Hun eliminerte Helge Skogstad i semifinalen, for så å treffe Svante Nordstrøm som kjempet en hard kamp mot den nye stjernen. Nordstrøm var helt ny i turneringssammenheng, og kriget seg opp til finalen i sin første turnering. Han slo ut Iggy Yuera i semifinalen som så måtte se seg slått ut av Skogstad i bronsefinalen. Forbundet venter å se mer av både Skogstad og Nordtrøm i fremtidige turneringer. Ingrid Dahl ble gratulert med et nytt backgammon brett, en backgammon bok(som hun har satt seg til å lese korrektur på!!) pluss pengepremien. Norges Backgammon Forbund gratulerer henne så mye, og håper på å se henne i flere turneringer fremover. Consolation turneringen for begynnere ble vunnet av Jørn Knustad over Jan Ivar Nilsen i en match til 13 poeng. Bronsefinalen ble dratt i land av Jørn Lindberg mot Geir Arne Nilsen. Det var gledelig å se så mange nye og ivrige ansikter i begynnerklassen i år. Forbundet ser frem til deres deltagelse i senere turneringer!!!

Mesterrekken var like populær i år med nesten 40 deltagere til tross for økningen i deltageravgiften. I år ble mesterrekken dominert av Andre Rognes og Geir Høybakk. Rognes seilte gjennom oppvarmingsturneringen uten særlig problemer,og vant. Som han selv sa det; "Jeg bare vinner og vinner,jeg!!!" Han ble desverre fort slått ut av hovedturneringen men viste seg sterk igjen I consolation hvor han først slo ut Dag Ekmark i semifinalen,og deretter tidligere Norgesmester Henning Roschberg i finalen. Vi gratulerer Rognes med en utrolig turneringsprestasjon og 2500 kroner!!!

Hovedturneringen for mesterklassen var like overraskende i år som i fjor. De største favorittene måtte se seg slått ut en etter en av enten nye ansikter eller hverandre. Etter 2. runde ble det Henning Roschberg mot Kjetil Hansen, og Fredrik Dahl (broren til Ingrid Dahl) mot Victor Petersen . Det er ikke alltid like morsomt når fire favoritter møtes så tidlig,men mange av de øvrige spillerne satte stor pris på denne trekningen. Kjetil Hansen var den som kom ut av denne krigen, med semifinalen mot den ukjente kometen Helge Stjernvang . Stjernvang var hittil helt ukjent i turneringssammenheng, og debuterte like greit med å slå ut erfarne spillere som Arve Heggem og Espen Anfinsen. Men de fleste var sikre på at den nye spilleren ikke skulle få det så lett mot Gudfaren Hansen, men den gang ei!!! Stjernvang gjorde det som skulle gjøres, uten respekt for den erfaringsrike mesteren, og dunket Hansen like godt ut av hele skiten og satt seg i stolen for finalen. På den andre siden av brettet satt Geir Høybakk fra Oslo. Høybakk slo Jørn Watne ut av semifinalen i en nokså grei match til 21 poeng. Til tross for total mangel på søvn (Høybakk sov kun 1 1/2 time natt til søndag) greide han å feie bort en opplagt Watne som hittil hadde hatt vind i seilene som aldri før. Høybakk var derfor i en fysisk og psykisk gråsone da han satte seg ned for å kjempe mot den ukjente Stjernvang. Men Stjernvang måtte desverre oppleve for første gang hvordan det er å tape en turneringsmatch. Matchen gikk til 23 poeng og erfaringen til Høybakk viste seg å være en fordel. Han vant tittelen som Norgesmester for 1993- 94, samt en førstepremie på 5.000 kroner. Men vi må si det var en utrolig prestasjon for Helge Stjernvang, selv om han måtte nøye seg med 2. plassen i år. Kjetil Hansen tok sin hevn på uskyldige Jørn Watne i bronsefinalen,der han dro til med den vante flaksen for å sikre seg tredje plass og de tilhørende 1.700 kroner.

Auksjonen var i år en definitiv suksess med både ny publikumsrekord og kronerekord. Potten ble til slutt på 5.800 kroner, som var over dobbelt så mye som i fjor. Her var Victor Petersen smart nok til å kjøpe både Jørn Watne og Geir Høybakk,slik at etter kvartfinalen var han sikret en finale- spiller i sin lomme. Espen Anfinsen hadde tydelig satt seg som mål å lage ny kjøps-rekord da han glad og fornøyd bød rekordstore 900 kroner for Kjetil Hansen. Hans lettere sjokkerte ansiktsuttrykk da det var klart at ingen bød over han, var ingenting imot uttrykket hans da det var klart at Hansen var slått ut av turneringen av Stjernvang. Lykke til neste gang Espen. Auksjonen var så populær at den nok vil bli å finne i andre store turneringer også; det blir nok flere muligheter for store kupp i fremtiden.

Ellers var turneringen en stor suksess i år som i fjor. Vi gleder oss over at vi vil trenge større,og mindre røykfulle,lokaler til neste år,siden deltagerantallet bare øker og øker. Den eneste vonde smaken i munnen i år kom desverre fra kaffen, som ble bestilt og bestilt og bestilt og bestilt. Søndagen gikk det opp for turnerings-ledelsen at den måtte betales for(meget smart tenkt av turneringsledelsen!) og regningen hadde da hopet seg opp til 3.000 kroner. Etter kronerulling og totaltapping av forbundets egenkapital,greide en meget forvirret turneringsledelse å gjøre opp for seg og sine medlemmer for den deilige kaffen på Savoy Hotell.(det går rykter om at turneringsleder Chris Snellingen har gått over til te!) Men bortsett fra denne lettere meningsløse tabben ser vi med stor glede tilbake på NM '93 og ser frem til å se alle sammen på flere turneringer fremover.

God Jul, Godt Nyttår og Gode Terninger!!!
hilsen,
NM '93
Et møte med norgesmesteren

Norpunkt møtte den nye norgesmester Geir Høybakk for å diskutere hans nye tittel, backgammon og livet ellers. Vi bringer her en del av intervjuet.

Norpunkt: Når begynte du å spille backgammon?

Høybakk: Jeg lærte av Henning Roschberg (NM 92-93) ca. våren '89 og spilte en del på Brødrene Berg med han og Dag Ekmark. Først etter et par tre år følte jeg at jeg behersket kuben noe særlig, men følelsen for spille kom ganske fort.

Norpunkt: Hva synes du om NM '93? Ventet du å vinne turneringen?

Høybakk: Turneringen som helhet synes jeg var veldig bra, spesielt auksjonen var underholdende,selv om jeg synes at jeg selv ble kjøpt litt for billig!!! Jeg gikk inn i turneringen med klare intensjoner om å vinne,ellers er det ikke noe vits, men det var først etter trekningen at jeg så at jeg hadde en reell sjanse til å vinne. Mye hard motstand overalt vet du, men mange av de beste spillerne slo hverandre ut, så det lysnet etter tredje runde da de fleste farlige spillere var ute i consolation.

Norpunkt: Hvilke matcher var de hardeste for deg under NM?

Høybakk: Min første match mot Frode Korslund var faktisk den tøffeste;en lang og meget jevn match. Psyken var nok den verste mot Roar Nakken fra Ålesund i tredje runde. Etter det var det ganske grei skuring. Jørn Watne slo jeg lettest på gode terninger gjennom hele matchen, fyren hadde desverre ikke sjans mot meg den dagen! Finalen gikk greit mot Stjernvang. Jeg tror presse ble litt for stort til slutt og selv hadde jeg ingen nerver på det tidspunktet da jeg var jævla trøtt og sliten etter natten før. Det var i alle fall en grei match for meg som fløt meget bra hele veien.

Norpunkt: Hvem synes du er de farligste spillerne i Oslo området?

Høybakk: Jeg kjenner jo selvfølgelig ikke alle sammen, men av de jeg kjenner må det nok være Henning Roschberg, Kjetil Hansen, Fredrik Dahl og Dag Ekmark som er noe av de beste jeg har sett. Dahl og Hansen er jo begge veldig sterke på det teoretiske planet mens Roschberg og Ekmark er sterkere på det psykiske. Men nivået generelt i Oslo området har jo blitt veldig bra de senere årene.

Norpunkt: Hva foretrekker du av pengespill og matchspill? Hva er du selv sterkest i?

Høybakk: Alt til sin tid, men jeg foretrekker nok matchspill da det blir mer variert i lengden; man får spilt mot flere forskjellige spillestiler. Men et godt motsykke til det er jo selvfølgelig en aldri så liten chouette med mange forskjellige (spille)typer! Men jeg er nok selv best i matchspill selv om jeg greier meg bra i de fleste chouetter eller privatoppgjør.

Norpunkt: Hvor høyt spiller du?

Høybakk: Jeg liker å spille mellom kr.25,- og kr.50,- pr. poeng men kan alltid være med på 10 kroners også. Jeg liker ikke å spille så høyt at pengene betyr mer enn spillet;'staken' skal aldri påvirke spillet ditt og det gjør det når det blir høyere enn kontoen tåler.

Norpunkt: Har du lest noen backgammon bøker?

Høybakk: Ja. Jeg og Henning kjøpte alt vi kunne få tak i på Nordli, men det er lenge siden. Senere viste det seg at alt vi hadde lest var foreldret. Backgammon teori har jo gjort store fremskritt de siste 10 årene og jeg leste alt som var trykket før 1980. Men jeg har desverre ikke lest noen nyere bøker som vist nok er mye bedre enn de gamle.

Norpunkt: Har du noen forslag til folk som vil bli gode Backgammon spillere?

Høybakk: Snakk, se på og spill med de som går for å være blant de beste i byen, hvis de er villig til å lære bort. Det er ike alle som er opptatt av å holde sin kunnskap hemmelig. Å lese noen nyere bøker er heller ingen dum ide'. Men tålmodighet er nok det viktigste; bare spill og spill så mye som mulig, så kommer det etter hvert.

Norpunkt: Hvilke type stillinger foretrekker/ misliker du?

Høybakk: Jeg hater å spille mot et bakspill med bra timing hvor jeg kommer til å sprekke fort, jeg føler liksom at det er urettferdig å tape når man ligger så langt foran i løpet!! Mutal holding games synes jeg også er noe dritt; altfor spennende! Den stillingen jeg liker best er løpespill hvor jeg ligger laaanngt foran og det er dobbel match point!!! men hvem gjør ikke det?

Norpunkt: Hva synes du er mest interesant, det psykologiske eller det matematiske ved backgammon?

Høybakk: Matematikk har jeg aldri brydd meg noe om, jeg gidder sjelden å telle pips engang! Det psykiske ved spillet synes jeg er mye mer interesant. I det øyeblikket du knekker motstanderen psykisk, så har du ham, uansett sansynligheter. Derfor er jeg mer opptatt av å bli kjent med min motstander; finne ut hva slags stillinger han misliker, når han dropper kuben osv. enn det å finne ut den nøyaktige equityen i den og den stillingen som jeg kanskje aldri ser igjen.

Norpunkt: Det går rykter om at du har begynt å spille litt poker i tillegg til backgammon. Er det noen likhetstrekk mellom disse spillene for deg?

Høybakk: Poker er mer variert da man har flere motstandere samtidig. Det jeg liker med spillene er det sosiale elementet som er til stede hos begge to. Gambling elementet med flaksen og innsatsen er jo selvfølgelig også en slående likhet som tiltrekker meg dem begge to.

Norpunkt: Hvilket spill liker du best?

Høybakk: Akkurat nå er det vel poker. Men det er kun pga. at jeg har spilt altfor mye gammon i det siste, fått min dose kan du si. Men om en liten stund så er det vel beckgammon igjen som er favoritten.

Norpunkt: Spiller du noen andre spill?

Høybakk: Ja, jeg spiller på hester. Jeg spiller også på casino hvis jeg har muligheten, men det er det eneste. Jeg har aldri vært noe sjakk, bridge eller gin- rummy interessert. Det holder massevis med de laster jeg allerede har, ikke sant?
nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND