logo
Hovedmeny


Osloserien - delt ledelse
Av Fred Westerby, 29. Februar 2016 02:07  
Både Hannas Hustlers og Paragrafrytterne vant igjen og ligger nå helt likt. I neste runde møtes de. Karl og Grethe deler ledelsen på toppscorertabellen med 3/3.


Toppoppgjør på Anker
Emil Green fikk det ikke helt til i forrige sesong for Hannas Hustlers. Det ble én seier på fire kamper. Nå skulle han spille sin første lagkamp denne sesongen og det mot hjemmelagets mestvinnende spiller, Terje Pedersen som også spilte sin første lagkamp denne sesongen.

Terje startet best med to poeng. Men Emil tar ham igjen, går i ledelsen og vinner doblet gammon på stillingen 2-4. Dermed er han i klar ledelse med 2-8. Terje vinner to og deretter Emil to. 4-10. Så reduserer Terje til 6-10 og 7-10. Men det ender med 7-11 og 7-13. Bortelaget Hannas Hustlers tar første stikk over The Underdogs.

Thom Espen Brevig er en av de virkelige veteranene i bg-Norge. Likevel har han ikke "spilt bacgammon i 40 år", som Grethe påstod om Marianne for et par uker siden. Men minst 25 år kan vi trygt påstå at Thom Espen har spilt. Før han ble med på The Underdogs, spilte han i årevis på On the Tracks. Faktisk var vi lagkamerater noen få sesonger, med vekslende hell for oss begge. Det gikk ikke alltid på skinner for å si det sånn. Men Thom Espen har sine meritter også. Rekk opp hånda de som vet at han ble seriemester en gang tilbake i oldtida. Men tilbake til nåtida.

Denne kvelden skulle han møte hustleren Arne Vestrheim. Arne tar første stikk med ett poeng. Men Thom Espen slår tilbake med to poeng og så to til. 4-1. Så slår han litt av på tempoet og tar ett poeng tre ganger på rad. Det står overbevisende 7-1 til TE. Men Arne stritter i mot. Det blir 7-2 og 7-3. Så er det faktisk ført opp 10-3 på scoreskjemaet. Jeg har så dårlig fantasi at jeg ikke kommer på noe annet enn at TE vant udoblet backgammon. Mens Arne er mer beskjeden og nøyer seg med ett poeng når han vinner partier. 10-4 og 10-5. TE er ikke så beskjeden. 12-5. Arne har kniven på strupen. Utsetter det litt med 12-6. Så er det slutt. Thom Espen vinner 13-6 (og får tilbake navnet sitt). 1-1 mellom Underdogs og Hustlerne.

Ronny Sandvik er en av pilarene på The Underdogs. Han har aldri scoret under 50%. Nå skulle han møte superhustler Hans Liby. Ronny har klart seg bra mot Hans gjennom åra. Faktisk har han minst lik score i alle år, med ett spesielt unntak. I 2012 tapte han underlig nok alle syv partiene mot Hans. Det er nok noe i ordtaket om at "en ulykke kommer sjelden alene". Så alt i alt lå Hans litt foran med 19-15.

Ronny starter best. 2-0 og 4-0. Så plukker Hans poeng til det er 4-4. Ronny kuber seg til 5-4 og 6-4. Hans utlikner igjen. 6-6. Ronny tar igjen ledelsen. 8-6. Selv om jeg sånn delvis fulgte med på kampen, gikk jeg glipp av den uppercutten som nå fulgte. Hans vinner doblet backgammon og går rett fra å ligge under 6-8 til å ta ledelsen 12-8. Ronny vinner Crawfordpartiet, men får ingen glede av å kunne vifte fritt med kuben. Hans vinner 13-9 og Hannas Hustlers er fortsatt ubeseiret denne sesongen. Men The Underdogs beholder sin 3. plass på tabellen.

Valkyriene kom, så og vant
Ringnes med påfyll har en hjemmebane hvor det ikke er så lett å se hva som skjer på brettet. Men det affiserte ikke Valkyriene skulle det vise seg. Men først gjorde Karl Frogner unna sin kamp og ble som vanlig først ferdig. Det er ikke alltid han vinner med den taktikken, men som regel. Så også denne gangen. Den som fikk unngjelde, var Thomas Sundin. 1-0 til Ringnes med påfyll over Valkyriene. Men dett var dett for Ringnes. Valkyriene slo tilbake. Christopher Hedberg tapte for Mikkel Alm, mens Magnar Naustdalslid tapte for Jan Ivar Nilsen. 1-2 tap for Ringnes. Dermed har nykommerlaget Valkyriene slått begge seriemesterne fra 2015. Neste oppgave er The Underdogs. Det blir nok et bikkjeslagsmål. Mens Ringnes skal opp mot Torshovs nydannede bg-selskab, et lag de har slitt med å slå.

Paragrafrytterne i full galopp igjen
Henning Roschberg var kjapt ute fra startblokkene med doblet gammon og 4-0 mot André Rognes. Selv om André plukker noen single poeng nå og da, beholder Henning forspranget fram til 8-3. Da banker Henning til med en doblet gammon på nytt. 12-3. Det blir bare ett ytterligere trøstepoeng til André før Henning vinner 13-4. 1-0 til Paragrafrytterne over Fred &the Flintstones.

I kampen mellom Johnny Kurisaki Tønnessen og Fred Westerby (undertegnede) vifter Johnny med kuben i første parti. Jeg dropper, trolig korrekt. Så er det min tur til å kube. Johnny tar. Da mange viderverdigheter er over og situasjonen klarner, rekuber Johnny. Jeg antar det er en klar dropp, men teller pips for sikkerhets skyld. Jeg roter med tellingen, tror løpet er nesten likt, glemmer å kontrolltelle, tar og taper med glans. "Du var jo 26 pips etter", sier Johnny. "83-77" påstår jeg. Halvveis i omatt-tellingen skjønner jeg hvor jeg slo av 20 pips for kjente. To poeng rett i dass. Johnny leder 5-0. Jeg kuber tidlig i neste og har gode sjanser. Men det vil seg ikke. Da rekuben kommer, må jeg droppe. 7-0.

I neste parti utvikler det seg til et rent løp. Etter at begge har tatt av brikker, skjønner jeg at Johnny funderer på en kube. Hall spør hva stillingen i kampen min er. "Han leder 7-0, men nå blir det snart 7-4", svarer jeg. Johnny flirer og trekker til seg følehorna. Han kaster et normalkast og det samme gjør jeg. Han kuber i en 4-kast mot 4-kast stilling. Klar take. Men jeg får ingen dobbel. 9-0.

Det er ikke så lett i ettertid å huske i hvilke partier hva skjedde. Om neste parti nøyer jeg meg foreløpig med følgende: Jeg kubet, Johnny tok, det skjedde masse (før og etter kuben), men utvikler seg til rent løp. Vi tar begge av. Til slutt har jeg én brikke på 1 igjen. Johnny har to igjen. De står på 2 og 3. Han rekuber for kampen. Jeg må ta, men det er ikke med glede. Han kaster ingen 1-er. Johnny har vunnet 13-0. Det hele har tatt bare fem partier. Paragrafrytterne har vunnet lagkampen og leder 2-0.

Lagkampen er over nesten før Zoran Krogstad og Hall Skåra har kommet halvveis. Hall har bare et trøstepoeng å spille for. Men med to serietap i sekken er han ivrig på revansj. Og revansj kan det vel hende lurer i bakhodet på Zoran etter serietapet for Karl en uke før. Hall starter som en rakett. 4-0 og 6-0. Men så overtar Zoran førersetet og tar to og to poeng fram til 6-6. Hall må droppe til 7-6 for Zoran. Det blir ytterligere to poeng til Zoran (9-6) før Hall reduserer til 9-7. Det blir det siste han får. Zoran er innom 11-7 før han vinner med 13-7. Paragrafrytterne har slått Fred &the Flintstones med 3-0. Og Hall er enda mer revansjesugen. Flintstones har null poeng på fire kamper. Neste uke har vi spillefri, uten å risikere å dette ytterligere ned på tabellen!

God spredning på toppscorertabellen
Karl Frogner og Grethe Welle leder med 3/3. Seks spillere har 2/2. Seks av syv lag er representert blant disse åtte.

Neste runde 3.3.2016
The Underdogs - Valkyriene
Hannas Hustlers - Paragrafrytterne
Torshovs nydannede bg-selskab - Ringnes med påfyll
Fred &the Flintstones har spillefri.

Flere detaljer om Osloserien finner du her.

Referat fra 1. og 2. runde kan du lese her.

Referat fra 3. runde kan du lese her.




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND