Tilbake til Norpunkt oversikten">
logo
Hovedmeny


Norpunkt nr 11
Av Ole Friis Iversen, 21. Mars 2012 13:54
Sist endret 21. Mars 2012 14:15
 
Norpunkt #15 kom ut etter NM1995 og referat fra NM inklusiv intervju med vinneren var temaet for dette Norpunkt.

Tilbake til Norpunkt oversikten


Norgesmesterskapet 1995

Årets Norske mester i backgammon heter Sven Eldar Malvåg, kommer fra Tønsberg og har gått sin læretid i Trondheim Backgammonklubb. At det skulle bli en eks-Trondheimsspiller som til slutt kunne smykke seg med tittelen Norgesmester kom ikke som noen bombe. Både under fjorårets NM og årets Oslo Open har spillere fra universitetsbyen nord for Dovre stukket av med gjeve seiere. Årets mesterskap samlet omtrent like mange spillere som i fjor, nemlig 82, fordelt på 39 i Mesterklassen, 36 i den nyopprettede Intermediate og 7 i Begynner. En del nye fjes var det som vanlig å se, blant annet hadde fire spillere tatt veien fra Gøteborg for å delta. I Mesterklassen røk favorittene ut på løpende bånd. (Høres dette kjent ut?) Blant de som ikke klarte å nå 1/8-finalen var samtlige fire tidligere Norgesmestere. Oppsettet for kvartfinalene ble etter hvert som følger, med vinneren nevnt først:

• Jørn Wathne mot Fredrik Dahl
• Ted Rosenberg (S) mot Jørn Lindberg
• Chris Snellingen mot Kjetil Korslund
• Sven Eldar Malvåg mot Fredrik Engel (S)

De to første matchene var jevne og tøffe oppgjør der ingenting var avgjort før siste terningkast, mens både Snellingen og Malvåg vant mer komfortable seire. Spesielt matchen Malvåg-Engel ble en kjapp affære, å få en 8-doblet gammon mot seg i en 19 poengs match kan bli i hardeste laget for enhver!

Malvåg vant sin semifinale forholdsvis greit mot Snellingen, mens Wathne måtte streve litt mer med å slå ut Rosenberg. Forøvrig et lite pluss til Jørn, som ble historisk som den første som har kvalifisert seg til semifinale i NM 2 ganger! Deretter var det klart for den store finalen. Denne ble desverre aldri så spennende som vi hadde håpet på forhånd, da Malvåg tok en tidlig ledelse som han bare økte utover i matchen og til slutt vant med komfortable 23-8. Seiershylet vi fikk høre levnet ingen tvil om hvem som var den nye Norgesmesteren.

Et lite tankekors er det at av de fire semifinalistene, så hadde tre ikke spilt turneringsbackgammon på år og dag. Vi bare nevner det, så får enhver tolke det på egen hånd...

Oppsamlingsfinalen ble et oppgjør mellom Frode Korslund og regjerende Norgesmester Halvor Losnedal, etter å ha slått ut henholdsvis Arild Idsøe og Frode Teigen i hver sin semifinale. Korslund trakk til slutt det lengste strået, men Halvors resultater de siste to årene er imponerende. Hvordan går det i 96? Om favorittfallet var stort i Mesterklassen, så kan det motsatte sies om Intermediate. De fleste av de som gjorde det bra her er gode og erfarne spillere som vi vel venter å se i mesterklassen ved neste korsvei.

De to semifinalene ble som følger, fremdeles med vinneren nevnt først:
• Andreas Øverland mot Jan Ivar Nilsen
• Morten Norvang mot Eirik M Pedersen

Norvang vant oppsamlingen i begynnerklassen under årets Oslo Open, Nilsen vant begynnerklassen i NM 1992, mens Pedersen vant Bymesterskapet i Trondheim tidligere i år. Og når vi vet at både Pedersen og Øverland spiller i Trondheim Backgammonklubb, så skulle det meste være sagt om styrken på de fire. Men Morten Norvang lot seg likevel ikke skremme av sterke "trøndere", han slo først Eirik M Pedersen og siden Andreas Øverland i finalen. For dette ble det både pokal, JellyFish og pengepremie, i tillegg til å bli tidenes første Norgesmester i Intermediate!

JellyFish ble det også på Arve Bjånes som vant oppsamlingsfinalen mot Orvar Kilvær, etter at henholdsvis Ingvar Geirsson (S) og Tom Tyrihjell var slått i semifinalene.

Nytt av året var at vi spilte i tre klasser, da vi døpte om Begynnerklassen til Intermediate og innførte en ny Begynnerklasse. Denne var ment for spillere som aldri hadde spilt turneringer før, og det ble derfor spilt korte matcher uten doblingsterning. Kun 7 spillere stilte i denne klassen, men det ble til gjengjeld desto mer spill for deltagerne. Det ble først spilt en alle-mot-alle serie, der de fire beste kvalifiserte seg til semifinaler. Finalen ble vunnet av Oskar Nilsen foran Per Torstein Røine, som ble belønnet med hvert sitt brett fra vår sponsor Biljardexperten.

For det store flertallet av spillerne ble Last Chance siste mulighet til å skaffe seg ære, penger og berømmelse. I Mesterklassen vant Hans Liby finalen mot Stein Welle etter blant annet å ha slått ut de to sterke Fredrik'ene Engel og Dahl på veien. Intermediate ble vunnet av Terje Lundberg foran Audun Klubnes. Fjorårets forsøk med å spille matchene som best av tre sett fikk noe blandet mottagelse. Da det var flere negative enn positive reaksjoner valgte vi å gå tilbake til det gamle, trygge systemet med kun ett langt parti.

NM 1995 er nå historie, og vi kan vel konkludere med at vi fikk en verdig mester i det kanskje sterkeste felt som har stilt i en turnering i Norge. Blant de 20 beste norske spillerne savnet vi kun Hans Marius Eikseth, Kjetil Prestesæter og Shahab Ghodsi, men til gjengjeld hadde vi sterke svensker på besøk som besatte to av åtte semifinaleplasser. Til slutt må det bare nevnes at det også i år ble spilt en bymatch mellom Trondheim og Oslo fredag før NM. Og her ble det i alle fall Oslo-seier, i år som i fjor. Neste år går vi for hat-trick!

SW


Intervju med Norgesmesteren

Tradisjonen tro har Norpunkts redaksjon intervjuet årets norgesmester i backgammon, Sven Eldar Malvåg. Retningsnummeret var noe ukjent, men siden klokken var over 5 tok vi sjansen. Bak enhver norgesmester står en kvinne - i dette tilfelle en mor, kone, kjæreste eller venninne som tok telefonen. Hun fikk tak i norgesmesteren og vi starter med å gratulere med tittelen.

Ble du overrasket over seieren?
Ja, det har ikke helt gått opp for meg enda. Jeg hadde egentlig tenkt å stille i begynnerklassen, men siden jeg kom helt fra Tønsberg tenkte jeg det var like greit å få spille med de beste.

Hvem er du?
Jeg er 24 år gammel og har nettopp flyttet tilbake til Tønsberg etter avsluttede sivilingeniørstudier på NTH i Trondheim.

Når og hvordan lærte du å spille backgammon?
Jeg lærte backgammon på en ferie for 5-6 år siden, men det ble ikke noe fart på sakene før jeg begynte å spille i Trondheim for et par år siden. Der lærte jeg de internasjonale reglene og bruk av doblingsterningen.

Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller? Analytisk eller emosjonell?
Jeg prøver ikke å være emosjonell i den form at jeg prøver å ta et trekk av gangen og ikke bry meg om det som har skjedd tidligere. Når jeg ser mulighetene til det prøver jeg å være så analytisk som mulig.

Er det noen typer stillinger du synes er spesielt interessante?
Nei, det er egentlig variasjonen i spillet jeg liker.

Hva er dine sterke og svake sider i backgammon?
Jeg er nok bedre posisjonelt enn taktisk. På det taktiske og tekniske planet har jeg mye å lære. Etter NM kjøpte jeg meg en av bøkene til Robertie og har lært mye av det.

Hører du med til den gruppen som sitter og regner match equities?
Vel, jeg prøver å se litt på det, men bare omtrentlig.

Til slutt litt om turneringen?
Jeg var heldig og slapp forrunde. I 1. kamp møtte jeg Siri Thorsland som jeg har spilt mye med i Trondheim, det føltes som en fordel å få spille med en jeg kjenner spillestilen til. I kvartfinalen møtte jeg svensken Fredrik Engel som spilte veldig bra og jeg var nok litt heldig i den kampen. Egentlig vant jeg alle kampene ganske klart i poeng, til tross for god motstand.

Har du brukt opp pengene?
De har gått ned i det store dragsuget, men jeg fikk jo med meg en backgammonbok som jeg kjøpte.
nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND